Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР С ИЗУТИ ГАЩИ И... С МЕРАК

С приближаването на есента добрите стопани вадят сметалата и се стягат да броят пилците. И за пастирите на държавата наближава времето да отчетат как са стригали и доили стадата си досега.
Още в началото на седмицата стана известно, че министър-председателят Сергей Станишев ще направи своята равносметка за изминалите две години управление на тройната коалиция. А всеки министър трябваше да е предал доклада си в канцеларията му. Проблемът в тези доклади, както демократично бе оповестено, бил, че някои са напудрени, за да се прикрият слабостите и критичните въпроси.
Логично е да предположим, че голяма тупалка ще трябва да играе най-вече върху доклада на вътрешния министър Румен Петков, особено след резила с кражбата на важни дознания и дела от сградата на Столичната дирекция на полицията (СДП). А с изтупаната пудра да се поръсят онези части на МВР, които лъснаха след безгрижната разходка на неизвестния крадец в светая светих на столичната полиция.
Както вече е известно, съобщението за кражбата в СДП бе тиражирано във вторник (28 август) в сайта на Върховната касационна прокуратура. През нощта на 21 срещу 22 август е извършена кражба на досъдебни производства и веществени доказателства от сградата на СДП, се казва там. Уточнява се още, че грабителите са проникнали в сградата, без да разбиват прозорци и врати, събрани са доказателства, които усстановяват механизма на извършване на деянието и сочат към конкретно заподозрени лица. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Софийската районна прокуратура.
Един ден по-късно, в сряда (29 август), вътрешният министър се нае да коментира скандалния случай. След приключването на церемонията по награждаването на шампиона по плувен маратон Петър Стойчев и треньора му в сградата на МВР Петков заяви, че е разпоредил проверка и чака резултатите й до 5 септември. Имаме яснота кои дознания липсват и кое от тях е провокирало изчезването им, авторитетно заяви вътрешният министър. Той допълни, че всички дознания ще бъдат възстановени, включително и ключовото дело, както и че нито едно от отмъкнатите доказателства няма да се отрази на работата на дознателите. Във всички случаи обаче ще има наказания, отсече Петков.
От чисто оперативните аспекти в коментара на министъра по случая ще му признаем правотата единствено за възможността да се възстановят изчезналите дознания. Колкото и да е плачевно състоянието на полицията в битово отношение, все пак тя отдавна е забравила пишещата машина и използва компютри в работата си. Що се отнася до твърдението му, че липсата на веществени доказателства няма да се отрази на дознанията по-нататък, всъщност Петков е прав. Със или без тях доказателствената част продължава да е ахилесовата пета в дейността на полицията и много често е причина за провала на шумни дела пред съда.
Но не конкретните детайли от кражбата в СДП, нито самият й факт дълбаят горестно душата на вътрешния министър. Ако беше така, още на следващия ден след установяването й, тоест на 22 август (сряда), Петков можеше да каже същите неща, които заяви и седмица по-късно. Още на 22 август е било ясно кои са откраднатите дознания и кое точно е провокирало изчезването им, по простата причина, че по тях са работили ограничен кръг дознатели. Обаче на 29 август Петков заяви, че решили да не огласяват кражбата, докато не стане ясно за какво точно става въпрос.
Всъщност оповестяването на кражбата съвпадна с още едно важно събитие за вътрешното министерство, или най-малко за неговия шеф, който освен това е и отговорен фактор в редиците на червената партия. На 28 август (вторник) Изпълнителното бюро на БСП трябваше да се събере на заседание. Една от точките в дневния му ред бе законопроектът за новата Национална агенция за сигурност. А както вече научихме, в нейната структура освен финансовото разузнаване и служба Сигурност и ВКР на МО ще се влее и Националната служба сигурност на МВР. Кой знае защо тя стана една от любимите на Румен Петков и той дори се изрепчи на премиера, само и само да я задържи. Неговата решителност обаче май ще излезе театро, ако се съди по постигнатите на същото заседание на ИБ на БСП договорки.
Преди да стане дума за разиграния от премиера и вътрешния министър спектакъл, нека да се върнем към кражбата, която възбуни духовете и почти цяла седмица бе тема за коментари по кръчми и форуми. Едната тиражирана вече хипотеза по случая е, че това е дело на изпечен крадец, който се е промъкнал на втория етаж в сградата на СДП, след като е отворил с шперц един от витринните прозорци. Влязъл е в съответния кабинет, разбил е вратата му и е преминал в онази стая, която е била негова цел от самото начало. Там е взломил служебна каса и е измъкнал дознанията, които са му трябвали. След това по обратния път е изчезнал.
Единственото условие да се случи всичко това без никакви издънки за крадеца е той да е разполагал с предварителна информация къде точно се намират търсените документи. Това би могло да стане с помощта на вътрешен информатор, служител от дирекцията. Той задължително трябва да е от сектор Криминална полиция в СДП и да е бил в течение на делата, които са представлявали интерес за неизвестния крадец или за поръчителя на кражбата. Не е в полза на тази хипотеза предположението, че къртицата би могла да е и самият водещ на дознанието или разследването. Ако е така, заличаването на някои материали или документи е могло да стане в някой по-ранен етап и без да се вдига излишен шум. Това всъщност е идеалният вариант.
Логично изглежда предположението, че самият извършител е пребивавал често в същата стая и е видял, че точно в намиращата се там каса се съхраняват интересуващи го дела. Ако това действително е така, трябва да му свалим шапка за хладнокръвието и професионализма му. Забележката обаче е, че обикновено изпълнител с такива способности и с толкова овладяно поведение няма как да остане извън вниманието на полицията и пътят до него е твърде къс.
