Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР с опасен чар

Лютата закана на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) за ефективна стачка от средата на октомври, ако кабинетът не започне да решава натрупаните проблеми във вътрешното министерство, явно свърши работа. Датата на протеста наближи и едва ли ще се намери някой, който би могъл да прогнозира до какво можеше да доведе една национална стачка на полицията, каквото чудо у нас никога не се е случвало. За радост на ченгетата и за огромно неудоволствие на останалата част от работещите в държавния сектор правителството се бръкна в джоба и отпусна допълнително пари за полицаите.
Ножът явно е бил опрял до кокал и кабинетът нямаше други полезни ходове освен да обърне внимание на силовото министерство. И макар че подхрани приказките, че сме полицейска държава, посред всеобщия недоимък управляващите на два пъти пуснаха парички в МВР-касичката. Веднъж - на 29 септември, когато МС изненадващо наля 13 млн. лв. във ведомството на Цветанов, и втори път - 50 млн. лв., с които правителството допълни бюджета на МВР за следващата година. С 13-те милиона Цветанов ще запуши дупките за гориво, застраховки на автомобили, отопление, медикаменти, процедури за униформено облекло и други конкретни плащания до края на 2010 година. И всичко това се случи на фона на лекарските вълнения, пенсионните проблеми, празната здравна каса.
Обгрижването на вътрешното ведомство в последните месеци на тази година продължи и тази седмица. В сряда (13 октомври) кабинетът одобри проект за постановление за преразпределение на бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2010 година. С решението 16 млн. лв., които са спестени в бюджета на МВР, ще бъдат насочени за осигуряване на т.нар. вещево доволство на служителите от МВР - униформено облекло за носещите униформа и левовата й равностойност - за неносещите. Индивидуалната сума е около 400 лв. на калпак за държавните служители и по около 200 лв. за заетите по други трудовоправни отношения. Парите за дрехи ще бъдат раздадени до края на октомври. Друга част от милионите ще отидат за погасяване на обезщетенията при навършване на възраст и стаж за пенсия (чл.252 от Закона за Министерството на вътрешните работи).
На всичко отгоре вътрешният министър Цветан Цветанов за първи път се обърна директно към служителите си, само и само да разсее тежките им подозрения за голямата секира, която се точи за социалните им придобивки. В началото на седмицата той нарече служителите си уважаеми колеги и категорично им заяви, че нито една от социалните им придобивки няма да бъде ограничена. Не се предвижда да се променят категорията им на труд, размерът на годишните им отпуски, не се предвижда да се премахне допълнителното възнаграждение за продължителна работа, обезщетенията при прекратяване на службата, включително и двадесетте заплати при пенсиониране.
За сметка на това Цветанов нарече неприемливо и неразумно искането на СФСМВР на полицаите да се заплаща т.нар. нощен труд. МВР никога не е заплащало нощния труд на служителите си, мотивира се вътрешният министър. Често сме ставали свидетели на неаргументирано и безпричинно лансиране в публичното пространство на идеи и твърдения, които никога не са представлявали тема за дебати и които в крайна сметка могат да противопоставят други социални групи срещу служителите на МВР. Опитите за аналогии със ситуацията в съседна Румъния са неприемливи, защото всеки пети румънски полицай бе уволнен, а по отношение на останалите служители на МВР заплащането бе намалено с 25%, пише в обръщението на Цветанов, който в края му изразява увереност, че опитите за подстрекателства чрез неизпълними искания ще останат без последствия.
Тези думи подсказват, че исканията на заплашващите със стачка полицаи са изпънали нервите на вицепремиера. Това пролича и на парламентарната трибуна във вторник (12 октомври), когато се приемаха на първо четене промените в Закона за МВР. В дъното на скандала в парламентарната зала бяха нетолкова текстовете на закона, колкото напрежението около приближаващата дата за протеста, анонсиран от полицейските синдикати в началото на месеца. Стигна се дотам, че НС заприлича на квартална кръчма заради разменените обвинения: Корнелия Нинова се била срещала със синдикатите, братът на Нидал Алгафари пък ги консултирал, а съпругата на активист от синдикатите била начело на политическия кабинет на бившия МВР шеф Михаил Миков...
Но лидерът на ДСБ Иван Костов е убеден, че промените няма да усмирят протестите.
Дали парите за дрехи ще са достатъчни, за да уталожат недоволството в полицията, предстои да узнаем. Подобно на работодателя си цивилните служители ще позапушат дупките в семейния бюджет за месец-два, за каквито цели се харчат тези пари. Другите ще си купят кубинки еднодневки и след време ще съзерцават отпраните им подметки. А бюджетът за 2011 г., макар и с 50 млн. лв. по-богат, все пак си остава бюджет на икономиите. А икономията е майка на мизерията, както казваше героят в един бургаски филм.
С почти приет закон и с понапълнен джоб МВР-шефът намери време да се въплъти в амплоато на лектор в областта на националната сигурност. Като такъв той се изяви в четвъртък (14 октомври) във Варненския свободен университет Черноризец Храбър, където очерта стратегията за развитие на системата на МВР. Обаче ако и стратегията е като бюджета... бъдещето му като лектор е под въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във