Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР продължава с атракциите

Ако не друго, на МВР не може да му се отрече талантът да кръщава с все по-оригинални имена своите акции. Тръгна от Крокодилите, след това Наглите, после дойдоха Октоподите, след тях Факирите и Силоваците и т.н. А ето че тази седмица бе отбелязана с нов екшън под кодовото име Лапачите. Акцията се проведе вторник (23 март) в китния град Петрич, известен през последните десетилетия и като града на милионерите.
В рамките на тази операция полицията разби банда за източване на ДДС, състояща се от седем души, които от две години действат в София и Петрич. С белезници са мозъкът на престъпната схема Пламен Точев - Пачката, съпругата му Румяна Точева - Малката Пачка, счетоводителят Димитър Чучулигов-Чучулигата, Георги Кочев-Гаргата и счетоводителката Наташа Груева - всички от петричкото село Старчево. Сред задържаните е и кметът на петричкото село Кавракирово - Симеон Караколев.
Точев и жена му Румяна са разработвани от службите дълго време, преди да бъдат задържани, след анонимен сигнал срещу тях за незаконната им дейност, подаден в полицията. Акцията е била ръководена от Софийската градска прокуратура, съобщи същия ден вътрешният министър Цветан Цветанов. Полицията е щурмувала пет адреса в южния град, къщи в близкото село Старчево и един офис в София. Открити са много празни бланки, печати, фактури и други счетоводни документи. Доказано е, че от началото на годината досега престъпната група е източила 600 000 лв. ДДС от внос на плодове и зеленчуци от южната ни съседка. Прогнозите са, че анализът на иззетите веществени доказателства вероятно ще докаже щети за над 10 млн. лева. Как е ставала далаверата?
За да прекара държавата, групата на Точев - известен в района вносител на плодове, зеленчуци и други стоки от Гърция, измислила проста, но ефикасна схема. При закупуването на стоките от Гърция търговците пишели на фактурите реален БУЛСТАТ на някоя фирма, без тя да подозира за това, но с фалшиво име на дружество. Оформена с такава фактура, стоката пристигала в София или в Петрич, но не се заприходявала в счетоводството на никоя фирма. По този начин е избягнато плащането на ДДС и данък върху печалбата. Случаят се разплита, след като при насрещни проверки на фирмите по БУЛСТАТ се установява, че те не се занимават с внос на плодове и зеленчуци. Документално вносът по спедицията на стоките е бил оформян в столичната данъчна служба и оттам е било теглено ДДС-то. Така софийските експерти засекли измамата.
Счетоводството на групата е поддържал Димитър Чучулигов, а стоките са продавани в София от 30-годишната Василка Нацкова, също арестувана в акцията.
Според петричани собственикът на счетоводна къща Димитър Чучулигов е свързван с бившия митничар Борян Бълев. След като бил отстранен от системата на митниците и започнал частен бизнес, Бълев имал бизнес отношения с Чучулигов. Разследването ще покаже дали има някаква бизнес връзка между двамата. Според разследващите работата на Георги Кочев-Гаргата пък е била да осигурява транспортирането с камиони на хранителните продукти от Гърция. Престъпленията, свързани с източване на ДДС, са сред най-често срещаните през последните години в региона.
Още незатихнала акция Лапачите, ето че изпищяха и Пиячите. Поредната полицейска акция с това звучно име се проведе в нощта срещу сряда (24 март). Както може да се досетим от заглавието, ударът е бил срещу производители на алкохол, продаван с фалшиви бандероли. Явно затормозен от темпа, с който трябва да кръщава поредното мероприятие на своите подчинени, вътрешният министър Цветан Цветанов беше принуден да се справя в движение, давайки на акцията примерно название Пиячите.
В рамките на Пиячите са заловени пет тира с алкохол с фалшиви бандероли на различни места в столицата. Полицията постави под охрана пет склада, където също е открито голямо количество нелегален алкохол. За разлика от предишните шумни екшъни, арестувани Пиячи засега няма, но Цветанов не пропусна да обещае, че ще щракат белезници.
В София са открити над 60 000 бутилки от различен грамаж с високоалкохолни напитки. Алкохолът има вид, сякаш е произведен от големи български фирми, регистрирани като легални производители и търговци. Според огледа на бандеролите на бутилките и извършения сравнителен анализ с предварително доставени образци се констатира, че бандеролите са фалшиви. Според непотвърдена официално информация легалните производители все пак са трите най-големи алкохолни компании - избите в Пещера, Карнобат и Търговище. Но още не се съобщава дали съдържанието е тяхно производство и къде са извършени бутилирането и облепването с бандероли. Подозренията, че големи производители пускат на пазара нелегални партиди, за да спестят акциз, не са от вчера.
Продължават проверките по установяване на цялото количество спиртни напитки. Цветанов определи акцията като добра антикризисна мярка за привеждане в изправност на всички производители на алкохол, всички търговски обекти и складове, които съхраняват и продават пиене с фалшив бандерол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във