Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР пусна обществени поръчки за СОБТ

Вътрешното ведомство е решило да развърже кесията и ще извади пари за повишаване на боеготовността на служителите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). В края на януари МВР отвори процедури за обществени поръчки с такова предназначение. Една от тях е за преустройство на тренировъчния полигон на СОБТ, втората - за изготвяне на нова емблема на баретите, и третата - за доставка на хранителни продукти за спецбойците.


Според документацията за поръчката се предвижда да се реконструира основно един недостроен хангар, за да се превърне в стрелбищен и тренировъчен комплекс. Новото стрелбище ще има огнева линия за прецизна стрелба по мишени на дистанция от 25 метра. Предвидени са два успоредни рубежа за разполагане на мишени в дълбочина - с подвижни и появяващи се мишени.


В новото хале ще има още и симулатор с модулно разместваеми прегради в коридорите, стълбище за тренировка на атаки към второто ниво на сградата, където спецбойците от СОБТ ще овладяват техники за проникване. Във втория блок на полигона са предвидени паркоместа за бронетехника и товарни автомобили, още едно помещение за симулатор, стълбище за атакуване, апартамент-симулатор. Покритата тераса на блок Б е предназначена за алпийска подготовка на баретите. В третия блок ще е разположена тренировъчна галерия, сочи документацията.


Общо за ремонт и строителна дейност МВР е отпуснало 125 000 лв., като част от парите са предназначени за СОБТ и полигона му. Част от сумата е предвидена и за изграждане на комплекс за нуждите на отдел Пътна полиция- СДВР и на сектор Пътна полиция към областната дирекция в София (в кв. Врана), преустройство на складове за Главна дирекция Гранична полиция и хранителен блок. Планирано е изграждане на площадка за задържани автомобили в с. Долни Богров.


Освен новия полигон баретите ще получат и 400 нови емблеми, на обща стойност 1333 лева. МВР се е погрижило и за изхранването на баретите. Поръчката за хранителни продукти на обща стойност 123 960 лв. предвижда хляб, мед, тестени, захарни и шоколадови изделия, зеленчуци и плодове в пресен и консервиран вид, варива, яйца, мазнини, подправки, месни консерви и други хранителни продукти, месо и месни полуфабрикати, колбаси, птиче месо и разфасовки, мляко и млечни продукти.


Освен за баретите МВР ще се погрижи и за Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението - в последните години се видя, че тя е направо боса по време на наводнения. Вътрешното ведомство е обявило обществени поръчки за закупуването на специализирана техника за дирекцията, като общата стойност на откритите по ЗОП процедури е почти 75 млн. лева. Финансирането е със средства от Оперативната програма Околна среда 2007-2013. Проектите предвиждат закупуването на 32 автомобила със сменяеми контейнери и с прикачен хидравличен кран - подходящи за реакция при наводнения, а също 134 пожарни автомобила за гасене на горски пожари и 28 всъдехода от типа амфибия.


Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов откри в четвъртък (31 януари) обновената сграда на полицейския участък в Белово. Той съчета визитата си там с представянето на новия директор на Областната дирекция на МВР- Пазарджик, комисар Стоян Зайков. МВР ще продължи да работи за подобряване на условията в полицейските управления, заяви Цветанов. За сградата на участъка, която не е ремонтирана от 70-те години на миналия век, са изразходвани 174 000 лв., работата е продължила седем месеца. Полицейското управление в Своге също ще бъде ремонтирано, съобщи Цветанов. Тази година ще бъде изграден и полицейски полигон в академията на МВР, а за обновяване на базата на противопожарните служби в страната ще бъдат привличани средства не само по европейски програми, предстои реализация и на два трансгранични проекта с Румъния и Гърция, уточни МВР-шефът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във