Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР-реформи с моливче и гумичка...

МВР ще грабне наградата за най-реформиращото се българско министерство, което очевидно ще я кара така до своя свещен конец. В същото време последните му гафове създават впечатление, че министерството се е заело с преките си задачи съвсем наскоро. Сякаш довчера сред приоритетите му са били здравеопазването, ветеринарното дело, обществените дела и ръководството на пощите и телеграфите. Но всъщност този широк спектър на неговите задачи е бил редуциран още в първите десетина години след създаването на МВР, а то се е случило през 1879 година.


Изглежда, още тогава министерството е било орисано на непрестанни промени, чийто край все не се вижда. Поредният отчет за реформата в силовото ведомство направи във вторник (31 януари) вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. На специална пресконференция в Министерския съвет той обяви, че щатният състав на МВР ще бъде съкратен с 3000 бройки. Щатната численост в системата на вътрешните работи ще стане точно 55 170 бройки, поясни Цветанов. За сравнение - в края на мандата на тройната коалиция щатовете в МВР са били 63 742, през януари 2010 г. - 61 170, а през май същата година вече са 58 170.


По-рано сутринта на същия ден в телевизионно интервю той изнесе други данни, които със сигурност объркват хронистите на непрестанните реформи в МВР. Годишно по нормалните процедури - по собствено желание или поради пенсиониране, напускат около 3000 души. За последните две години те са около 6000 души. Преструктурирането, оптимизацията на работа на съответните звена в МВР доведе до възможността днес да обявим съкращаване на 3000 щатни бройки, с което реално заетите ще бъдат 53 440, поясни Цветанов пред TV7.


От многото числа и слова, които по традиция придружават обяснението за реформирането на вътрешното ведомство, в крайна сметка стана ясно, че всъщност Цветанов говори за т.нар. щатен недокомплект, какъвто съществува в МВР от памтивека. Въпросът е колко са реално заетите щатове - 53 440 или 55 170? Явно, въоръжени с моливче и с гумичка, в МВР тепърва ще решават задачката със събиране и изваждане, за да излезе най-накрая верният резултат.


Истината е, че


министерството няма да реже жива плът

от плътта си и да изхвърли 3000 свои служители на улицата. И без друго процесът на обезкръвяване на МВР продължава с пълна сила - напоследък заради секирата срещу обезщетенията при пенсиониране, подстригването на заплащането на нощния и допълнителен труд, на платените отпуски и допълнителните дни за отдих. Според сметките на ведомството от 2009 до 2011 г. оттам са си тръгнали 6900 души, а колко ще си подадат рапортите заради предстоящите промени никой не може да каже.


Новината от пресконференцията всъщност е, че ръководството на МВР възнамерява да слее в едно сегашните главни дирекции Криминална полиция и Охранителна полиция. Това действително щеше да бъде вест, ако историята на вътрешното министерство започваше с идването на Цветан Цветанов. Неговият ментор Бойко Борисов обаче би му казал, че това не е така.


За две години начело на МВР това ръководство успя да измисли поредното сливане на съществуващи звена, без обаче да пипне щатовете им, така че те да заработят ефективно. До началото на лятото ГДКП и ГДОП ще престанат да съществуват поотделно - след като бъдат приети съответните промени в текстовете на Закона за МВР. Идеята си Цветанов обясни така: Това, което правим в МВР от началото на мандата, е да изпълняваме предизборната си програма - сливане, изчистване на профила на двете основни звена в сектора за сигурност - ДАНС и МВР, което беше направено в началото на мандата.


Явно предизборната програма за сливане и изчистване на профили ще продължи до следващите избори и със сигурност ще залегне в програмните документи на ГЕРБ в бъдеще. Предстоящото механично събиране на криминални и охранителни полицаи под една шапка може да се струва на професионалните изборджии печеливша идея, но тя всъщност е стара почти колкото МВР. Стане ли факт, на практика ще се възстанови Дирекцията на полицията във вида й след 1989 г., която стана приемник на някогашната милиция. През 2006 г. поредният реформатор в МВР Румен Петков и БСП я нарекоха Генерална дирекция Полиция и вкараха под шапката й главните дирекции Борба с организираната престъпност, Гранична полиция, Полиция и жандармерията. Така в МВР останаха три генерални дирекции - Полиция, Сигурност и Пожарна и аварийна безопасност.


Приемникът на Петков и негов съпартиец Михаил Миков също даде своя принос за реформирането на МВР. Той пък върна на мода главните дирекции и така в МВР се появиха, вече преродени Криминална, Охранителна, Пожарна и аварийна безопасност, Гранична полиция. Роди се и звеното Досъдебно производство, което трябваше да изведе на нови висоти разследващата дейност в МВР. Това обаче така и не се случи, а най-актуалните скандали във ведомството показват, че ГЕРБ може да я впише и в следващата си предизборна програма.


