Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР с двама нови заместник-министри

Вътрешното министерство се сдоби с още двама заместник-министри. Премиерът Пламен Орешарски подписа заповедите им в сряда (24 юли). На длъжността заместник-министър на вътрешните работи бе назначен Пламен Ангелов, който от декември 2012 г. до юли 2013 г. е началник отдел Европейски политики и инициативив Дирекция ЕС и международно сътрудничествона МВР.


Кандидатурата на Ангелов със сигурност е съгласувана с европейските ни партньори, тъй като е добре познат в институциите на ЕС. От юни 2008 г. до ноември 2012 г. той е бил съветник по правосъдие и вътрешни работи в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел. Преди това, от юли 2005 г. до май 2008 г., Ангелов е представлявал МВР в Посолството на Република България в Лондон.


Започва кариерата си като следовател в Столичната следствена служба в периода 1995-1999 година. След това е юрисконсулт в направление Правно осигуряване и международно сътрудничествов Главна дирекция Гранична полицияв МВР. Висшето си образование Ангелов получава в Юридическия факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски. Завършил е и курсове към Националната школа по администрация в Страсбург, Европейския полицейски колеж, Съвета на Европа, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.


Вторият избор на премиера обаче отново не е еднозначен, тъй като около името на новия заместник-министър Васил Маринов се появиха скандални факти от неговото битие на представител на ДАНС в Брюксел. Според разпространената информация по време на престоя си в Брюксел Маринов нерегламентирано се е ползвал от финансови добавки, отпускани от Министерството на външните работи, които впоследствие е върнал. От май 2013 г. до юли 2013 г. Маринов е директор на Териториална дирекция Национална сигурност в София, а преди това е работил в администрацията на президента Росен Плевнелиев като секретар по отбрана и сигурност. До заемането на тази длъжност Маринов е задграничен представител на ДАНС в Белгия. От април 2008 г. до септември 2009 г. е бил последователно директор на Дирекция Противодействие на корупциятаи генерален директор на Главна дирекция Икономическа и финансова сигурност в ДАНС. Завършил е Висшия институт на МВР, както и специализирани курсове в САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във