Параграф22 Weekly

ПАРОДИЯ НА ПРЕХОДА-11

МВР се спъна в сянката на "Белия автобус"

Кабинетът "Орешарски" обезличи сектор "Сигурност"

S 250 22649efe 1e3b 48e3 8f8b 1e90f558ea6a

Едва ли има вътрешен министър в историята на МВР, чието ръководство да е преминало на фона на изключително напрежение в обществото, избило в почти непрекъснати протести. Правителството е водено от Пламен Орешарски, съставено уж като експертно от БСП и ДПС, благодарение на осигурения от "Атака" кворум, след който в аналите ще остане да стърчи прословутия "златен пръст" на Волен Сидеров.

 

Вътрешният министър Цветлин Йовчев е ексшеф на Главна дирекция "Контраразузнаване" в Националната служба за сигурност (НСС),заместник-председател на ДАНС, бивш председател на агенцията, назначен през 2009 г. по предложение на тогавашния премиер Бойко Борисов, и бивш съветник по сигурността на президента Росен Плевнелиев.

Присъствието на Йовчев в институции, ръководени от

противоположни по убеждения и политики правителства,

очевидно говори в полза на неговата експертиза. Този термин често беше употребяван и от самия него.

Въпреки предполагаемите способности на дългогодишния контраразузнавач и боец на тихия фронт обаче във въздуха все витаеше някакво шизофренно съмнение по адрес на Йовчев: човек на ГЕРБ ли е,

от дружината на втория в партията Цветан Цветанов ли е,

дали не е свързан с депутата от ДПС Делян Пеевски, или тайно в себе си от години подкрепя политиките на червената столетница?!

Йовчев, който застана начело на МВР на 29 април 2013 г. и остана там до 6 август 2014 г., отговаряше, че преди всичко е лоялен към законите, Конституцията и към хората, с които работи. А на въпрос дали се познава с Пеевски, твърдеше, че го е виждал много епизодично и при всички положения не е бил в един кабинет с него. Така Йовчев намекваше за необяснимо честите визити на депутата от ДПС в кабинета на предшественика му в МВР Цветан Цветанов.

Година по-късно той заряза намеците и нареди да направят справка за посещенията на Пеевски при Цветанов. Оказа се, че

визитите са били 40, а не 7,

както твърдеше Втория в ГЕРБ, който определи справката като "стъкмистика". 

Караницата между Йовчев и Цветанов за невястата Пеевски е показателна за същността на политическия живот у нас. С еднакъв ентусиазъм Йовчев направи въпросната справка, а сетне описа Пеевски като "незаобиколим фактор в българската политика".

Всъщност, именно Пеевски беше сред основните причини чергата под краката на Цветлин Йовчев

да гори общо година и четири месеца,

колкото прекара на върха в МВР.

Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски започнаха почти веднага след съставянето му. В началото те бяха само "зелени", но на 14 юни 2013 г. придобиха всенароден характер. Причината бе изборът на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, станал възможен след съответната промяна в Закона за ДАНС, станала популярна като "Поправката Пеевски".

На същото парламентарно заседание, премиерът Пламен Орешарски обяви също, че вътрешният министър Цветлин Йовчев ще изпълнява и вицепремиерски функции, но това не направи никакво впечатление.

Любопитно е дали вицепремиерът Йовчев е бил запознат предварително със светкавичните промени в Закона за ДАНС, Закона за МВР и НПК, с които на агентите бяха дадени полицейски и разследващи правомощия, а Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" беше извадена от МВР и вкарана в ДАНС.Така на практика комунистическата издънка Сергей Станишев реализира на нашенска почва

призивът "Вся власть - Советам"

и предаде цялата власт на любимата си ДАНС.

Парламентарното мнозинство в лицето на БСП, ДПС и "Атака" се оказа доста добре подготвено за властта. В началото на юни бе внесен проектозакон за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства, според който специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) се изнася от МВР, за да стане отделна Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) към Министерския съвет.

Комбината БСП- ДПС даде мило и драго, за да поддържа равномерно огъня под краката на вътрешния министър Цветлин Йовчев. В края на юни БСП се опита да му настресе като заместник-министър 38-годишния червен депутат Иван Иванов от Шумен, син на известния в града и района бизнесмен Валентин Иванов - Шошо, свързан със силовата групировка СИК. Оказа се, че синчето му е било

официален представител на СИК

през 1995 година. Прави чест на Йовчев, че уволни скандалното протеже само два часа след назначаването му. 

Но с това скандалите не свършиха. През нощта на 23 юли се стигна до кървави сблъсъци между протестиращи и полиция, след като МВР реши блокираните в парламента депутати да бъдат изведени с автобус. Впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира за полицейското насилие, а МВР-шефът Йовчев отговори, че охраняващите периметъра около Народното събрание полицаи са си свършили работата адекватно, разумно и абсолютно законно. А единственото признание на Йовчев, че

България се намира в извънредна ситуация,

бе направено чак през октомври, но по повод бежанската вълна, напираща към границите ни.

Отчетът на МВР-шефа Йовчев за първите шест месеца на управление изпревари поредният доклад на Европейската комисия за напредъка ни по механизма за сътрудничество и проверка. Очаквано той не бе позитивен.

МВР не направи почти нищо,

за да изпълни една от най-важните препоръки в предходния доклад на ЕК от юли 2012 година - да се прилага стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, изпирането на пари, както и върху систематичното конфискуване на имуществото на престъпниците.

В края на януари 2014 г. вътрешния министър Цветлин Йовчев събра началниците в МВР на национално съвещание в столицата. Пред тях той призна, че системата скърца заради своята дезинтегрираност, а слабостите се трупат заради нормативните и организационните несъвършенства, които пък са резултат от отлаганите реформи.

 

Пет програми на МВР за стабилизация

В началото на април 2014 г. Йовчев представи мерки за стабилизиране на МВР:

- програма за интегритет, според която служителите на министерството минават периодично през тестове с полиграф.

- програма за превенция на престъпността.

- програма за ефективно сътрудничество с гражданското общество.

- програма, за назначаване на безработни по програмите за временна заетост, за да се грижат за спазването на закона.

- програма за повишаване на доверието на гражданите в МВР.

 

Нов закон за МВР

През лятото на 2014 г. бе приет нов закон за министерството. Едва влязъл в сила, и Министерският съвет го приложи, за да бетонира на поста "главен секретар" на МВР досегашният професионалист № 1 във ведомството Светлозар Лазаров. Законът предизвика скандали, защото главният секретар вече щеше да се назначава без указ на президента и само по предложение на министъра на вътрешните работи.

Петте програми на Йовчев така и не бяха реализирани, защото точно 421 дни след идването на правителството на БСП и ДПС, Пламен Орешански подаде оставка и всички вкупом станаха излишни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във