Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР се стяга за масова подмяна на тескеретата

S 250 2aa54362 0dc1 4627 b52a 6c466df81eda

С приближаването на есента МВР предприема мерки да овладее наплива на желаещите да си сменят личните документи. Както е известно до края на годината изтича срокът на валидност на близо 1.5 млн. лични документи, което означава звената за издаването им да изпушат от натоварването. Вътрешното ведомство отчете този факт и си направи сметката колко лица на трудови правоотношения да назначи на допълнителни щатове в Дирекция "Български документи за самоличност" (БДС), за да овладее ситуацията.

 

Пандемията обаче доказа, че Господ се смее дори когато МВР си прави планове. Заради вируса и извънредното положение през тази зима, вътрешното ведомство в крачка реши да удължи с шест месеца валидността на изтичащите тескерета. Това стана в предходните и заключителни разпоредби на Закона за обявяване на извънредното положение, като парламентът удължи с 6 месеца валидността на личните карти и шофьорските книжки, които изтичат в периода 13 март-31 октомври 2020 година. Идеята бе да се избегнат опашките, които неминуемо щяха да се образуват пред РПУ-тата в началото на есента и следващата зима, а с това да се спазят мерките на епидемичната обстановка.

Извънредното положение падна, но коронавирусът продължи с нашествието си, дори с по-голяма мощ след карантината от март и април. В същото време се приближава и краят на шестмесечната аванта за подмяната на личните карти с изтичаща валидност. До 30 октомври бе удължена валидността на общо 406 437 лични карти и 266 408 свидетелства за управление на МПС, съобщиха от пресцентъра на МВР. Това ще доведе до увеличаване на натовареността на звената "БДС" в страната и особено в София. Според статистиката от началото на август в София са подадени около 17 000 заявления, получените документи са над 18 000. Особено натоварени са звената за документи в Първо, Пето и Шесто районно управление.

Анализът, направен от МВР отчете ръст на желаещите да подновят своите документи и ведомството въведе ново работно време на столичните звена на Дирекция "БДС. Мерките предвиждат през делничните дни гражданите да бъдат обслужвани от 7.00 ч. сутринта до 17.30 часа с прекъсване за половин час от 13 до 13.30 часа за дезинфекция на помещенията, както изисква епидемичната обстановка.

Запазва се и предварително изготвеният график за работа на звената БДС в съботните дни както следва: 22 август – Шесто и Осмо РУ; 29 август - Първо и Девето РУ, с работно време от 8.30 – 14.30 часа. Столичани обаче могат да подават заявленията си за подмяна на лични документи в което и да е избрано от тях  районно управление на територията на столицата, без значение от постоянния им адрес в София. Всяка събота документи, но само за експресни услуги, могат да се подават и в отдел „Български документи за самоличност“ на бул.“Мария Луиза“.

Заради наплива Дирекция "Български документи за самоличност" извършва анализ на ситуацията всяка седмица и според ръста на желаещите да подменят документите си ще удължава или ще въвежда плаващо работно време за звената БДС в страната, със заповеди на директорите на съответните областни дирекции, информираха от МВР.

С промяна в Закона за личните документи вече няма да бъде възможно обявените за невалидни лични карти да могат да бъдат ревалидирани при отпадането на причината - кражба или изгубването им. Правителството реши при тези обстоятелства директо да се изкарват нови документи за самоличност, което допълнително ще натовари системата. Мотивът на управляващите е, че така се постига съответствие на информацията, налична както в системата на МВР, така и на Интерпол, и на Шенгенската информационна система.

 

МВР-поръчката мина през мъките на обжалването

Процедурата по обществената поръчка се препъна, след като бе обжалвана от участващата в търга компания "Дермалог – Ани БГ Консорциум". Миналата година тя оспори процедурата първо в  Комисията за защита на потребителите, а след това и във Върховния административен съд (ВАС). Поръчката беше на стойност 286 млн. лева с ДДС. Обжалването бе срещу решението за предварителния подбор на поканените кандидати за подаване на оферти - „Веридос ГмбХ и Обединение „Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ – С§Т“. "Веридос ГмбХ“ е със седалище в Берлин, Германия, докато "Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ – С§Т“ е консорциум от немската компания Muhlbauer и българската „С§Т България“ ЕООД, чийто едноличен собственик е словашкия „С&Т СЕЕ ХОЛДИНГ“. Групата Mühlbauer има 35 производствени и сервизни локации, участвала е в над 300 ID-проекта, специализирана е в производството, персонализирането на сигурни лични карти и е-паспорти.

От участие в търга бяха отстранени немско-българският консорциум "Дермалог – Ани БГ“ и „In Groupe (Imprimerie Nationale)&Gemalto“. След жалбата на "Дерматолог" през септември 2019 г. КЗК се произнесе в полза на възложителя, а през декември с.г. и ВАС потвърди решението. Срокът за изпълнение на поръчката, проведена по съгласувана от Държавна агенция "Национална сигурност" схема за класификация на етапите и изпълнението, е за срок от 18 месеца. Това се е наложило, тъй като производствената технология, както и отделни начини за защита на личните документи представляват класифицирана информация с ниво за сигурност "СЕКРЕТНО" и "EU SECRET".

Оборудването ще бъде монтирано в специално построен за целта сграден комплекс със съответните зони за сигурност и достъп до тях. Строежът ще разгърне върху терен от 14 400 кв. метра в северната част на имота на МВР в близост до Академията на министерството в ж.к. "Младост". Той ще е с обща площ от 8 880 квадрата и ще представлява Персонализиран център с отделен фронт офис. Там ще се изработват паспорт, лична карта, дипломатически паспорт, служебен, моряшки паспорт, удостоверение за пътуване зад граница на бежанец, удостоверение за пътуване на лице без гражданство, удостоверение за пътуване зад граница на чужденец с хуманитарен статут, удостоверение за пътуване зад граница на чужденец, получил убежище, временен паспорт, в т. ч. и за окончателно напускане на Република България (РБ), временно удостоверение за напускане, удостоверение за завръщане в РБ на чужденец, служебен открит лист за преминаване на границата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във