Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР ПОЛУЧИ МИЛИАРД, НО ПРОСИЯТА ПРОДЪЛЖАВА

През седмицата Румен Петков направи една крачка, която за сетен път доказа, че неслучайно се е изкачил до предпоследния етаж в йерархията на БСП и съвсем нарочно е поставен на поста министър на вътрешните работи. В сряда (21 март), за първи път в историята на МВР (поне от 1944 г. насам), той свика пресконференция и публично обяви не само бюджета на ведомството за 2007 г., но и бъдещите инвестиционни намерения на политическото му ръководство.
Реално през настоящата година МВР разполага с бюджет от 889.066 млн. лева. Държа да оглася публично инвестиционните ни намерения по две причини. От една страна, те да бъдат подложени на стриктен граждански контрол, а от друга - искам да заявя ясно, че в рамките на този бюджет сме се опитали да постигнем максимално използване на ресурса, обяви при откриването на пресконференцията Румен Петков.
Според разчетите на МВР-финансистите 4.182 млн. лв. ще бъдат заделени за основен ремонт на сгради, машини и съоръжения. Половината от тази сума ще бъде изразходвана за изграждането на Дома за настаняване на чужденци в гр. Любимец, а 1.470 млн. лв. ще бъдат разпределени между два обекта, за които Параграф 22 писа още през декември 2006 година: новия оперативен блок в МВР-болницата, за който ще бъдат похарчени 750 000 лв., и изграждането на компютърен комуникационен център, който ще осигури качествени връзки между различните звена в МВР при кризисни условия (720 000 лева).
Оставащите 712 000 лв. (пак според предварителните разчети на МВР-финансистите) трябва да бъдат усвоени за: проектиране на новата сграда на Генералната дирекция на полицията; строителството на новата Областна дирекция на полицията в Разград; газифицирането на 11 районни полицейски управления; доизграждане и проектиране на сгради, предназначени за областните дирекции на полицията в Перник, Стара Загора, Варна и Бургас.
В типично негов стил вътрешният министър не обясни как ще разпредели тази шепа стотинки (от инвестиционна гледна точка) така, че да има за всички, след като в момента само за ремонта на три столични РПУ-та са предвидени цели... 2 млн. лева. За сметка на това обаче той щедро обеща, че част от средствата са заделени и за доизграждането на система на радиокомуникационно наблюдение на река Дунав и Черно море, за инфраструктурни обекти и за компютри.
Освен това Румен Петков заяви, че през 2007 г. ще бъдат купени още 194 леки автомобила (158 с нормална проходимост и 36 - с повишена). Ще започне и поетапното изграждане на цялостната система за видеонаблюдение в столицата, в което Столичната община е обещала да се включи с 2 млн. лева.
В същата посока се върви и при проектирането и изграждането на видеонаблюдение в курортните комплекси Несебър и Слънчев бряг, както и в областните центрове Монтана, Смолян, Търговище, Варна, Шумен, Русе, Разград, Хасково, Ловеч, Луковит - похвали се министър Петков. - В повечето от тези градове местните органи на самоуправление демонстрират изключителна воля и подпомагат финансово целта на вътрешното министерство - сигурността на гражданите. Дълбоко съм уверен обаче, че само с усилията на държавата и общините няма да можем да решим проблема с модернизацията на МВР. Изключително важно е да привлечем неправителствените организации и заинтересованите стопански субекти, заяви вътрешният министър, с което... направи елегантен преход към темата на деня: технологичното великодушие на норвежката телекомуникационна компания Нера нетуъркс (Nera Networks).
Проектът, подписан със скандинавците и даващ (донякъде) основание на вътрешния министър да прелива от гордост, предвижда цялостно изграждане на директна видеовръзка София - ГКПП-Капитан Андреево и София - ГКПП-Гюешево, осигуряване на сателитна връзка между граничните пунктове, както и изграждане на видеоконферентни връзки между централната сграда на МВР (на столичната ул. Шести септември) и:
- трите национални служби - Сигурност (на бул. Черни връх), Полиция (на бул. Сливница) и Пожарна безопасност и защита на населението (на ул. Цар Симеон);
- главните дирекции в Генерална дирекция Полиция (ГДП), които са пръснати из цяла София - Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция, Борба с организираната престъпност, Жандармерия и Гранична полиция;
- Столичната дирекция Полиция (СДП), която се намира на площад Възраждане;
- две-три РПУ, които са с най-лоша свързаност.
