Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР ЩЕ ПРОСПИ И... СТАРИНИТЕ СИ

Две седмици преди края на работната 2006 г. вътрешният министър Румен Петков изненада прогресивната общественост с нестандартен ход. Вместо да раздава награди и да задръства публичното пространство със статистически данни за постигнатите успехи, в сряда (13 декември) той организира Национално съвещание на Министерството на вътрешните работи за приоритетите през 2007 година. А след приключването на мероприятието даде пресконференция, на която кратко и ясно дефинира какви цели си е поставило МВР за догодина:
- да не допусне терористичен акт на територията на страната;
- задълбочаване и реализация на стратегията Полицията в близост до обществото;
- модернизация на МВР;
- международна дейност и сътрудничество.
Оттук нататък върви по ред на номерата.
Според вътрешния министър основната тежест по първия приоритет ще падне върху гърба на Националната служба за сигурност (контраразузнаването), която набира и анализира информацията, прави предложения и дава разпореждания за конкретни стъпки и действия в тази сфера.
Румен Петков не пожела да обясни как точно контраразузнаването ще изпълни отговорната мисия, но според вездесъщите добре осведомени анонимни източници това може да се случи по три начина: чрез увеличаване на щатното разписание на контраразузнаването, чрез увеличаването на неговия бюджет или чрез разширяване на правомощията му. А най-вероятно, прогнозират добре осведомените анонимни източници, всичко това ще се случи едновременно. Което не е много добре, защото Националната служба за сигурност се отчита единствено на вътрешния министър, а подобно концентриране на власт и информация хич не е здравословно.
Не по-малко кахърно е положението и с втория приоритет - задълбочаване и реализация на стратегията Полицията в близост до обществото.
По думите на министър Петков тя има няколко компонента, но главният въпрос е свързан с работата на районните инспектори, познаването на територията, за която те отговарят, уменията да анализират процесите в този район, да познават критичните точки и фигури, както и да предлагат ефективни действия на полицията.
Ако тръгнем да тълкуваме дума по дума какво е искал да каже вътрешният министър, най-вероятно ще трябва да изпишем поне една вестникарска страница и затова ще се задоволим само с бегъл преразказ. Работата на кварталните инспектори е едно от най-слабите места в системата на МВР.
Една част от тях наистина си вършат работата по съвест и по закон, но те по-скоро са изключение от общото правило. А то гласи следното: от край време за квартални инспектори се назначават индивиди, случайно попаднали в МВР; некадърни или корумпирани ченгета, които няма как да бъдат уволнени; ветерани, на които всичко им е омръзнало и само гледат как да избутат до пенсия още година и половина-две. Така че първото, което вътрешният министър би трябвало да свърши по линия на този приоритет, е... тотална подмяна на кварталните инспектори с млади, интелигентни и комуникативни хора, които разбират както от оперативна работа, така и от психология. И понеже това няма как да се случи още догодина, явно ще се върви по познатата схема - диплянки, семинари и обмяна на опит зад граница.
По принцип третият приоритет - модернизация на МВР, звучи актуално, защото пред участниците в националното съвещание вътрешният министър заяви, че за тази цел са заделени над 13 млн. лева. Според разчетите, които Румен Петков огласи по време на съвещанието, 5 млн. лв. ще отидат за довършване на новата сграда на Генерална дирекция Полиция. Други 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Дома за настаняване на чужденци в гр. Любимец. А с 6 млн. лв. ще бъде купена техника (неизвестно каква), както и система за автоматично заснемане на нарушения и цифровизиране на районните полицейски управления.
Освен това вътрешният министър съобщи, че част от инвестициите ще бъдат насочени към изграждане на сградата на ОДП-Разград, за доизграждане на РПУ-Хасково, за ремонт на сгради на столични РПУ, за газифициране на сградите на полицията в София, Варна, Горна Оряховица, Нова Загора, за закупуване на минимум 150 нови автомобила, компютри и хардуер.
Откъде обаче ще дойдат въпросните инвестиции, вътрешният министър пропусна да сподели с подчинените си. А би трябвало, защото за изпълнението на току що цитираното обещание ще са необходими не по-малко от три-четири милиона лева, които МВР няма откъде да извади и които правителството едва ли ще му отпусне просто така.
Колкото до четвъртия приоритет на МВР - международното сътрудничество, то също е... сладка работа. Имаме амбицията да сме водеща държава в обезпечаването на координацията и организацията на работа на граничните служби в Черноморския регион и водеща държава в изграждането на Център за обучение на кадри в борбата срещу организираната и тежката престъпност, заяви пред медиите в сряда (13 декември) вътрешният министър Румен Петков.
