Параграф22 Daily

ХИТРО:

МВР пусна поръчка за кабелна ТВ, докато громи интелектуалните пирати

Борба с пиратството или натиск върху кабелните оператори в страната - това е въпросът, който изниква на дневен ред след мащабната операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР срещу кабелни оператори в Бургас, Кюстендил, Кърджали, Дупница, Сандански и Гоце Делчев. Както е известно от 13 юни в страна се развива спецакция с участието на антимафиоти и жандармеристи в няколко населени места, като се изземва техника на фирми, предлагащи сигнал за ТВ програми по кабел. За хода на операцията дори беше разпространен и видеорепортаж на МВР, на който се вижда как въоръжени служители на ГДБОП и "Жандармерия" буквално атакуват офиси на кабелни оператори, сякаш са обекти от мрежа за наркотрафик.

Продължаващата два дни операция стана причина жителите на Гоце Делчев да останат без телевизия и доведе до гневна реакция от страна на Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000". В петък (14 юни) те разпространиха декларация, в която се посочва, че срещу кабелните оператори се извършват репресии. "На 13.06.2019 г. след "ювелирна" акция на ГДБОП, за която ние знаехме от преди два месеца, включително и от кого е поръчана, беше иззета цялата техника на наши членове и колеги в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Сандански и още десетки населени места, където се разпространяваха стотици програми, под предлог, че има неуредени авторски права само за 1-2 от тях...В резултат дейността на кабелните оператори там бе насилствено преустановена и всичко това под благовидния предлог за борба с пиратството. Големите потърпевши от тази "ювелирна" акция обаче се оказаха обикновените хора в посочените места, които останаха през 21 век в страна-членка на ЕС без телевизия и интернет. Това е изключително тежко посегателство върху гражданските им права, защото правото да получаваш и разпространяваш информация е основно човешко право, съгласно редица европейски конвенции", се казва в декларацията. В обръщението на сдружението се посочва още, че заради акцията е била блокирана дейността на редица общини и банки в Югозападна, Централна Южна България и Бургас.

От главна прокуратура оправдаха акцията на МВР със сериозния проблем с интелектуалното пиратство. 2,4 млн. са потребителите на телевизионни програми, от тях 700 000 са в т.нар. "сив сектор", за който държавата официално не знае. Чрез тях собствениците на кабелните телевизии, осъществявайки престъпление против интелектуалната собственост, укриват данъци в значителни размери, заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че установените към момента щети за БТВ, Нова и НВО са за около 10,5 млн. лева, но щели да нараснат. Разпространявани са 60 програми - чужди и български, без разрешение и съгласието на носителите на авторските права, допълни Арнаудова.

МВР-шефът Младен Маринов също аргументира действията на ведомството си с интелектуалното пиратство. "Това за Българи е един сериозен проблем. На този етап вследствие на предприеманите мерки ние сме извън наказателния списък 301 на САЩ по отношение на борба с пиратството, но ме притеснява, че ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени в този списък", отбеляза Маринов.

Екипът на "Параграф 22" обаче откри едно изключително странно съвпадение - един ден преди да започне спецоперацията срещу кабелните оператори, на 12 юни (сряда)  МВР, чрез дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД), публикува в сайта си обява за обществена поръчка по чл. 20, ал.3 от Закона за обществените поръчки (възлагане чрез събиране на оферти с обява или покана до определени лица). Поръчката е "Осигуряване на аналогова кабелна телевизия за обекти в гр. София". Идеята е да се осигури аналогова телевизия до входа на 7 сгради на министерството - централата на МВР на ул. "6-ти септември"29, пресцентърът на ул. "Гурко"23, сградите на ДУССД на "Княз БорисI" 124, "Московска"27, бул. "Ал. Малинов"1, "Гурко"76 и сградата на Дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз"(АФКОС) на МВР на ул. "Г.С.Раковски"112. 

Присъствието на АФКОС сред обектите, които ще бъдат снабдени с телевизия и интернет, навярно обяснява и защо в спецоперацията на ГДБОП са участвали и представители на Европол, както сподели вътрешният министър Младен Маринов. Както е известно, Европол се оказва и единственият пристан за тежкокатастрофиралия в "Апартаментгейт" бивш шеф на ПГ на ГЕРБ и втори в партията Цветан Цветанов. Както е известно от няколко месеца, той е постоянен представител в Управителния съвет на Европол на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК), която е единствената по рода си форма за контрол над функционирането на Европол от страна на Европейския парламент (ЕП) съвместно с парламентите на страните членки на ЕС.

От какъв зор в "ювелирната" операция са участвали и представители на Европол, както съобщи МВР- шефът, не е известно. Нали както Маринов сам признава, България е извън черния списък 301 на САЩ на интелектуалните пирати?! Не е ли по-необходимо и обяснимо присъствието на Европол в акции срещу наркотрафика, печатането на фалшиви пари или трафика на хора, да речем?

Но не, МВР и Европол са предпочели да организират шумна и добре осигурена с въоръжени жандармеристи операция срещу кабелни пирати в Гоцеделчевско...

Но да се върнем на обществената поръчка, обявена от ДУССД. Според описанието, аналоговите програми трябва да са не по-малко от 30. Прави впечатление, че МВР много държи в пакета да има следните телевизии, иначе няма сделка  -  BTV, "партийната телевизия" на ГЕРБ ТВ Европа (под ръководството на Георги Харизанов, винаги верния тенис-партньор на Бойко Борисов), фалиралата национална БНТ 1, Bulgaria On Air, и новата придобивка на братя Домусчиеви Nova TV.

Очевидно това са телевизиите, които с информационните си предавания биха мотивирали служителите на МВР да вършат обективно и безпристрастно работата си. Що се отнася до офертите, нищо чудно след спецакцията срещу интелектуалните пирати в Югозападна и Южна България, ДУССД да бъде залята от безплатни предложения. Или поне доста по-ниски от обявената прогнозна стойност 10 000 лева. Мотивирани от народната поговорка "казвам ти дъще, сещай се снахо"...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във