Еуфорията на обещанията приключва много скоро, след като урните отидат на склад. Находчивите древни римляни са измислили поговорката


рost coitum omne animal triste est *

nbsp;


която чудесно би могла да илюстрира не само случващото се след избори, но и играта на сливане и разделяне, с която се е захванало сегашното ръководство на МВР. Бедата е, че за разлика от древните римляни, анализът и самоиронията сякаш са чужди на министър Цветанов. За него поредното събиране на криминална и охранителна полиция е плод на планиран график за осъществяване на тези реформи, започнал от началото на мандата на това правителство.


Така ли е, или всичко става на принципа ден да мине, друг да дойде?! За да отговорим, ще се върнем немного назад във времето, преди още думите да са се превърнали в прах. През юни миналата година стана известно, че в името на реформата кабинетът и МВР са потърсили помощ дори и от ЕС, като публикуваха в официалния вестник на Европейския съюз обява за обществена поръчка за избор на външен консултант, който да предложи проект за преструктуриране на МВР. За да приключи с яловите си напъни за реформи, кабинетът беше готов да плати 833 000 лв. на чуждестранна фирма, която да даде акъл как МВР как да заработи по-ефективно. Появата на обявата бе обяснена с това, че ведомството е огромно по състав и анализът на дейностите и резултатите на отделните му звена е много по-труден, отколкото в другите институции. Идеята беше той да посочи как да бъдат премахнати дублиращите се и нетипичните функции, как и кои звена на МВР да се обединят, как да бъде децентрализирана дейността на ведомството. Освен това външните консултанти трябваше да направят и преглед на ефективността на структурите на МВР.


Още през 2009 г. Симеон Дянков заяви, че държавата изнемогва от огромната администрация, включително и от тази на МВР, и ще се наложи да играе ножицата за разходите. В отговор вътрешният министър Цветан Цветанов кандиса да съкрати незаетите щатни бройки, да обедини главните дирекции на пожарната и на Гражданска защита, да закрие Главна дирекция Досъдебно производство и да прехвърли някои функции към Дирекция Комуникационни и информационни системи. В резултат на цялата шумотевица през май 2010 г. МВР отчете, че е заличило 3000 незаети щата и рапортува, че общата численост на състава му е 58 170.


Два месеца по-късно, след като излезе юлският междинен доклад на Европейската комисия, вътрешният министър обяви края на реформите във ведомството.


Повече промени в МВР няма да има

заради подготвяната стратегия за сигурност и обществен ред, обяви Цветанов. За една бъдеща реформа е необходим цялостен политически консенсус, тя може да бъде осъществена след две, три, четири години, когато има и финансов ресурс, за да бъде обезпечена, обясни миналото лято МВР-шефът.


Дали пък кабинетът не е намерил най-сетне финансовия ресурс, за който говореше Цветанов? Ако беше така, МВР-шефът нямаше наляво и надясно да се жалва колко орязан е бюджетът на повереното му ведомство. Значи отново ще наблюдаваме механично събиране на две служби, без да са направени анализи за ефективността от това действие.


Анализ обаче трябва да се направи най-малкото заради сегашната щатна структура на сливащите се ГДКП и ГДОП. Справките показват, че в Главна дирекция Криминална полиция, която се изправя лице в лице с бандитите у нас, работят общо 1290 души по щат. Някой ще каже, че те са предостатъчно, за да се справят с престъпността, но не е така. В отдел Криминална полиция, където се намират секторите за борба с престъпленията срещу личността, собствеността, културно-историческите ценности, кражбите на автомобили и детската престъпност, обаче работят едва... 81 души. Логичен е въпросът какво правят останалите 1209 души по щат? От тях 818 са в т.нар. Транспортна полиция, а е особено любопитно какви ли задачи изпълнява тя, ако вземем предвид състоянието на родния транспорт? Останалите са в отделите на икономическа полиция и на досъдебното производство (общо 122 души по щат), анализи, информационна дейност, международни проекти и прочие.


В Главна дирекция Охранителна полиция по щат се водят общо 276 служители, които са разпределени в отдели Охранителна, Пътна полиция, Координационна-информационна и аналитична дейност, Контрол на общоопасните средства (КОС).


Вместо да се работи по вътрешното трансформиране на щата, който очевидно не е ефективен, идеята на министър Цветан Цветанов ще доведе до полицейско стълпотворение под една шапка. Идеята тутакси беше атакувана от Николай Радулов, бивш секретар на МВР, който заяви, че вместо децентрализиране на министерството се проявява нескрит стремеж за концентрация на власт.


Ще доведат ли рекламираните промени до по-висока ефективност, ще разберем при следващия отчет на МВР за хода на реформите. Дано дотогава си сметнат правилно задачката с изваждане и събиране. Междувременно ни чака поредният тест с февруарския мониторингов доклад на Европейската комисия. Там номерът с гумичката не минава...* В превод от латински - След акта всяко животно е тъжно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във