На пресконференцията в сряда (21 март) стана известно още, че българският офис на Нера нетуъркс е открит официално на 19 декември 2006 година. Тоест - ден след като на официална церемония в МВР Румен Петков и президентът на компанията - Ларс Йерван, подписаха договора за сътрудничество, с който стартира изпълнението на току-що описаното високотехнологично начинание. То е част от мегапроекта Комуникационна мрежа на МВР, обявено е като шестмесечен пилотен проект и ще се финансира само и единствено от норвежката фирма.
Ако някой се поинтересува за бизнеса на Нера Нетуъркс в Норвегия, ще разбере, че фирмата разполага с огромни финансови ресурси. Подобна практика има вече в Румъния. За съжаление ние закъсняхме с година и половина, заяви министър Румен Петков, след което шеговито подхвърли: Такъв юнашки интерес за безвъзмездна работа никой друг не изяви...
За да замаже неприятното впечатление от странния хумор на началника си, заместник вътрешният министър Цонко Киров побърза да вземе думата и да зашемети журналистите със следната новина: Компанията е основен телекомуникационен доставчик на НАТО и затова вярваме, че проектът ще бъде изпълнен качествено и в срок. Колкото до сумата за финансирането, не искаме и не трябва да се бъркаме там. Ние само задаваме условията на изпълнение, а след това ще оценяваме как норвежците са си свършили работата.
Ако се върнем в началото на публикацията и си припомним думите, с които Румен Петков откри пресконференцията за инвестиционното бъдеще на МВР през 2007 г., ще установим, че заместник-министър Цонков дълбоко греши по въпроса с деликатната забрана за бъркане във финансирането на проекта.
Тъкмо обратното. Ако министър Румен Петков иска някой да му повярва, че ще допусне граждански контрол в инвестиционната политика на МВР, той незабавно трябва да разпореди на подчинените си и те да огласят колко точно струва пилотният проект, реализиран от Нера Нетуъркс - 10, 15 или 20 млн. евро. Първо, за да може българската общественост и редовите ченгета да благодарят на норвежците за великодушието и щедростта им.
И второ, за да не остане дори сянка на съмнение, че финансирайки този пилотен проект, скандинавците ще икономисат поне два пъти повече пари, които иначе ще трябва да похарчат за най-различни други неща: реклама, скъпи презентации и още по-скъпи конференции, работни обеди и вечери, делови посещения за обмяна на опит (обикновено едноседмични или десетдневни) в централата на Нера (в гр. Берген, Норвегия) и т. н.
Защото нито заместник-министър Цонко Киров, нито неговият началник Румен Петков пожелаха в сряда (21 март) да кажат, но интересите на норвежците в България не започват и не свършват с безвъзмездния пилотен телекомуникационен проект.
Кратка справка из необятното ИНТЕРНЕТ пространство показва, че още на 1 април 2004 г. президентът на Нера Нетуъркс - Ойвинд Исаксен, обяви на цял свят: Компанията се завърна на българския пазар.
Кога и по какъв повод скандинавците са напуснали (или са били изгонени) от българския високотехнологичен пазар вече не е толкова интересно. По-важното е, че на 23 септември 2004 г. компанията представя в София най-новия си продукт (по онова време) - Нера Сатлинк (Nera SatLink), осигуряващ сателитен високоскоростен ИНТЕРНЕТ.
Две години по-късно - на 27 юни 2006 г., Софийският градски съд регистрира Нера България ЕООД (ф. д. № 7418/2006). Дружеството е 100% собственост на Нера Нетуъркс, а за негов управител е назначен Джони Нибак Бьорн. След което... пробивът на българския пазар започна.
На 31 август 2006 г., докато президентът Георги Първанов бе на официално посещение в Норвегия, откъм Скандинавския полуостров долетя изумителна телекомуникационна новина: Норвежката компания Нера, която доставя безжични системи и телекомуникационно оборудване, планира да засили присъствието си в България, като създаде регионален център.