Втората хипотеза е, че всичко това просто не се е случило. На втория етаж в Столичната дирекция на полицията са разположени кабинети на администрацията, пресцентърът, кафене, дежурна част и фитнес зала и още някои звена. Кабинетите на Криминална полиция, макар и разпръснати по шестте етажа на сградата, се намират от третия етаж нагоре, твърдят запознати. Колкото до проникването през прозорец отвън, извършителят е трябвало да разполага с план на сградата, за да се оправи по коридорите и с разположението на номерираните стаи. Това вече предполага логистика и подготовка, с каквато биха могли да се гордеят само апашите интелектуалци от екшъна Бандата на Оушън. Така версията за проникването през прозорец на втория етаж започва да издиша, дори да намирисва на инсценировка. Каква обаче би била нейната цел, е друг въпрос.
Но в тази августовска жега кой да седне да се замисля над тези неща? Има съобщение на прокуратурата, има категоричната реакция на вътрешния министър, има решимост да бъдат наказани виновните и задържани извършителите - какво повече се иска от един типично летен екшън.
Междувременно той има и своето стремително развитие - седмица след кражбата МВР извършва серия от обиски на 10 адреса в близкия до столицата Перник. Защо там? Защото изчезналите дела са били разследвания за подвизите на двама известни пернишки бандити - Валентин Кирилов - Пуйката (30 г.) и аверчето му Николай Мирчев (28 г.), се твърди в появилата се информация. Според нея двамата са заподозрени в извършването на въоръжен грабеж на 500 000 лева от инкасото в автомобил на Първа инвестиционна банка пред магазин Техномаркет в Божурище на 28 февруари тази година. На 1 март тази година МВР официално извести за случилото се. Кражбата е извършена на паркинга на магазин за битова техника на бул. Европа, където двама от служителите на охранителната фирма били спрели и заключили автомобила, с който се извършвала инкасовата дейност. Те вече били събрали оборота на други обекти и влезли в обекта, за да вземат и техния дневен оборот. По думите им на излизане от магазина забелязали мъж, който бягал с два сака към паркиран наблизо автомобил. Двамата стреляли със законно притежаваното си оръжие по него - той обаче успял да влезе в колата и да изчезне. След получения сигнал веднага на мястото на инцидента е изпратен полицейски екип, който в присъствието на прокурор е извършил оглед. Около 20.30 часа в Девето РПУ било получено съобщение за опожарен автомобил Фолксваген голф близо до микроязовира на с. Мало Бучино. При извършения оглед и последвалата проверка се оказало, че фолксвагенът е откраднат и обявен за издирване през септември миналата година, се казва в съобщението. Противно на практиката обаче, никакво съобщение за издирване на заподозрените по случая Пуйката и Мирчев в сайта на МВР няма.
Репортерска проверка на Параграф 22 установи, че двамата са били обявени за издирване от Областната дирекция на полицията-Перник във връзка с извършени няколко грабежа и обири на територията на града. Пуйката лежа зад решетките три години, след като на 17 януари 2004 г. Районният съд в Гоце Делчев го прати по бързата процедура в Бобовдолския зандан заради опит да открадне Ауди 6. А Мирчев излежа три години, защото взриви преди няколко години джипа на пернишкия прокурор Николай Цветков.
Откакто са обявени за издирване от ОДП-Перник в началото на годината обаче, от двамата мъже с богато минало няма и следа. Предполага се, че отдавна са зад граница. Въпреки това заради тях е извършена - както се твърди - кражбата в сградата на СДП, отмъкнати са уличаващи ги материали и дознания по един много сложен и труден за изпълнение начин. Няма как да не си зададем въпроса на какво са разчитали пернишките бандити, ако са организирали тази кражба - на чисто съдебно минало, на късата памет на дознателите, на срив в компютрите, за да се върнат после в родния си град на бял кон?!
... В същото време на заседанието на ИБ на БСП се взимат две много важни решения. Първото е партията да подкрепи премиера за реализация на идеята му да се създаде Национална агенция за сигурност. Според думите на говорителя на БСП Ангел Найденов тя вероятно ще заработи от 1 януари догодина. В нея ще влязат Национална служба Сигурност на МВР, Военното контраразузнаване и финансовото разузнаване - така гласеше предложението на Станишев още в самото начало. Агенцията ще е на пряко подчинение на премиера, гласи обсъжданият от ИБ на БСП законопроект.
Второто много важно решение е в МВР да се създаде ново звено на мястото на НСС, което ще има криминално-разузнавателна дейност и оперативни функции.
Ето къде е развръзката в пиесата, разиграна от премиера Станишев и от вътрешния министър Петков дълго време след като министър-председателят лансира идеята си да си направи агенция и да дръпне НСС при себе си. В същото време, включително и докато се развиваше историята около кражбата, екипът на Петков активно е работил върху предложението за компенсация да си направи ново НСС, но с далеч по-мощни възможности и способности за действие. Те са шифровани в искането му новото звено да има оперативни функции. Справка в Закона за МВР сочи, че досега действащата НСС в това отношение е ограничена само в рамките на чисто информационната дейност. Това е записано в чл. 39 от ЗМВР, където черно на бяло пише: Национална служба Сигурност осъществява контраразузнавателна, информационно-аналитична, прогностична, контролна, координационна и методическа дейност.
И така, докато се вдигаше пушилка около кражбата в СДП, Румен Петков тайно и полека се сдоби с ново, много по-мащабно по идея оперативно звено. Доволен остава и премиерът, който пък гушва НАС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във