Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР пусна хвърковати БДС чети

Лятото поопразни столицата и по-големите градове, а народонаселението обу къси гащи и пое по ваканционните маршрути. Заедно с официалното облекло то остави в гардероба и всекидневните си ангажименти. А с тях и грижата за смяна на старите лични карти и международни тескерета, която все още предстои на хиляди българи.
Познавайки нагласата на нашенеца да решава проблемите си в последния момент, в края на юли хората в МВР обаче си направиха сметка, че не лятото, а есента ще бъде особено гореща пред гишетата за подмяна на документите в районните управления из страната. Според сметките на вътрешното ведомство най-напечено ще бъде от октомври нататък. По тази причина министерството отново призова гражданството да използва летния отлив пред гишетата и да пусне заявленията си, пък сетне да отпраши към морските вълни.
Очакваната тишина пред паспортните бюра в РПУ донесе и глътка спокойствие на служителите от секторите БДС в страната, най-вече в София. От първата десетдневка на юли бе отменено нареждането гишетата да работят в събота и неделя и само служителите от софийския сектор БДС на бул. Мария Луиза №46 ще се трудят през летните съботи. Работното им време ще е между 9.00 и 16.00 часа, а дирекцията предупреждава, че тогава ще се приемат само заявления за обикновена услуга. В останалите гишета в страната служителите от звената за административно обслужване вече са на редовно работно време - от 8.30 до 17.30 часа. Единствената лятна екстра за гражданите, които напират за документи, е, че служителите ползват плаваща обедна почивка.
От МВР припомнят, че заявление за подмяна на лична карта може да се подаде и преди изтичането на срока на нейната валидност. Но не се предвижда удължаване на валидността на личните карти, изтичащи през 2011 година. Така че до 30 дни след датата, на която изтича тяхната валидност, хората следва да подадат заявления за издаване на нови.
Трябва да се признае, че вътрешното министерство не разчита само на ентусиазма на хората, пред които стои този проблем. Сред мерките за плавна и спокойна процедура по подмяната, предвидени от МВР, е възможността големи организации, институции, учреждения и фирми да се възползват от услугите на т.нар. мобилни групи на дирекция БДС. За тази цел шефовете на структури, които преценят, че комфортът на служителите им е ценен, трябва да напишат искане до звеното на МВР в съответното населено място - областна дирекция в страната или до Столичната дирекция.
В страната вече бродят такива мобилни групи, особено в населените места, отдалечени от големите центрове. В Благоевградско например вече действа група, която обикаля планинските села. Според шефа на ОДП-Благоевград комисар Йордан Кочев мобилните групи са в състояние да обслужат до 250 души на ден. Това включва приемането на заявления, снимките, обработката за пръстови отпечатъци, издаване на документи. Една мобилна група обикновено е окомплектована с лаптоп, снабден с необходимия софтуер, с цифров фотоапарат за портрети, с устройство за снемане и обработка на пръстови отпечатъци, с устройство за снемане и обработка на подпис, с екран.
Снабдените със специалната техника мобилни групи обикалят планинските села, тъй като повечето от жителите им нямат възможност да висят по опашки пред гишетата в Благоевград, в гр. Гоце Делчев или Разлог. Това се налага и заради десетките гастарбайтери, които през летния сезон заминават на работа в Гърция
Според данни на дирекция БДС вече действат и във Великотърновско такива групи. Повикването им става по инициатива на кметовете, които представят предварителни списъци с искане за заявления за нови документи. По информация на изпълнителния директор на сдружението на кметовете Благовеста Факирова от услугата на МВР вече са се възползвали жителите на Дебелец - 627 от жителите му са обслужени от мобилна група. От областната дирекция на МВР във В. Търново уточняват, че е достатъчен списък от 20 желаещи, за да се отправи мобилната група към съответното населено място. Заедно с подвижното гише на място се командирова и служител на все още държавната компания Български пощи, който обработва таксите за издаване на лична карта на място.
Проблемен остава единствено столичният КАТ, където все още се вият опашки. Причината за стълпотворенията обаче не са служителите от Пътна полиция. Както обясняват от КАТ, струпването на хора се получава, защото към тези, които ще вземат новите си книжки, се добавят и хората с наказателни постановления. Всеки, който вече е получил нова лична карта от РПУ по местоживеене, може да си улесни животът, като подаде заявление за шофьорска книжка в същото управление, припомнят от КАТ.

Подаването на заявленията
Това става в районните управления на МВР, СДВР, областните дирекции на министерството по постоянен адрес и Дирекция Български документи за самоличност (БДС) на бул. Мария Луиза в столицата:
- Изтеклите през 2010 г. лични карти и свидетелства за управление на МПС важат 6 месеца след изтичане на валидността им, и то само на територията на Р България. Тоест удълженият шестмесечен срок за последните документи от миналата година вече е изтекъл. (Ако личната ви карта е била валидна до 15 декември 2010 г., нейната валидност беше удължена автоматично до 15 юни 2011 г. и за този период няма глоба, ако не е била подновена. Но до 15 юни е било необходимо да се подаде заявление за издаване на нова лична карта.)
- Не трябва да се подменят предсрочно документите от стария образец.
- Документите от стария образец са и ще бъдат валидни за страната, ЕС и чужбина до срока на тяхната валидност.
- Валидността на паспорта за деца е пет години.
- Пръстови отпечатъци се снемат на лица над 12-годишна възраст.
- С паспорт в срок на валидност можете да преминавате държавната граница и да пребивавате извън страната.
- С лична карта в срок на валидност можете да напускате страната и да се завръщате с нея през вътрешните граници на Република България с държавите членки на Европейския съюз, както и в случаите, предвидени в международни договори.
- След смяна на постоянния адрес, в срок от 30 дни, лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нова лична карта.
- След смяна на имената, в срок от 30 дни, лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нова лична карта.
Глоби:
- Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което не подаде заявление за подмяна на българските си лични документи в срок до 30 дни при промяна в имената, единния граждански номер, пола, гражданството, постоянния адрес или при настъпили съществени и трайни изменения на образа.
- Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което не направи необходимото като родител, настойник или попечител за снабдяване с лична карта на лице, навършило 14-годишна възраст.
- Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което не върне паспорта си или заместващия го документ на органа, който го е издал, в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването или ползването му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във