Параграф22 Daily

§22 Анализи

МВР се изнася на южната граница, бежанците напират

Показателен случай от работата на "Гранична полиция" разкрива колко е сериозен проблемът с нелегалните бежанци и доколко реално е твърдението за засилен мигрантски натиск по южната ни граница. В края на миналата седмица на автомагистрала "Тракия" в района на село Калековец бяха открити 25 бежанци, мъже на възраст от 20 до 25 години. Служители на областната дирекция на МВР в Пловдив задържаха бежанците, всички до един от Афганистан и дирекцията моментално вписа случая в графата "успешни акции".

Калековец се намира на около 14 км от Пловдив и на близо 150 км от ГКПП-Капитан Андреево на южната ни граница. Мигрантите очевидно не са влезли през пункта, нито пък са изминали това разстояние пеша. Те са били разтоварени на пътното платно на магистралата, без никакви лични документи, но с ясната цел да се озоват в София. А оттам - накъдето им видят очите. 

Очите на мигрантите обикновено са насочени към Европа,

както сочи досегашната практика. А София е само депо, през което те преминават по маршрут, организиран от водещите ги каналджии. Късметът обаче не е бил с тези 25 афганистанци, близкото бъдеще на които ще премине през център за настаняване на бежанци към Държавна агенция за бежанците, после дълга процедура по предоставяне на статута на бежанец или хуманитарен статут, интервюта за проучване и така цели 21 месеца, какъвто е максималния срок за произнасяне по молбата за международна закрила.

През цялото това време, разбира се, издръжката на мигрантите се поема от ДАБ, която е към Министерски съвет. Тоест парите идват от нас, българските данъкоплатци. Председателят на агенцията Петя Първанова разкри, че сумата, необходима за месечната издръжка на един бежанец месечно е около 420 лева.  

В периода 1 януари 2021 г.- 30 юни 2021 г. по данни на ДАБ молби са подали общо 1 065 граждани на Афганистан, 848 сирийци, 173 иракчани, 50 пакистанци и 39 мароканци. Общо 2175 души, които издържаме, в продължение на месеци, докато им се уреди статутът.

По данни на "Гранична полиция" през първите шест месеца на 2021 г. на територията на страната са били задържани

четири пъти повече незаконни бежанци,

в сравнение с миналата година. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков вече обяви, че МВР продължава да поддържа готовност за реакция, ако миграционният натиск нарасне изключително. Според него мигрантите преминават основно през Турция, през Гърция и у нас.

МВР отчита, че в съседна Турция вече е регистрирано рязко покачване броя на бежанците от Иран, като Одрин е основен пункт за съсредоточаването на мигрантите и изходна точка за преминаването им през турско-гръцката граница. Концентрацията на мигранти в Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на мигрантския трафик към България, като влияние върху този процес оказват облекчените мерки срещу коронавируса в Турция и у нас. Отпадането на част от мерките е предпоставка за увеличения мигрантски пътнико поток през последните месеци, сочат данните на МВР. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да бъде натоварен и да се използва за нелегално преминаване на страните в региона с цел достигане на държавите в Западна Европа, отбеляза Рашков.

Основен фактор за увеличения миграционен натиск са конфликтите в Близкия Изток и Централна Азия и изтеглянето на контингентите на НАТО от региона. МВР реагира, като

командирова допълнително служители от областните дирекции

във вътрешността на страната към пограничните райони. Засега на границата с Турция са командировани 90 полицаи, осигурени са 10 високопроходими джипове автомобила от други регионални дирекции на "Гранична полиция“. На българо-гръцката граница също са командировани 185 служители и са осигурени 15 високопроходими автомобила.

Европейската агенция за охрана на външните граници на ЕС Frontex също е нащрек, след като регистрира ръст на миграционния натиск по маршрута през Западните Балкани. Агенцията отчете, че до момента незаконните пресичания са се увеличили с 92 на сто, в сравнение с миналата година. Според експертите от агенцията до юли са установени 18 600 незаконни гранични преминавания, като най-активни по маршрута са сирийските бежанци.

Броят на незаконните пресичания по външните граници на ЕС през първите шест месеца на 2021 г. е достигнал над 61 000 или с 59% повече от общия брой от преди година. Това значително увеличение може да се дължи на факта, че преди година в страните са били въведени различни ограничения за придвижване, свързани с COVID.

Най -голямо увеличение се наблюдава по централно -средиземноморския маршрут, където контрабандните мрежи са възобновили дейността си в Либия и Тунис. Броят на мигрантите, преминали през Централното Средиземноморие през юни, също е скочил двойно и  възлиза на 4 700 души. По маршрута за Източното Средиземноморие през юни е имало близо 1100 незаконни пресичания, 6 600 са през Западния африкански маршрут, като все повече бежанци идват от държави на юг от Сахара.

Освен увеличеният бежански натиск,

Frontex си има проблеми с европейския парламент,

който разследва агенцията за незачитането на основните човешки права на бежанците. Разследването се фокусира върху различни аспекти, включително спазването и зачитането на основните права; вътрешното управление на агенцията и осигуряването на очакваните стандарти за прозрачност и отчетност. Обвиненията срещу Frontex са за съучастие в операции за грубо отблъскване на бежанци и връщането им обратно. Разследването е по няколко сигнала, че служители, кораби и самолети на агенцията са взели участие в акции по незаконно връщане на мигранти в морето между Гърция и Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във