Дали държавният глава не е бил уведомен, че първата копка на този регионален център вече е направена, или пък се е направил на разсеян, така не се разбра. За сметка на това обаче всички научихме, че през следващите една-три години Нера планира да инвестира няколко милиона евро (явно в българския си офис - бел. ред.), за да се превърне в център за ноу-хау и техническа поддръжка в целия регион.
Което и стана, при това - по възможно най-светкавичния начин: на 18 декември, само три и половина месеца след скандинавското турне на президента Георги Първанов, договорът между Нера и МВР вече бе факт. Факт е и обещаната първоначална инвестиция от няколко милиона долара. В продължение на шест месеца норвежците ще работят абсолютно даром за високотехнологичното бъдеще на вътрешното министерство, макар и децата вече да знаят, че никъде по света безплатен обяд няма. (§22)

НЕНАСИТНО
На пресконференцията в сряда (21 март) министър Румен Петков деликатно подмина изключително важната тема за разпределението на МВР-бюджета по пера. Нещо повече. Пред журналистите той обяви, че през 2007 г. вътрешното министерство ще разполага общо с 889.066 млн. лв., което... не е съвсем вярно. Поне ако може да се вярва на електронния Държавен вестник - информационната система Дакси, където пише следното:
Закон за държавния бюджет на Република България за 2007 година. Обнародване: Държавен вестник, бр. 108 от 29 декември 2006 г.; в сила от 1 януари 2007 г., с изключение на § 103 и 104 - в сила от 29 декември 2006 година.
...
Чл. 5. (1) Определя приходите на сума 1 018 405. 5 хил. лв., разходите на сума 6 260 543. 5 хил. лв., трансферите (нето) на сума - 433 712. 2 хил. лв., субсидиите от ( вноските за) централния бюджет на сума 5 553 074. 4 хил. лв., излишъка/дефицита и финансирането на сума 122 775. 8 хил. лв. на държавните органи, министерствата и ведомствата за 2007 г., както следва в хил. лв.:
...
8. МВР: приходи - 148 000. 0; разходи - 984 641. 0, субсидия - 836 641. 0...
Иначе казано, между бюджета на вътрешното ведомство, който Румен Петков огласи, и бюджета на МВР, който 40-ото Народно събрание прие окончателно на 19 декември 2006 г., има една скромна разлика от... 95. 575 млн. лв., която никой не знае нито откъде се получава, нито в чия полза ще бъде похарчена.
Данни за това, че между 19 декември (когато е приет Законът за държавния бюджет за 2007 г.) и 29 декември (когато той е обнародван) правителството и парламентът грубо са орязали парите на МВР, няма.
Другият вариант е по време на пресконференцията вътрешният министър да е направил неволна грешка. Това обаче е много малко вероятно, защото всеки може да сбърка с един, два и дори - с десет милиона. Но да се обърка човек, при това министър, с цели 95 милиона и половина, звучи някак си несериозно.
Всъщност, от глобална гледна точка това разминаване в цифрите няма никакво значение, защото Румен Петков се оказа поредният шеф на МВР, който ще разпределя бюджета по овехтелия милиционерски принцип: 80-82% от бюджета на вътрешното ведомство се харчат за заплати, осигуровки и обезщетения, а с другите 18-20% се покриват абсолютно всички останали ведомствени нужди (коли, оръжие, боеприпаси, униформи, парно, ток, вода, консумативи, нова техника, горива и т. н.).
И това никак не е случайно, защото след влизането в сила на новия Закон за МВР (1 май 2006 г.) и тоталното уж прекрояване на вътрешното ведомство положението си остана все същото, каквото си беше по тоталитарно време: около 60 000 служители на щат, от които почти половината са чиновници и началници. Единствената новост е, че днес всички са цивилни, но този факт няма да се отрази благоприятно върху начина, по който ще бъде разпределен бюджет на МВР и през 2007 година.
С други думи - съвсем скоро вътрешният министър Румен Петков, досущ като своя далечен предшественик Богомил Бонев, при всеки удобен случай ще плаче, че МВР няма пари за бензин и патрони, защото никой не дава. Което въобще не е вярно, защото през 1999 г. Бонев е разполагал с някакви си 334 млн. лв., докато днес в касата на Румен Петков има почти цял милиард лева суха пара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във