Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР: С МИКРОФОН И КАМЕРА В АКЦИЯ

Революционната идея, хрумнала на полицаите от русенското Първо РПУ, може да изведе полицейската работа у нас на нови, неподозирани висоти. Става дума за аудиозаписа, направен от дежурната част на областната дирекция в Русе по време на скандала между евродепутата от Атака Десислав Чуколов и служители от полицията. Той бе използван като доказателство срещу претенциите на Чуколов за непрофесионалните действия на полицията.
Както вече стана известно, през нощта на 21 юли евродепутатът и русенските ченгета влязоха в остър диспут по повод на жалбата на Чуколов, че е бит в дискотека Канела в града. Чуколов обвини полицаите в неадекватни действия и опит да се прикрие инцидентът. От своя страна те също определиха поведението на евродепутата като неадекватно, грубо и агресивно. По повод инцидента вътрешният министър Румен Петков разпореди проверка.
На 11 септември, когато светът отбелязваше шестата годишнина от атентатите в САЩ, вниманието на нашата общественост бе приковано с резултатите от проверката, обявени от МВР шумно и новаторски.
От нея излиза, че евродепутатът Десислав Чуколов се е държал агресивно, обиждал е и е псувал полицаите. В подкрепа на изводите МВР пусна и аудиозапис, направен по време на скандала. Случката е била документирана по телефона от дежурната част на ОДП-Русе чрез многоканална цифрова записваща система.
В информацията за проверката МВР оповести, че полицаите, отзовали се на сигнала във връзка с инцидента, ще бъдат наградени от министъра на вътрешните работи. Въпреки поведението на евродепутата Д.Ч., унижаващо ги и уронващо престижа им като служители на МВР, както и отказа за каквото и да било законово съдействие от него, полицаите не са се поддали на провокацията, натиска и заплахите, отправени към тях. Министърът на вътрешните работи ще изкаже благодарност на директора на ОДП-Русе за това, че е защитил служителите си, когато те налагат закона с цялата му сила и строгост и изпълняват професионалните си задължения, без да се съобразяват кой на какъв пост е, тъй като законите важат за всички, се казва в съобщението на пресцентъра.
Нищо лошо няма в това ръководството на ОДП-Русе и на МВР да стимулират своите служители след успешно проведени акции и професионално изпипана работа в случаите, когато налагат закона с цялата му сила и строгост. Тогава и прецедентът в демократичната история на най-тайното от всички държавни ведомства - самото то да разпространява записи на разговори по служба, обикновено маркирани със заплашителния гриф за служебно ползване, си заслужава.
Ръководството на МВР и лично вътрешният министър не за първи път заявяват подкрепата си за действията на свои служители, забъркани в нелицеприятни инциденти. Да си припомним проверката в Столична дирекция на полицията за побоя над фоторепортера Емил Иванов през май, когато в Съдебната палата трябваше да се яви на разпит сикаджията Младен Михалев-Маджо. Тогава министър Петков категорично застана зад служителите си, които бяха обвинени, че, вместо да налагат закона, са налагали журналиста с ритници, палки и юмруци, докато са бдели за живота на Маджо.
Информацията на МВР за резултатите от тогавашната проверка и до ден днешен буди умиление. А изводът на експертизата от изследването на полицаите с детектор на лъжата направо ни респектира с философската задълбоченост и познание по въпроса за относителността на истината: Полицейските служители с голяма степен на вероятност са искрени в твърденията си, че не са упражнявали насилие спрямо Иванов.
С право след проверката будното гражданство продължи да си задава въпроси, така както подобава на една интелигентна и съмняваща във всичко общественост - битият бит ли е, кой е прав, кой е крив? Все питания, повечето от които хвърляха сянка върху достоверността на проверката на МВР. А такива въпроси ще продължат да се задават и в бъдеще.
Ръководството на министерството и на столичната полиция само могат да съжаляват, че още тогава, на столична почва, не е бил използван революционният похват на русенските ченгета с аудиозаписа, за да се прогони веднъж завинаги тежката сянка на съмнението. Според логиката на фактите от проверката, която откриваме и днес в съобщението на МВР по случая, аудиозаписът от инцидента би звучал така:
Разтревожен полицай: Колега, тука някакъв влиза през вратата на входа на Съдебната палата. Не е от наште оперативни, носи и фотоапарат.
Дежурен, авторитетно: Спокойно! Ситуацията е сложна, знаете, че има сигнал за атентат. От разстояние вижте дали фотоапаратът не е всъщност средство за извършване на такъв. Докладвай!
Полицай: Тоя тука започва да снима, не е пушка, слава Богу! Какви са инструкциите, колега?
Дежурен: Усмихнете се, изпънете униформите! Търпеливо му прочетете конституцията. Там в чл.32, ал.2 пише ясно, че никой не може да бъде следен и фотографиран без неговото изрично съгласие!
Полицай: Чакай да я извадя от джоба! ( чете) ...Хубаво, ама тоя ми говори някакви за свободата на словото и за ролята на медиите.. Едни такива..
Дежурен: Абе я му поискай документ за самоличност!
Полицай: Има лична карта. Има и журналистическа карта. Кво да го правя сега?
Дежурен: Пак му прочети конституцията, чл.32, ал.2. Да изтрие снимките и да си ходи!
Полицай: Лицето изтри снимките и необезпокояван от никого се насочва към вратата. Колегите го изпращат...Кво прави тоя, бе? (чуват се удари и викове Ох.. не ме удряйте... боли... майко...помощ)
Дежурен: Какво става?
Полицай: Лицето започна да се блъска само в стените, хакна си и няколко тупаника в главата и тялото. Всички сме много уплашени! Какви са инструкциите в такъв случай?
Дежурен: Спокойно! Може да страда от епилепсия, напръскайте го със студена вода. Говорете му кротко, като на приятел...
Край на записа
Параграф 22 би могъл да предложи и свое виждане за възможния аудиозапис от последните минути на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров- Чората на 10 ноември 2005 година. Само да припомним, че първоначалните коментарите от вътрешното министерство тогава сочеха, че Чората е починал от страх, докато е бягал. Сетне се доказа, че то си е било за страх, но причината за кончината на Чората са смъртоносните ритници и удари на петима яки полицаи.
Тогава не на шега пред вътрешния министър Румен Петков стоеше вариант за привличане към наказателна отговорност. Както сочеха адвокатите на Чората, това бе възможно заради факта, че акцията Респект, по време на която ченгетата претрепаха Димитров, е разпоредена от министъра.
Ето защо, за да спестим и бъдещи главоболия на ръководството на МВР в подобни случаи, се обръщаме с предложение челният опит на русенските ченгета - всеки полицай-с микрофон - да бъде въведен широко във всекидневната работа на ведомството. Струва си да се помисли и върху възможността за видеозаснемане. Така най-сетне МВР ще затвори страницата за относителността и ще има на разположение цялата истина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във