Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР: ПРЕМЯНА ИЛИ ПРОМЯНА?

Колко гърч, що мъка и срам трябваше да преживеят горките МВР-служители,семействата им, пък и редовите граждани, дорде вътрешното министерство мине през огъня и се пречисти от лошите болести, ако не изцяло, то поне от вирусоносителите.
В навечерието на бойния празник на труда 1 май, след четиримесечна агония, от МВР най-сетне си тръгна главният секретар Валентин Петров. Името му бе забъркано в низ от скандали - като се започне от аферата Куйович, премине се през сигналите за нерегламентираните му контакти с производители на алкохол и се стигне до кадровата му политика.
С ръка на сърцето ще признаем, че от едното уважение към тази институция не ни се ще изприказваното за този бивш вече висш ръководител на силовото ведомство да се окаже истина. От друга страна, не можем да подминем безмълвно и очевидната суета, която здраво бе обсебила главен комисар Валентин Петров, който до последния ден на дългата си отпуска пореше министерските коридори в скъпи костюми на цена колкото две-три редови полицейски заплати.
Освобождаването му вече е факт, затуй да погледнем напред и на изток, откъдето с мощен кроул към МВР се зададе новият главен секретар, главен комисар Павлин Димитров, досегашен директор на Областната дирекция на полицията в Бургас. Той беше назначен с президентски указ за временно изпълняващ длъжността на 30 април (сряда) по предложение на новия МВР-шеф Михаил Миков.
Първата смяна в професионалното ръководство на министерството, направена от Миков, се посреща от служителите в МВР с нескрито одобрение. Бившият заместник-директор на полицията и досегашен шеф на бургаската дирекция се ползва с добро име сред колегите си, които го описват като почтен, сдържан, работяга. Сред безспорните му успехи начело на ОДП-Бургас бе разследването на Димитър Желязков-Очите и бандата му, които до идването на Димитров безнаказано въртяха престъпния си бизнес.
Според източници от вътрешното министерство новият главен секретар идва с намерение да извади от досегашната летаргия професионалното ръководство на МВР, както и да промени цялостната организация на работата на самото министерство. Доверието, с което Димитров се ползва пред вътрешния министър Миков, изглежда, е причината идеите му час по-скоро да бъдат оповестени на ръководния състав на ведомството. За тази цел се очаква цялото МВР-войнство да бъде свикано на национално съвещание, което красноречиво ще се проведе навръх празника на свети Георги Победоносец 6 май.
Знаменателна е и другата смяна на върха в силовото ведомство, след която освен по-красиво, то ще стане и по-организирано. До Миков ще застане новият заместник-министър Соня Янкулова, която заедно с незасегнатите от вятъра на промяната заместник-шефове Румен Андреев и Раим Мустафа ще трябва да стегне редиците на МВР. Досегашната заместник-министър на отбраната идва във вътрешното ведомство със славата на поредната желязна лейди. В голяма степен тя получи това прозвище благодарение на факта, че крехката бивша съдийка успя да се пребори с традиционното недоверие на мъжете в униформа и да наложи новата организация, щатове и длъжности в професионалната българска армия. Кариерата си в МО Янкулова започна през 2001 г., през 2004 г. като заместник-министър завърши лондонския Кралски колеж по отбранителни изследвания, преминала е и двумесечен курс на обучение във военновъздушната база Сан Антонио в Тексас. Оттам са и познанията й в областта на борбата с тероризма, които може би ще пренесе и в работата си в МВР.
Истинската цел на назначението й обаче не се крие в антитерористичната й подготовка. Не е тайна, че като заместник-шеф на МО Янкулова превеждаше на разбираем език политическия смисъл на реформите в българската армия. Именно способностите й в областта на политическото говорене и дефиниране на ведомствените политики са основното, заради което тя е предпочетена за помощник на новия вътрешен министър Михаил Миков.
Общоизвестна истина е, че наред с чисто вътрешноведомствените проблеми МВР страдаше от липсата на ясна обществена артикулация на извършваните и предстоящите реформи. Говорейки за мотивите за последните промени в ръководството на министерството, премиерът Станишев намекна и за недостатъчната просветителска работа на МВР. С такава задача бе натоварен ведомственият пресцентър и лично шефът му Явор Симов. Зад него, както е известно стои ПР-експертът Нидал Алгафари, който досега организираше кампаниите на БСП и лично тези на Румен Петков. Според информация от вътрешното ведомство шефът на пресцентъра е в отпуск, което обяснява защо не се появи на първите пресконференции на новия вътрешен министър Михаил Миков, нито на срещата на правосъдните и вътрешните министри от страните в Югоизточна Европа. Според наблюдатели, въпреки сравнително успешната му работа като личен ПР на бившия министър Румен Петков, възможно е шефът на пресцентъра да се окаже част от следващите кадрови трансформации в ръководството на МВР.
Иначе първите промени в крачка на новия МВР-шеф Миков засега респектират с решимостта и точността си. Без да бъде увъртян пряко в станалите скандали, досегашният шеф на ГДБОП Кирил Георгиев също падна от поста си, за да се озове на заместникдиректорския стол. Над него хвърли сянка премълчаното, но все пак съществуващо предположение за близка връзка с арестувания заместник-шеф на дирекцията Иван Иванов, както и с някои коментирани напоследък бизнесмени от Югозападна България. На негово място бе назначен досегашният шеф на отдел Координация и информационно-аналитична дейност в ГДБОП Петър Владимиров. За него се знае, че беше един от антимафиотите, които придружиха Румен Петков при едно от пътуванията му в САЩ. Според запознати изборът му не е изненадващ, ако се има предвид обстоятелството, че досега Владимиров е бил човекът, през чиито ръце са минали повечето съвместни разработки на дирекцията с чуждестранни служби. Вероятно назначението му е знак, че ГДБОП всячески ще се опита да върне позагубеното в последните скандали доверие на партньорите си от Европа и САЩ.
Както се казва в онзи виц - дотук добре. Единствената беда, въпреки сполучливите засега кадрови промени в МВР, е, че за реформирането му екипът на Миков не разполага с много време. До следващите парламентарни избори остават броени месеци - време, достатъчно за политическо говорене, но не и за решителни структурни промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във