Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР шамароса лихварите

Тежки времена настъпиха за една дейност, чиито корени водят далеч назад във вековете. Едрата фигура на лихварина, заради когото дете в майка се разплаквало, а десетки българи хващали Бълкана, вече е на път да изчезне от кръгозора ни, ако съдим по активната дейност на вътрешното министерство. МВР се развъртя и в сряда (26 май) удари няколко лихварски групи в страната по време на спецоперации, назовани Кърлежите и Кредиторите. Само в столицата, в с. Волуяк, в Нови Искър и в с. Кътина при акция Кърлежите срещу незаконна финансова дейност, лихварство и изнудване са арестувани 12 души, съобщиха от вътрешното министерство. Антимафиотите от ГДБОП пък проведоха акция в кварталите Младост, Надежда, Дружба, Христо Ботев и Свобода в София. Ударени са две групи лихвари, действали независимо една от друга, всички участници в тях са криминално проявени и са регистрирани за кражби, грабежи и изнудвания.
Пръв за операциите отново информира вътрешният министър, който напоследък сякаш иззе функциите на пресцентъра си. Арестувани са Ивайло Врабеца от кв. Толстой, Владко Малкия от Свобода, Иван Русия от Младост, Близнаците от Нови Искър, Методи Каморевски и Циганина, Мишо Самбиста е задържан в Бургас, оповести Цветанов рано сутринта в сряда.
В хладилник в с. Кътина са намерени записи на заповеди за сумата 300 000 лв., на друг адрес - 10 нотариални акта за земи и имоти около София. При обиските са иззети договори за наеми, нотариални актове, скици на недвижими имоти, договори за учредени ипотеки, записи на заповеди, пълномощни за продажба на МПС, лаптопи и компютърни конфигурации, газови пистолети и оръжия с изтекъл срок на регистрация.
При същата акция е арестуван общински съветник от Берковица, уточни министър Цветанов. Според него съветникът е член на ПП Евророма.
Днес може би е денят на лихварите, обобщи по-късно в Министерския съвет Цветан Цветанов. Събрали сме достатъчно доказателства от свидетели, които са били малтретирани при връщането на отпуснатите им пари. Той изказа надежда, че ще бъдат предприети действия за отнемане на имотите на лихварите.
По време на удара на МВР срещу незаконната лихварска дейност в страната изгоря и семейство от с. Зимница, Ямболско. Двамата съпрузи са били задържани при специализирана полицейска операция Алчния, проведена тази сутрин като продължение на операцията Кредиторите, уточниха от МВР, където явно много държат да се знае чие е авторството при наименованието на акциите. Акцията с име Кредиторите беше оповестена от вътрешното министерство на 4 май. Тя се разви в Ямбол и ударът бе прицелен в гравитиращите около една заложна къща в града нелегални кредитори. Спецслужители от териториалното звено Борба с организираната престъпност и Икономическа полиция, под прякото наблюдение на прокуратурата, разработвали от дълго време 38-годишния собственик на заложна къща Ж.Ж и неговия 39-годишен служител С.С., който работел зад щанда в къщата. Операцията стартирала в момент, когато продавачът бил задържан, докато теглел пари от банкомат с чужда кредитна карта. При ареста антимафиотите открили голямо количество дебитни карти. Обискът в заложната къща по-късно доказал, че там се извършва и банкова дейност без съответното разрешение. Полицаите тогава иззеха оттам множество договори за заеми, около 300 дебитни карти, записи на заповед, схеми за разсрочено плащане, списъци на лица, получили кредити, и компютърна конфигурация. Беше изяснено, че двамата задържани са се занимавали с лихварство от години, като само през последните две години са раздали заеми за около 150 000 лв., а лихвите варирали от 30 до 100% на месец.
Нишката на разследването на Кредиторите постепенно отвела антимафиотите до Алчния М.А. (35 г.), който бе шамаросан от антимафиотите, след като срещу него е било образувано досъдебно производство. Той е с регистрации за кражби и е осъждан. Спецакцията е била проведена под прякото наблюдение на Окръжна прокуратура - Ямбол, и е резултат от продължително разследване на лица, занимавали се с незаконна лихварска дейност, оповестиха обвинителите. При разследването те са установили категорично, че М.А. и съпругата му М.В. (31 г.) активно се занимават с незаконна кредитна дейност. Рано сутринта в сряда маскираните антимафиоти атакували дома им в с. Зимница, откъдето са иззети тетрадки и списъци на длъжници, 40 договора за заем, 30 дебитни карти, разписки за приети дебитни карти, лични карти и удостоверения за раждане на длъжници.
Установено е, че М.А. примамвал за свои клиенти жители на селото и им отпускал кредити срещу висока лихва. При получаване на парите длъжниците подписвали договор. В част от документите като заемодател била вписана съпругата на 35-годишния лихварин. Семейството е задържано за 24 часа в полицейския арест, образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 252 от НК. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава, уточняват от МВР.
Тази пролет, изглежда, е фатална за нароилите се страната лихвари. Акциите на вътрешното министерство в края на май бяха предшествани от подобни операции. На 29 април полицаи нахлуха във видинския квартал Нов път. По-късно бе оповестено, че в хода на проведената под кодовото име Лихварите операция са задържани четирима криминално проявени. Бяха открити схеми за раздаване на незаконни заеми, много документи и скици за земеделски земи, документи и нотариални актове на имоти в квартала, гаранционни карти за всякакви уреди, заложени в заложните къщи на задържаните, както и близо 40 000 лв. в брой и 1 кг злато.
Подобна съдба сполетя и двама лихвари от Шумен - баща и син, които бяха разкрити и задържани от МВР на 26 февруари. Тогава полицаите преживели истински шок, намирайки в гаража на 52-годишния Мюмюн Шабан над 300 000 лв. и десетки записи на заповеди. Домашният трезор беше разкрит, докато антимафиоти от Областната дирекция на МВР в Шумен разработвали сигнал за незаконна лихварска дейност на семейство Шабан. Постепенно в хода на разследването спецполицаите изяснили в детайли с какво точно се занимават Мюмюн Шабан и синът му Медин (33 г.). Шокираният от появата им Мюмюн бил задържан посред бял ден на площад Възраждане, докато прибирал 270 лв. от свой длъжник. Незабавно е претърсен автомобилът му, паркиран на съседна улица. В колата са открити записи на заповеди и бухалка. По-късно, при обиск в апартамента, в който живее семейството му, са намерени още десетки записи на заповеди за различни суми, както и около 5000 лева. Истинското съкровище спецполицаите обаче открили в кутии за обувки, подредени в гаража на семейството, които съдържали над 300 000 лева.
Най-куриозното в случая е, че и двамата Мюмюн, баща и син, са пенсионери по болест и държавата им изплаща съответните пенсии и осигуровки. В същото време обаче те давали назаем срещу лихва трицифрени суми на различни хора в нужда.
Мюмюн Шабан е задържан за 24 часа. Предстои да бъде обвинен и да бъде задържан с постановление на прокурор за срок от 72 часа.
Служители на сектор БОП издирваха сина му, който около 14 часа в сряда (26 май) също е арестуван. И той ще бъде задържан за 72 часа със същото обвинение.
Двамата не са криминално проявени
Прокурор Димов от Шуменската окръжна прокуратура подчерта, че предстои изясняването и съпричастността и на други заподозрени към незаконната лихварска дейност. Представителят на обвинението уточни, че работата по случая продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във