Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР ЩЕ СЪДИ ВСС ЗА ПАРИ

Най-вероятно хитът Money, money (Пари, пари), изпят от шведската група АББА преди 25 години, трябва да стане химн на Висшия съдебен съвет (ВСС), защото той отново доказа, че стане ли дума за пари, всички други проблеми в съдебната власт минават на заден план.
Заседанието на ВСС в сряда (23 ноември) тръгна вяло и в продължение на час-час и половина, сякаш налегнати от зимна дрямка, членовете на съвета равнодушно отмятаха точките от дневния ред. Щом стигнаха до финансовите въпроси обаче, магистратите видимо се разсъниха, а неколцина от тях дори зачервиха бузи. Истинското оживление обаче настъпи едва след като председателят на бюджетната комисия Андрей Икономов докладва писмото на вътрешния министър Румен Петков, с което МВР иска от съдебната власт да плати на Института по психология към МВР 1200 лв. за експертизи, изготвени през последните три месеца.
Сумата е малка, но не е предвидена в бюджета за тази година, заяви Андрей Икономов. Той предложи на колегите си да заложат този разход в бюджета на съдебната система за 2006 г. и накратко припомни предишното пререкание с МВР на тема пари.
На 15 септември Румен Петков изпрати на ВСС друго писмо, с което уведоми кадровиците на Темида, че следствените служби и прокуратурите дължат на Научния институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР малко над 1 млн. лв. за експертизи, извършени от 2001 до 2004 година. Тогава вътрешният министър заплаши ВСС, че ако МВР не си получи парите, той ще заведе искови молби срещу длъжниците, но... забрави да напише в писмото докога смята да чака. На 28 септември ВСС прие решение, с което въпросният МВР-милион бе прехвърлен в бюджета за 2006 г., а вътрешният министър сякаш забрави за заканата си да си иска парите от ВСС по съдебен път.
Не може една бюджетна организация да плаща на друга. Това е все едно да се прехвърлят пари от единия джоб на държавата в другия, обобщи накрая милия спомен Андрей Икономов и с тези свои думи окончателно пропъди дрямката от заседателната зала.
Според проф. Александър Воденичаров, съветът трябва да плати тази малка сума (1200 лв. - бел. ред.), за да запази честта си. Министърът на правосъдието Георги Петканов не остана по-назад и обяви, че докато е бил шеф на МВР (2001-2005 г.), е изпращал няколко подобни писма на Висшия съдебен съвет, защото Законът за МВР е категоричен: тези пари трябва да бъдат платени.
А Румен Андреев, който през декември 2003 г. стана член на ВСС като заместник-директор на Националното следствие и в момента продължава да е член на съвета, макар да е заместник-министър на вътрешните работи (от 14 септември), заяви: В МВР се подготвят искови молби към съдебната система. Засега задържам положението, но не мога до безкрай, защото сроковете текат.
Няма правна възможност сега да се плаща за изминали години. Самото МВР няма как да осчетоводи тези пари, след като годината на практика е изтекла и бюджетът трябва да приключи на нула - направи опит да отложи падането на финансовата гилотина Андрей Икономов. - Според мен по-големият проблем в момента е осигуряване на средствата за съдийските заплати и призовавам всеки висшестоящ в съдебната власт, при всяка среща с финансовия министър Пламен Орешарски, да не обсъжда само борбата с организираната престъпност, но и темата, че за тази борба с необходими пари, заяви Икономов, хвърляйки ръкавицата на главния прокурор Никола Филчев.
Чувайки този призив, в спора се намеси и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. Той каза, че няма пречка всеки един от членовете на ВСС да говори с Орешарски, но проблемът е по-скоро в това, че самите магистрати не могат да се разберат помежду си какво да правят. Разговорите вървят като с търговците на Капалъ чарши - те ни казват дай 100 лв., а ние гледаме само настрани и не говорим помежду си, заключи Пенчев.
В крайна сметка магистратите решиха да окажат организиран отпор и да платят борчовете към МВР през 2006 година. Нещо, което едва ли ще се случи, защото Висшият съдебен съвет поиска от парламента 38. 429 млн. лв. за експертизи, вещи лица, служебни защитници и съдебни заседатели, но едва ли ще получи повече от 25. 32 млн. лв., т. е. с 13 млн. лв. по-малко. Което означава, че не след дълго МВР ще обяви съдебен дуел на Висшия съдебен съвет, който със сигурност ще спечели. Единственият въпрос е кога ще се случи това, защото адвокатите на ответника така могат да се разболеят, че да оздравеят едва през лятото на 2009 година. Иначе казано - тогава, когато мандатът на сегашния кабинет ще е изтекъл, а на новото правителство изобщо няма да му е до някакъв си там милион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във