Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР С НОВ ЗАКОН И ВЕХТИ ПРОБЛЕМИ

Танго да беше поне, да кажем, че стъпките две напред, една - назад ни водят към света.
Но не. Ха - наляво, ха надясно са стъпки, характерни само за нашенско право хоро - каквото МВР и тройната коалиция извиха в чест на структурната реорганизация на вътрешното ведомство.
Хванали се здраво за поясите - да не се скъса нишката, ръководството на министерството и представителите на трите политически сили във властта се завъртяха в кръг и спряха там, отдето бяха започнали.
Дирекциите Оперативно-техническа информация и Оперативно издирване ще се обединят в една специализирана дирекция на МВР, обяви вътрешният министър Михаил Миков, който рипаше най-чевръсто от самото начало на меверейското право хоро.
Първият му подскок беше с възглас ДОТИ да излезе от МВР и да стане самостоятелна агенция! После последва поредица от рипания в различни посоки, за да удари накрая капа о земята с вик, че звеното за подслушване си остава дирекция в МВР.
Така на практика хороигрецът Миков изпълни завета на предшественика си, който се беше зарекъл, че ДОТИ ще излезе от министерството някой друг път.
В дъното на играта около звената за подслушване и проследяване логично се оказа не кой да е, а премиерът Сергей Станишев. Той вече е облагодетелстван с една твърде специализирана агенция, така че можеше да се вживее в ролята си на арбитър в странния спор между представителите на тройната коалиция да има ли агенция, или не. Като малки деца, които играят на инат, те за часове сменяха възгледите си за агенцията за подслушване и най-накрая отидоха при баткото, та да отсъди кой прав и кой крив. И понеже на премиера вече му е все едно къде ще е ДОТИ и къде - ДОИ, при наличието на лесно разгадаемия и управляем вътрешен министър Миков - махна с ръка и всичко си остана по местата.
Какъв ще е резултатът от обединяването на двете дирекции в една специализирана? Никакъв, освен че досегашните директори на звената Цветан Иванов и Жоро Стоицев явно ще трябва да хвърлят шарен боб, за да разберат кой от тях ще оглави новото звено. Въпреки че който и да остане, ще е все едно - както казва народът: хвани единия, удари другия. Иванов се забърка в мръсотията около делото срещу бившия главен секретар Илия Илиев, а на врата на Стоицев като воденичен камък тежи докарания доникъде случай Белнейски.
Че нищо няма да се промени със създаването на нова специализира дирекция, в която влизат ДОТИ и ДОИ, говори и фактът, че и двете звена участваха в проваленото разследване по отвличането на Ангел Бончев.
Фактът, че министерството не разполага с мозъчен тръст, който да реагира на подобни престъпления, е всеизвестен. Но не е професионално, дори и при малките възможности, с които разполага ДОИ, да не се вземат някои задължителни мерки. Например да се сложи чип с предавател в чантата с парите, които е носила Камелия Бончева за откупа. Факт е, че в службите са знаели, че тя отива да предаде сумата. Известно им е било също, че от мига на предаването на откупа започва да тече 12-часовият срок, в който похитителите са обещали да върнат съпруга й. А това означава, че са имали възможност да поставят необходимите датчици и да следят придвижването й. Дори ако е станало, както в случая с откупа на Краус-младши, когато батко му изхвърли чипа от сака с банкнотите, все пак до един момент ченгетата са имали представа къде се намира приносителят. За мобилните екипи, които са покривали дейността на основната група по проследяването на Бончева, не е било проблем да предприемат издирването й в широк периметър около мястото, където е изчезнала. Такова издирване кой знае защо беше предприето едва тази седмица, а резултатите бяха плачевни - в мрежата попаднаха няколко крадци на вилно имушество, строители без адресна регистрация ...
Иначе новият закон за МВР бе приет при тотална липса на интерес от страна на народните избранници. Със скромното присъствие на 60 депутати приключи гласуването за новата структура на вътрешното министерство, в която се очертаха пет главни дирекции. Според чл.10 от новия закон те са: Криминална полиция; Охранителна полиция; Гранична полиция; Пожарна безопасност и спасяване и Досъдебно производство.
Ако досега всички погледи бяха приковани с надежда и любов към звеното за подслушване, то за в бъдеще главна дирекция Досъдебно производство логично се очертава като най-важната в структурата на МВР. Досегашното дознание тръгна на куц крак и така и не хвърли патериците. Сега депутатите измъдриха институцията на разследващия полицай и пратиха в забвение дознателския апарат. Промяната в разследващото звено на МВР обаче изглежда също толкова необмислена, колкото недомислен беше и статутът на дознанието, което премина през какви ли не законови трансформации.
Според приетите от НС текстове разследващите полицаи могат да бъдат и без юридическо образование. Това е все едно в Националната спортна академия да приемат шахматисти в профила свободна борба.
Народните избранници така и не разбраха, че причината за слабата ефективност от досегашното дознание беше именно липсата на квалификация. В добавка качествени кадри липсваха и заради мижавото заплащане.
Как МВР ще преодолее този проблем с помощта на новия закон засега не е ясно. Депутатите си измиха ръцете, като приеха, че ще има четири категории разследващи полицаи - сякаш това автоматически ще повдигне нивото на разследването.
Според промените задължително ще се изисква юридическо образование за главен и старши разследващ полицай, а за разследващ и младши разследващ полицай могат и да нямат такъв ценз. С какви мотиви са решили това депутатите не разбра никой.
Промененият Закон за МВР явно тепърва ще предизвиква много въпроси. По стар народен обичай - в мъдруване и добруване, ден ще мине, друг ще дойде, до следващите избори. Когато нови играчи ще се хванат на хорото, ще поиграят, ще полудуват и пак ще си ударят капите оземи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във