Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР-ШЕФЪТ НАЗНАЧИ ЧЕТИРИМА И ВЗЕ ГЛАВИТЕ НА ДВЕ ЧЕНГЕТА

Една седмица след като Законът за изменение и допълнение на Закона за МВР, обнародван в Държавен вестник на 5 август, влезе в сила, вече са факт и първите резултати от действието му. Традицията всеки нов закон да води със себе си и нови лица във вътрешното ведомство и този път бе спазена. Със заповед на министър Михаил Миков бяха назначени нови шефове на три главни дирекции и една дирекция в структурата на МВР.
Главна дирекция Охранителна полиция ще се ръководи в бъдеще от главен комисар Живко Живков, досегашен шеф на дирекция Жандармерия. Бившият жандармерист №1 е роден през 1960 г. в София, възпитаник е на Висшето военно училище „Васил Левски и Военната академия „Г. С. Раковски. Заема последователно длъжностите командир на взвод и рота в различни поделения на Министерството на вътрешните работи, командир на подразделение в Национална служба „Жандармерия, главен инспектор в сектор „Подготовка в жандармерийското съединение в София и експерт в Академията на МВР. С указ на президента и заповед на министъра на вътрешните работи от 24 юли 2000 г. е назначен за директор на Национална служба „Жандармерия, която след новия закон за МВР от 2006 г. се смали до Главна дирекция към Национална служба Полиция. В последните години Живков беше с един крак извън службата, след като от Инспекторат-МВР му спретнаха служебна проверка по донос. Това доведе до заповед на тогавашния министър Румен Петков, с която отстрани през януари 2007 г. жандармерист №1 от поста му, като материалите от проверката бяха предадени на прокуратурата. От държавното обвинение обаче направиха на пух и прах твърденията на инспектората за констатирани нарушения и оправдаха напълно Живков.
Нов стар директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и спасяване е главен комисар Николай Николов. Той е роден на 25 ноември 1962 г. в Перник. В Министерството на вътрешните работи постъпва през 1982 г., като преминава през всички нива на йерархията в системата. През 2001 г. е назначен за заместник-директор на службата, а с указ на президента от 29 август 2006 г. е назначен за директор на Национална служба Пожарна безопасност и защита на населението - МВР.
И Главна дирекция Гранична полиция си върна стария директор, който досега изпълняваше временно и длъжността шеф на Национална служба Полиция - главен комисар Красимир Петров. Той е роден през 1951 г. в Перник, възпитаник на Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски. На работа в МВР е от 1981 година. От 1992 до 1996-а е началник на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). В периода 1996-1997 г. е директор на Столичната дирекция на вътрешните работи. От 2001 до 2005 г. е директор на РДВР - Бургас. През 2005 г. е назначен за директор на Национална служба „Гранична полиция, от май 2006 г. е заместник-директор на НС „Полиция и директор на Главна дирекция „Гранична полиция - Национална служба „Полиция - МВР.
Повишение в длъжност е назначението на досегашния началник на Охранителна полиция в Столичната дирекция комисар Георги Златков. Той поема дирекция Жандармерия, която е в рамките на Главна дирекция Охранителна полиция. Георги Златков е роден на 2 юни 1954 г. в София, завършил е ВИФ. На работа е в МВР от 1982 г., когато започва като районен инспектор в Районното управление в ж.к. Люлин. През периода 1999 - 2000 г. е заместник-началник на направление Полицейски сили за охрана към РЗПолиция - СДВР. През 2000-2006-а е началник направление Охранителна полиция. На заеманата длъжност началник отделение Охранителна полиция в СДП е от 29 септември 2006 година.
Тази седмица вътрешният министър сложи подписа си и на две заповеди за дисциплинарни производства срещу ръководни служители от системата. Шефът на РПУ-Приморско Красимир Димов няма да успее да се докопа до 20 заплати от МВР, защото Миков отказа да подпише молбата му за напускане по собствено желание. Срещу ченгето, в чието присъствие беше убит от бивш полицай 23-годишен младеж, е образувано производство по чл.227, т.9 от ЗМВР за тежки нарушения на служебната дисциплина и във връзка с чл.64 от Етичния кодекс за поведението на служители от МВР.
Освен на Димов вътрешният министър показа вратата и на началника на РПУ-Враца Васил Василев, прочул се с пиянските си истории и връзки с местни мутри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във