Параграф22 Weekly

Модерни времена

МВР ще ни електрошокира с "Тейзър"

S 250 3cd221cb 1a13 45c3 8554 8a1f86a23f6f

Четиригодишната мечта на МВР да модернизира звената си, които са на предна линия в борбата с масови безредици, най-сетне ще се реализира. Още от 2016 г. министерството напира да снабди полицията с електропреносни прибори "Тейзър, мод. X26 и мод. X2". За онези, които си мислят, че под това наименование се крие названието на маша за коса ще поясним, че всъщност става дума за електрошокови пистолети. Първата обществена поръчка за това специфично оръжие бе оповестена през март 2016 г., когато стана ясно, че родната полиция (както пееше любимецът на бившия вътрешен шеф Цветан Цветанов Веско Маринов) ще ни пази... заплашително добре.

 

Миналата седмица окончателно се изясни, че на евентуалните привърженици на безредици у нас хич няма да им е до песни, още повече за музикално възпяване на полицията. МВР пусна обявление за обществена поръчка "Доставка на аксесоари за електропреносен прибор „Тейзър“, модел Х26, Х26Р и модел Х2“ по 7 (седем) обособени позиции". Те включват доставка на батерии, 520 броя учебни глави за електропреносен прибор „Тейзър Х26, още 400 броя глави за „Тейзър Х2”, доставка на 500 бр. бойни глави с дължина на проводниците 6,4м за "Тейзър Х26 и Х26Р", още 500 броя бойни глави с дължина на проводниците 7,6м за същите електрошокови пистолети, и още 1 000 броя бойни глави за "Тейзър Х2".

Че МВР се готви здраво за ефективни действия при  масови безредици стана очевидно през март 2019 година. Тогава вътрешното ведомство публикува обществена поръчка за доставката на  еднозарядни и двузарядни електрошокови пистолети. МВР търсеше изпълнител, който да достави общо 600 броя електрошокови пистолети, маскирани в обявлението под благовидното и нищо не означаващо наименование "електропреносими прибори". 300 от пистолетите трябваше да са еднозарядни, а останалото количество - двузарядни, снабдени с бойни глави с дължина на проводниците от 6,4 м до 7,62 метра, кобури, USB-кабели за сваляне на информация (зареждане). За доставката МВР  беше приготвило 3 125 400 лева без ДДС. 

В обществената поръчка влизаха и курсове за  еднократно обучение на общо 20 полицейски служители. Очевидно ръководството на министерството трябва да обърне по-сериозно внимание на обучението на служителите си. Особено, след като е готово да пъхне в ръцете им електрошокови пищови, зашеметяващи престъпните елементи със здравословните 50 000 V.

За беда меракът на вътрешното ведомство да се модернизира, макар и в доста спорна посока, се сблъска се поредица препятствия. Процедурата по обявената през 2016 г. обществена поръчка беше прекратена на 27 май 2019 г. заради участниците в търга "Авангард Мото S" ЕООД, "БГ Телеком Инфраструктура" ЕООД, "Ай Ес Ди БГ" ЕООД, които по различни причини бяха отстранени.

След допълнителни разяснения "Ай Ес Ди БГ" ЕООД все пак бе върнато в играта. Дружеството бе дало оферта от общо 1 421 700 лева за 300 бр. еднозарядни електрошокови пистолети ( 4 693,5 лв на бройка), и още 1 703 700 лева за 300 броя двузарядни електропреносими прибори ( 5 633,5 лв. на бройка). То обаче бе извадено от процедурата, тъй като бе записало в офертата си, че стойността на поръчката може да се промени заради съотношението долар-лев, на база на което фирмата беше изчислила офертата. 

Така на 22 юли м.г. процедурата стартира наново, но черна котка пак й мина път. След жалба до Комисията за защита на конкуренцията от ноември 2019 г. на поредния участник в търга "Екселор Холдинг Груп" ЕООД, търгът отново зацикли. Дружеството се жалваше, че е отстранено без основания, а  другият участник " Ай Ес Ди БГ" ЕООД бил избран в нарушение на процедурата.

Оказа се, че въпросните двама състезатели всъщност са лица на две суперсили - САЩ и Китай, които както е добре известно не пестят средства в разразилата се в последните години икономическа война между тях. "Ай Ес Ди БГ" ЕООД оферира продукти на Axon Enterprise Ink, патентовани  и разпространявани в САЩ, докато "Екселор Холдинг Груп" ЕООД беше заложило на куц кон - електрошокови пистолети на китайската компания Hongbo keenhai Group Co.

КЗК умува до 23 януари 2020 г. и уважи молбата на жалбоподавателя, и отмени решението на комисията за обществената поръчка от 31 октомври 2019 г. за класиране на участниците и определяне на изпълнител. Преписката бе върната в МВР за възлагане на продължение на процедурата.

В крайна сметка, по-добрият победи, и комисията по класиране отново се изказа на 26 април т.г., посочвайки като победител в търга познатото " Ай Ес Ди БГ" ЕООД, с оферти от 1 421 700 лв. без ДДС за 300 броя еднозарядни "електропреносими прибори" и 1 703 700 лв. за още 300 бр. двузарядни електрошокови пистолети. Така че родната полиция, както пее Веско Маринов, ще пази и бие по американските стандарти.

 

Какво представлява "Тейзър"?

Това е най-ефикасното до момента изобретение за обезвреждане на противник, без да се използва смъртоносна сила. Това оръжие използва електрическа енергия, за да се въздейства върху сигналните механизми за комуникация в човешкото тяло. Електрическият заряд направо "заглушава" комуникационната система на тялото -  "Тейзър"-ът изпраща серия от енергийни импулси в него. Това са т. нар. тейзър вълни, твърде подобни на онези, използвани от мозъка за комуникация с тялото. Те надвиват нормалните електрически сигнали в нервните влакна в тялото, в резултат на което този, срещу когото е употребен  "Тейзър", моментално губи мускулния контрол на тялото, не може да извършва координирани действия и обикновено пада на земята.

Първото поколение "Тейзър"-оръжия са въведени на пазара през 1974 година. Практиката показва, че тези електрошокови оръжия дават желания резултат в 86% от случаите. През 1999 г. американската компания Taser international Ltd. създава нова технология, която внедрява в трето поколение електропреносни оръжия, получили търговската марка ADVANCED TASER. Технологията е известна под името мускулно-пробивна. За разлика от електрошоковия принцип на действие, мускулно-пробивната технология е с по-голяма мощност - над 14 вата, и подава Т-вълни, въздействащи както на сетивната, така и на двигателната нервна система на човека.

Новите модели на "Тейзър" М26, Х26 и Х26С имат форма на пистолет. При последната разработка боеприпаси параметърът на въздействие е увеличен до 11 м, като високоволтовото напрежение (50 000 V) достига нападателя чрез две сонди (бойни глави). Т-вълните се предават в тялото през сондите. Въздушният патрон, който се поставя в предната част на "цевта", съдържа двете сонди, проводниците и сгъстен азот. Азотът всъщност е движещата сила на сондите. Тяхната скорост на достигане до целта е 45 м/секунда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във