Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР: СЕКС, ЛЪЖИ И ВИДЕО

Топъл, късен юлски следобед. Площадът пред Народния театър, глъч, хора. Топка, забравена от малчуган, който е вперил любопитен поглед в обратна посока. Там, пред стълбите на Народния театър, на столове са насядали чинно чичковци с бели ризи. В ръцете си държат блеснали под слънцето тела на тромпети, тромбони и саксофони.
Топката се търкулва чак до военното министерство, удря се в стената и спира. Изведнъж гръмва музика. Очите на хлапето се ококорват. Преминаващите през площада хора също се спират и обръщат лица. Звучат известни парчета на Глен Милър, популярни пиеси, откъси от увертюри. Хората с блесналите под юлското слънце духови инструменти са представителен оркестър от Академията на МВР - висшето училище, ковачница за кадри на силовото ведомство. Денят е вторник, 29 юли, 18 часа.
Един час преди Глен-Милъровото Настроение, изпълнено вдъхновено от ансамбъла, да укроти площада, някъде в столицата се разиграва водевил, също с участието на МВР. Похитеният бивш президент на ФК Литекс Ангел Бончев с треперещ глас обявява, че дарява 157 000 евро, събрани от негови приятели за откуп на съпругата му Камелия, на фондация за борба с рака на млечната жлеза Утре за всеки.
Единадесет часа по-късно Камелия Бончева, отвлечена и държана в плен от 19 дни, се появява от неизвестността. Сякаш Господ е чул думите на съпруга й: искам да направя добро, което се надявам да ми се върне.
И така, като в магическа реалност на Маркес, в която се появяват духовете на Глен Милър, Бизе и Сачмо, всевиждащият Бог, любопитните очи на хлапе, призрачни сенки на страшни бандити, пачки пари, набъбнали млечни жлези, приключи историята на похищението на семейство Бончеви.
Продължава обаче хрониката на предизвестената смърт на бившето силово, а понастоящем сълзливо вътрешно ведомство, чиято чест за жалост май се защитава единствено от блестящия духов оркестър на МВР-академията. Иначе как да си обясним абсурдното съобщение на пресцентъра на министерството, от което блика откривателският възторг на Колумб и преклонение пред благотворителната кауза: Около 4 часа тази сутрин в района на Казичене от полицейски патрул е била намерена Камелия Бончева. Съпругата на Ангел Бончев е в добро здраве. Припомняме, че тя бе отвлечена на 10 юли при предаването на искания от похитителите на съпруга й откуп. Вчера 157 000 евро, събрани от приятелите на съпруга й, бяха дарени на фондация Утре за всеки. Информация, в която няма нито ред за това, какво всъщност е свършило МВР по случая.
Все повече се потвърждава хипотезата, че неизвестните МВР-експерти са се изявили като доста неумел режисьор в последните кадри от лентата за похищението на Камелия Бончева. Че все пак ведомството има някакъв пръст в случващото се, разбираме от официалното съобщение на Литекс Комерс АД. В него се изказва благодарност на органите на МВР за това, че са успели да приключат по благоприятен начин случая със семейството на бившия президент на ФК Литекс Ангел Бончев.
Явно съдействието се е изчерпало в активна ненамеса в ставащото. Реално е свършено само едно - стана ясно, че текстът, прочетен от Бончев пред камерата, е написан от психолози на министерството. Иначе воайорството на МВР е разбулено от едно непремерено изказване на Бончев, в което той твърди, че е получил sms от похитителите къде ще оставят жена му. Логично е да са били предприети мерки мястото да бъде поставено под наблюдение, за да се проследят похитителите. Дори и да допуснем, че такива мерки не са предприети заради опасения за живота на похитената, МВР можеше поне един-два секретни поста с термовизьори да разположи в близост преди часът на предаването. Но не би.
Цялата история около записа и освобождаването на заложничката намирисва. Никой не се наема да обясни защо хората, които отрязаха два пръста от лявата ръка на Ангел Бончев, изведнъж се превърнаха в благодетели. От размяната на изявления и официални съобщения остава усещането, че нищо от казаното не е истина: записът за предаването на пачките евро изглежда сякаш е правен от оперативна камера на министерството. Под въпрос е също и дали похитителите са разговаряли единствено с Бончев за съдбата на жена му. Според мълвата всъщност Гриша Ганчев е бил основният преговарящ, както и касичката, от която са били теглени парите за откупа на Камелия Бончева. Твърди се също, че със съдействието на МВР е била измислена цялата схема около записа и предаването на 157 000 евро на фондацията. Докато целокупното гражданство с увиснали мандибули (долна челюст) е гледало телевизия, всъщност е вървял пазарлъкът с похитителите къде и как да си получат големите пари. Драматичната разлъка с привкус на предателство между двамата дългогодишни съратници Бончев и Ганчев също е част от сценария. Ганчев няма интерес да се афишира като човека, дал парите за откупа - ако има за чужди, за свои ще даде мило и драго... Резултатът от разиграния сценарий върши работа на всички - МВР получава благодарности за съдействието и благополучното приключване на случая, похитителите изчезват с парите, благодетелят касичка е на тъмно, семейство Бончеви са заедно...
В тази ситуация изводът е очевиден - издувайки бузи на духовите инструменти, музикантите от оркестъра на академията правят изкуство. За шума, духането и напъните на неизвестните сценаристи от вътрешното министерство обаче има друго определение...

Facebook logo
Бъдете с нас и във