И е прав, защото той наистина е изключително амбициозен човек и винаги преследва набелязаната цел докрай. Големият проблем тук е, че точно по линия на борбата срещу мафията и т. нар. тежка криминална престъпност България нито може да бъде пример за подражание, нито има основание да... реализира амбицията си да бъде водеща в изграждането на какъвто и да било тематичен център за обучение на кадри.
Всъщност, ако Румен Петков и екипът му наистина искат МВР да има някакъв приоритет - не само за 2007 г., а и за следващото десетилетие - той би трябвало да бъде дефиниран по следния начин: МВР да си върши работата по закон. Защото онова, което в момента вътрешното ведомство прави, е повече от притеснително.
Подобна констатация никак не звучи по европейски, но... това е положението, както се казва по друг повод. Поне според събитията, които се случиха през отиващата си седмица.
Процесът срещу Големия и Малкия Маргин продължава, но все повече заприличва на фарс. От три месеца всички се интересуват единствено от съдържанието на медицинския картон на Красимир Маринов (Големия Маргин). Ако това ни е зорът, както се казва, да се сети някой да го покани в една от националните телевизии. Където - пред очите на целия народ - той да се... напикае и по този начин да докаже, че наистина е болен. Никой не пита обаче какво се очаква от делото, при положение че след седеммесечно разследване и седеммесечни сражения в съдебната зала обвинението така и не разполага със сериозен мотив, заради който двамата Маргини ще поръчат едновременните екзекуции на Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора.
Делото за масовата касапница на 30 юли 2004 г., при която бяха разстреляни Милчо Бонев-Бай Миле, четирима от бодигардовете му, както и пазарджишкият сутеньор Методи Маринков, също кривна в странна посока. На последното заседание във вторник (12 декември) в съдебната зала отново стана дума, че разкриването на убийците е тръгнало от едно пластмасово шише с бензин, намерено между предните седалки на джип Нисан Патрол, ползван от килърите. Според обвинението от въпросното шише е свален отпечатък от пръст на Анатоли Мънков (Плъха), а чрез ДНК-експертиза е установено, че преди да го напълни с гориво, Плъха е пил от него я вода, я някаква друга напитка. Според архивите на Параграф 22 обаче това звучи доста абсурдно, защото преди две и половина години от МВР обявиха, че този Нисан е открит... полуопожарен. Така че е крайно време вътрешният министър Румен Петков да извади убийството на Бай Миле от списъка Разкрити и да се поинтересува кой от неговите подчинени е сътворил това чудо на физиката и химията: пластмасово шише с бензин оцелява в горяща кабина на джип.
Но най-голямото доказателство, че ръководството на МВР много сериозно трябва да помисли за професионалното състояние на полицията, е т. нар. участие в най-голямата акция срещу неаполитанската Камора през последните няколко години. В края на миналата и началото на тази седмица в Италия, Франция, Германия, Колумбия, Венецуела и България бяха арестувани едновременно 115 души (двама от тях са закопчани в София) за участие и съучастие в международен канал за производство и трафик на дрога. Според изявленията на италианските власти те попаднали на българската следа преди две години, веднага уведомили колегите си от МВР, а те с готовност се включили в подготовката на акцията.
Какво са правили в периода 2004-2006 г. българските ченгета не е известно, но крайният резултат е повече от странен. Както вече стана дума, във вторник сутринта (12 декември) в София бяха задържани двама души, които експедирали за Италия турски хероин. Те не били известни на широката общественост, не били свързани с бившите силови групировки и дори нямали криминални досиета. Тоест - двамата са нещо като вълци единаци, защото по време на разработката и масовите арести други нашенци не са засечени да участват в престъпната структура. Както неведнъж Параграф 22 е писал по подобни поводи - това са хвалби, на които дори и най-големите наивници трудно ще повярват. Защото иначе равносметката е повече от печална: за две години работа - двама арестувани.
Оттук нататък изводът се налага от само себе си. Или днешното МВР толкова може, или то продължава да работи като вчерашното МВР - онова, нереформираното, което с нечувано усърдие проспа зачеването, прохождането и възмъжаването на българската организирана престъпност.
Който и от двата варианта обаче да си изберем, бъдещето на МВР е само едно: тотално преструктуриране, ликвидиране на излишните дирекции и служби, драстично съкращаване на администрацията и началническия апарат. В противен случай има много голяма вероятност МВР да проспи и... старините си.
Тоест - след някоя и друга година в Европейския съюз тамошните полицейски служби да престанат да се обръщат към него за помощ, а да си създадат собствен агентурен апарат тук, сами да си вършат оперативната работа, а нашите да се грижат само за оформянето на документите по екстрадицията на арестуваните мафиоти и бели якички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във