Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР шефът съблазнява посланиците за Шенген

Заветният Шенген бе причината вътрешният министър Цветан Цветанов отново да събере цялото посланическо войнство у нас, за да му съобщи познати вече новини. От началото на мандата си Цветанов се среща за седми път с дипломатите, но на последната среща се възлагат много повече надежди. Това се дължи най-вече на факта, че инициативата за тазгодишното рандеву е на посланика на Кипър Ставрос Амврозиу, чиято страна вече пое председателството на Европейския съюз.


Шенген и напредъкът на страната ни в областта на правосъдието и на вътрешните работи - това бяха темите на срещата в МВР. Посланиците чуха от Цветанов рефрена, с който той от година гастролира у нас и в чужбина: България изпълни всички критерии за членство в Шенген и това беше признато на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през юни 2011 г., изтъкна той. МВР шефът посочи още, че постигнатите шенгенски стандарти се надграждат с въвеждането в експлоатация на първия етап от интегрираната система за наблюдение на сухоземната българо-турска граница. Отсечката обхваща 58 км в граничната зона, която се характеризира с най-голям миграционен натиск и гарантира 100-процентова ефективност на граничното наблюдение с най-модерни технически средства, обясни вътрешният министър. Цветанов припомни, че подобни мерки се предприемат и на Летище София, където вече работят четири електронни гейта за граничен контрол на пътници от ЕС с биометрични паспорти.


Що се отнася до механизма за сътрудничество и за оценка на напредъка, МВР шефът призна, че правителството се отнася с голяма отговорност към препоръките, дадени в последния доклад. От думите на министъра стана ясно, че той разчита на помощ от партньорите в ЕС за постигане на еднакъв подход в дейността по отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Както е известно, в юлския си доклад те приветстваха приемането на закона, но изказаха и препоръка за по-бързото му въвеждане в практиката.


Вътрешният министър Цветанов сега изрази пред посланиците надежда, че с надградените мерки в скоро време ще бъде взето справедливо решение по въпроса с присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.


Доколко мечтата му има основание ще разберем през следващия месец, когато въпросът за приемането ни ще бъде обсъден в ЕС. Докато Цветанов тръпне в очакване, Съветът на Европейския съюз също оцени написаното в юлския доклад на ЕК за напредъка на България и Румъния въз основа на Механизма за сътрудничество и проверка след присъединяването на двете страни в ЕС на 1 януари 2007 година. В Съвета оценяват усилията на българското правителство за създаването на правна рамка за реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред. Те обаче също са заредени с трепетно очакване за прилагането на съществуващото законодателство и за допълнителни реформи в проблемните сфери. България е напът да постигне целите на механизма, ако ускори процеса на реформи, посочва съветът.


Това обаче няма да се случи, ако държавата не преодолее най-значимите предизвикателства, които стоят пред нея от години - успешна борба с организираната престъпност и ефективно противодействие на корупцията по високите етажи на властта.


Случайно или не, в деня, когато Съветът на ЕС си каза тежката дума, се появи поредно доказателство, че корупцията продължава да е най-дълбоката язва на обществото ни. Нещата отиват още по на зле, тъй като българинът вече е рушветчия по душа. И дава подкупи и без да му искат. Тази тенденция оповести в началото на седмицата Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД), който представи традиционното си изследване по темата. През 2011 г. всеки четвърти българин е давал пари, за да получи внимание и услуга от администрацията. Анализаторите от центъра са категорични, че става въпрос за системен проблем на българското общество, който произтича от лошата структура и капацитет на администрацията и от противоречивата организация на интересите в обществото. Според ЦИД месечно в България се дават около 1500 подкупа, като инициатори са чиновниците от държавната администрация. По сметките на центъра броят на раздаваните рушвети у нас надвишава 2-3 пъти този в останалите страни от ЕС.


Успешна борба с корупцията и ефективно противодействие срещу организираната престъпност - това бяха двете изисквания на европейските противници на желанието ни час по-скоро да се озовем в ЕС. Холандия, Германия и Белгия са против прибързаното решение за приемането ни. Благодарение на тях обсъждането за присъединяването на Румъния и България в началото на септември бе отложено за следващото заседание на министрите на вътрешните работи на ЕС през октомври. Според налбюдатели обаче този въпрос все още не е узрял и никакво решение няма да бъде взето по-рано от следващата година.


Холандия смята, че въпросът за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство не трябва да бъде обсъждан преди допълнителния доклад на Европейската комисия за Румъния, който предстои да излезе в края на годината. Това става ясно от внесената в парламента на Холандия позиция на правителството на Марк Рюте, което беше в оставка преди изборите. Тогава Холандия подчерта, че условията за присъединяване на България и Румъния към Шенген още не са изпълнени, макар двете страни да са постигнали значителен напредък по мониторинговия механизъм.


Партията на Марк Рюте спечели изборите, което означава, че позицията му начело на новото холандско правителство по болния за нас въпрос няма да претърпи промяна. Все още не сте покрили всички заложени в механизма показатели, подчерта Рюте, докато беше в оставка. Със сигурност холандците няма да се отметнат от категоричното си становище, че мониторингът върху правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния трябва да продължи. И никакви срещи на МВР шефа Цветан Цветанов с чуждестранните посланици у нас няма да ги накара на омекнат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във