Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР разследва далавери за униформи

След публикация на Параграф 22 за вероятни далавери с новите униформи на гранична полиция Министерството на вътрешните работи (МВР) е разпоредило проверка за изработването на дрехите и обувките за служителите на сухопътната и морската граница на България. Това заяви в понеделник (22 март) при посещение на ГКПП - Гюешево заместник-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров.
В момента тече проверка по тези договори и по изпълнението им, назначена от ръководството на МВР. Тази проверка обследва детайлно изпълнението на поръчките. Това, което разбрах, е, че платът и част от компонентите на тази униформа и на обувките не отговарят на спесификациите. Но за да се изясни всичко, трябва една много сериозна и задълбочена проверка. Надявам се тя да приключи скоро... Говорих с много от колегите от гранична полиция, включително и с полицаите на ГКПП Гюешево. Те ми споделиха, че тези униформи не са удобни, че ги запотяват. Съгласен съм, че 320 лв. за кубинки са доста. Кубинките, които ще обуят българските полицаи като част от новата лятна униформа, се произвеждат в момента. Те струват само 90 лв. и не отстъпват по нищо на европейските модели такива обувки, обясни заместникът на Цветан Цветанов.
След публикация на Параграф 22 от 16.01.2010 г., в която се описват новите одежди на граничните полицаи от страната, както и цените им, в МВР се разразил скандал. Потвърдило се написаното от вестника - че граничните полицаи носят кубинки, струващи 320 лв., и униформа на цена 1200 лв. - колкото струва един бутиков костюм.
Униформеното облекло е било поръчано по проект, финансиран от ФАР, през 2006 година. Облеклата стрували общо 4 619 980 евро, като в рамките на тази поръчка няколко фирми в Габрово, повечето от типа ТПК, е трябвало да изработят 8000 комплекта за служителите на сухопътната и морската граница на страната.
След скандалите около еврофондовете през 2007 г. съфинансирането на този проект от ЕС е било прекратено и разходите по въпросните облекла са прехвърлени изцяло в бюджета на вътрешното министерство.
Окончателните плащания по договорите с габровските фирми трябва да бъдат направени през 2011 г., тъй като дрехите са раздадени на граничните ченгета за ползване до две години. Димитров сподели също, че в края на миналата година са подписани няколко договора за производството на лятно облекло и обувки, а преди три дни са парафирани и договори за изработването на зимно облекло. В момента се изработват новите летни униформи на служителите на министерството. Според графиците за лятното облекло до 23 май тази година всички служители на МВР трябва да получат полагащите им се кубинки и летни дрехи. По всяка вероятност в средата на годината ще има нова оценка на потребностите и сигурно ще има нова процедура за обществена поръчка, тъй като в МВР има и текучество. В момента се тестват зимните и летните кубинки на част от служителите. Отзивите засега са добри.
Единствената пречка за обличането на полицаите с нови дрехи и кубинки може да се окаже повсеместната липса на пари, но това засега било малко вероятно. Освен нови униформи МВР ще има и нови противопожарни автомобили, тъй като автопаркът на българската пожарна е от средата на миналия век.
Тази седмица ще бъде изтеглен жребият за определяне на комисията, която ще започне оценката по голям проект, разработен още през 2008 година. Той предвижда закупуването на 42 нови противопожарни автомобила, предназначени за шест областни дирекции на МВР в страната. Проектът е по оперативната програма Регионално развитие и ръководството на МВР се надява да се възползва от европейските пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във