Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР проспа кога "Малкия Слънчак" стана "Град на кокаина"

По някаква чиста случайност, в Студентския град бяха открити 360 кила кокаин.

S 250 ed9e0eeb 8756 4c1e 8c75 2ad17e08f014
S 250 f38177d6 26a3 4351 a836 90bcfda2f13a

Тази седмица т.нар. Студентски град окончателно се прости с ореола си на кампус, приютил жадни за познание младежи. Градче на науката, на име "Христо Ботев", както го нарекли създателите му през далечната 1975 година. Тогава те едва ли са подозирали, че 45 години по-късно бившето градче с размери на квартал ще продължи да се разраства неимоверно, а заради разгулния нощен живот на обитателите му и престъпността вече ще го наричат Малкия Слънчак и Българския Лас Вегас.

 

Ураганът, отнесъл романтичния ореол на столичния жилищен комплекс, се разви за два дни. Плахата заявка за гръмотевична буря дойде на 26 май, понеделник, когато полицейски патрул на Седмо РПУ - при рутинна проверка на "Мерцедес " S- класа - попада на истинска находка: 40 кг кокаин, побрани в два сака и прибрани в багажника. ЗащотоПо системата - крадени дърва се крият в гората

Този път късметът на полицейското управление наистина проработи и може би ще изтрие позора, с който РПУ-то се покри през октомври 2017 г., когато при акция на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР бяха задържани двама полицаи от отдела за противодействие на разпространение на наркотици в управлението, снабдявали  улични дилъри в Студентски град " и "Младост" с амфетамин и марихуана, срещу тлъста такса "чадър" над трафика на дрога. 

На 26 май патрулът на Седмо РПУ извършвал обход по улиците на "Студентски град" в изпълнение на план за противодействие на битовата престъпност, когато попаднал на 31-годишния Николай Петров и колата му. Мъжът се объркал когато му поискали документите за проверка, изпуснал ги на улицата, после заключил колата, а сетне непринудено съобщил на полицаите, че в автомобила му има дрога.

Наистина поведението му е било неадекватно, както го описа и полицията. Думите му обаче се потвърдили - в багажника на "Мерцедес"-а лежали два сака с 40 кг кокаин. По-късно същият ден директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев уточни, че една трета от коката е с изключително висока чистота. „Говорим за 75% чистота. Останалите 29,5 кг са процент чистота 67-70%", заяви той.

Истинската гръмотевица обаче тресна на следващия ден, 27 май, вторник, когато в жилището на Николай Петров на ул. "Атанас Иширков" 11, при обиск бе открито още по-голямо количество кокаин. В трикрилен гардероб в спалнята полицаите открили 248 пакета кокаин, а в кухнята - още 79 пакета. Общото количество на открития в апартамента наркотик е 327 кг, в пакети с различна маркировка, разделени в осем групи. В апартамента са намерени везна и професионална машина за пакетиране.

Може би заради пакетиращата машина разследващите случая са преценили, че дрогата е била предназначена за износ, а не за българския пазар. "Това количество кокаин не е предназначено за българския пазар. Според нас става въпрос предимно за износ, вероятно за Азия и Западна Европа. Много малка част от него, около 35-40 кг е за разпространение у нас", коментира Хаджиев.

Дали това е така, ще стане ясно когато приключи разследването, водено под ръководството на СГП. Междувременно неадекватният Николай Петров, който очевидно е бил просто муле в схемата за трафик на 367 кг кокаин, бе оставен в ареста с постоянна мярка "задържане под стража". Съдът не зачете искането на защитата му да го остави на свобода с по-лека мярка, защото се грижел за бременната в седмия месец своя приятелка Иглика Бринова и болните си родители.

Развихрилата се кокаинова буря в Студентски град, освен че разсея каквато и да е остатъчна романтика в облика на столичния жилищен комплекс, даде повод за гръмки коментари. Неадекватният Петров бе наречен кокаинов крал, самият квартал Кокаинов град, важно депо по пътя на колумбийски кокаин към Европа и т.н. Всички, а най-вече МВР, бяха изненадани от размера на удара, както и от месторазположението на находката. Сякаш са застинали във времената, когато градчето "Христо Ботев" надигаше ръст, за да даде подслон на студенти и преподаватели в търсенето им на повече знания. И са пропуснали да забележат, че от години Студентски град е средище на избуяваща организирана престъпност, свързана и с разпространение на дрога.

Това средище отдавна е погълнало и смляло славата на шестте университета, намиращи се на територията му. Според данни на МВР покрай съществуващите 50-ина общежития в Студентски град процъфтяват 200 нощни заведения - нощни барове, дискотеки, казина, стрийтбарове, ресторанти и обикновени кръчми. Не е никаква тайна за МВР, включително и за вътрешния министър Младен Маринов, че в повечето от тях се продава дрога. Точно преди четири години, когато Маринов все още беше шеф на СДВР, под негово ръководство в Студентски град бе проведена мащабна спецоперация срещу разпространението на дрога. През април 2016 г. столичната дирекция разби мрежа за разпространение на кокаин в луксозния нощен клуб "Plazza", собственост на фол-певеца Константин. В заведението е съществувало ВИП-помещение, където специалните гости шмъркали на спокойствие. Дрогата била доставяна от проверени дилъри, специални пароли се използвали при поръчките.

С подобни ВИП-стаи за шмъркане и бърз секс разполагали и други нощни заведения в Студентски град, сочеше неофициална информация от полицията. До мащабни разкрития на МВР за потайностите в комплекса така и не се стигна.

До нищо не доведе и комплексната проверка на правния и градоустройствен статут на имотите в Студентски град, която трябваше да извърши специална междуведомствена работна група, създадена с разпореждане на премиера Бойко Борисов през май 2015 година.

В чиста говорилня се превърнаха и идеите за реализиране на устройствения план на Студентски град, приет от СОС още през 2010 година. През 2012 г.  Съветът на ректорите на висшите училища у нас предложи построяването на нов Студентски град, който да се разположи край софийското село Лозен. Идеята обаче така и не бе разработена от тогавашния главен архитект на столицата Петър Диков.

Нов етап в говорилнята отбелязахме през лятото на миналата година, когато кметицата на София Йорданка Фандъкова и кмета на район "Студентски" Димитър Дилчев представиха технически проект за подробен устройствен план на първия кампус на територията на "Студентски град". Планът включва построяването на обществени сгради, които да станат център за срещи и събития на учащите се, на 27 дка площ, с обособени алеи, площадки с озеленяване и места за паркиране. Проектирана бе и ограда около кампуса, както и пропускателни пунктове, за да се ограничи влизането на външни хора.

Идеите си останаха на хартия, а държавата, най-вече компетентните й органи, остават слепи и глухи за случващото се в Студентски град. Включително и за това как близо половин тон кокаин без никакъв проблем се е озовал в сърцето на бившия кампус...

Facebook logo
Бъдете с нас и във