Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР СИ ИЗМИ РЪЦЕТЕ РИТУАЛНО

Посред всенародните празници и сред шума на фойерверките заради успехите на МВР в последните две години, отчетени от вътрешния министър Румен Петков в началото на седмицата, информацията за проверката около кражбата на дознания от сградата на ОДП плякна като капса от детско пистолетче и повече се не чу.
Оповестяването на резултата от нея ден след отчета (на 17 септември), понеделник, стана, докато фанфарите все още тръбяха за трайна тенденция на задържане на динамиката на регистрираната криминална престъпност на ниски нива, за повишена резултатност на противодействието срещу организираната престъпност.
Не че министърът не е знаел за резултатите от проверката още в неделя, 16 септември, докато вдъхновено рапортуваше. Но по изпитана PR-хватка МВР пусна информацията да плува в килватера на добрите новини и естествено тя потъна. А има защо да стане така.
Да припомним, че глас за кражбата първа вдигна прокуратурата, която извести, че по случая е образувано досъдебно производство. Самата случка стана посред работната седмица, на 21 срещу 22 август, когато неизвестни крадци изнасят необезпокоявани от никого материали по няколко дознания. МВР се сви и мълча цяла седмица в интерес на следствената тайна.
От кратката информация, захлупена от добрите вести, се разбра, че проверката е приключила и има наказани. Верни на себе си, най-напред от МВР бързат да ни успокоят, че случилото се ни най-малко няма да се отрази на работата на дознателите от СДП. Дознанията са възстановени на 100 процента, няма никаква пречка работата по тях да продължи, липсите след инцидента няма да се отразят по никакъв начин на хода на досъдебното производство, известяват от вътрешното министерство.
Констатацията обаче сякаш иде да потвърди, че проверката е била разпоредена единствено с цел да се види дали дознателите са запаметили работните си файлове в компютрите си. Любопитно е какво щяха да кажат проверяващите обаче, ако дознателите все още чаткаха на пишещи машини и материалите по дознанията бяха загубени безвъзвратно с кражбата. Тогава?
Логично е целта на проверката да е съвсем друга - да открие кой дознател какви материали е съхранявал в съответната каса в точната стая в шестетажната сграда на Столичната дирекция, а не на компютърната им култура. След това да се провери кой от разследваните има интерес материалите за неговия случай да изчезнат. После - кой освен въпросния дознател има ключ от касата. Четвърто - възможно ли е в редиците на ченгетата от СДП да има къртица.
Резултатите от така разпоредената вече вътрешна проверка съвсем естествено можеха да послужат и на досъдебното производство, образувано от Столичната районна прокуратура (СРП). То има има други задачи - да открие има ли извършено престъпление и кой в края на краищата стои зад него. А хората от СРП продължават да твърдят че производството е срещу неизвестен извършител.
Според обявените резултати от проверката обаче ръководството на вътрешното министерство и столичната дирекция смятат случая за кокошкарска история. Размерът на наложените дисциплинарни наказания също ни убеждава в това. Главен инспектор Митко Митев, началник на група в Охранителна полиция, е наказан с порицание за срок от една година заради това, че не е предприел необходимите организационни мерки за гарантиране на сигурността на помещенията в сградата и за евентуалното предотвратяване на нерегламентирано проникване в нея. Не е създадена организация за обезпечаване на вътрешен обход на коридорите след приключване на работното време. Наказанието му е на основание чл. 224, ал. 2, т. 2 от Закона за МВР, във връзка с чл. 226, ал. 1, т. 3 от Правилника за неговото прилагане.
Ако нещастният инспектор Митев е бил натоварен със задачата да отговаря за сигурността на помещенията в сградата и за евентуалното предотвратяване на нерегламентирано проникване в нея по всяко едно време на денонощието през годината, наказанието му е смешно малко. В случая обаче мерките за охрана на сигурността вътре и около сградата би трябвало да са част от задълженията на неговия шеф - началника на отдел Охранителна полиция Георги Златков. Но той не е сред наказаните, МВР си е измило ръцете с подчинения му инспектор.
С писмено предупреждение за срок от шест месеца ще бъде наказан и главен инспектор Димитър Воденичаров, който като главен оперативен дежурен не е заострил вниманието на служителите от охранителна полиция за предотвратяване на нерегламентирано проникване в сградата и не им е поставил конкретни задачи за обход на коридорите по време на нощната смяна. Дисциплинарното наказание му се налага на основание чл. 226, ал. 1, т. 2 от ЗМВР, във връзка с чл. 226, ал. 1, т. 3 от Правилника за прилагането му. Стилистично мотивировката за наложената дисциплинарка на главния оперативен дежурен странно напомня за една информация, тиражирана от МВР по времето на мутренските събития около къпалня Мария Луиза и стрелбата в Белите брези на 14 януари 1994 година. Тогава МВР се изпусна, че са взети извънредни мерки за охрана на сградата на министерството, защото хора на Карамански се готвели да я щурмуват.
Интересно е дали главен инспектор Воденичаров е имал някакви данни, които да го накарат да изостри вниманието на охранителните полицаи във фаталната нощ на 21 срещу 22 август? Явно не е, защото на никого не му е и минало през ума, че някой ще се наеме да прониква нерегламентирано в сградата на СДП. Колкото до служебните задължения на главния оперативен дежурен, той отговаря за обстановката в цяла София и поддържа връзка с всяко едно от деветте РПУ в столицата.
Че цялата история около проверката понамирисва, говори и фактът, че никой от вътрешното министерство не пожела да уточни какво е дисциплинарното наказание на заместник-директора на СДП Стоян Велчев, който същата вечер е изпълнявал длъжността директор. Странно е и това, че в самото съобщение на МВР за дисциплинарките се говори повече в бъдеще време, а не като за свършен вече факт.
Да припомним друг показателен случай - през август 2006 г. полицай от Трето РПУ получи четвъртото по строгост дисциплинарно наказание недопускане до конкурс за израстване в категория или в степен за срок от една до три години (чл. 226, ал. 4 от Закона за МВР). Той бе наказан, защото като дежурен в РПУ е допуснал бягството на арестант от управлението. И тогава законът си беше закон, и вътрешният министър си беше същият...
Всъщност още в бр. 35 от 1 септември Параграф 22 се спря на две хипотези, които дават обяснение за лишената от всякаква логика случка и последвалите я събития - кражбата или е дело на вътрешни хора, или не се е случвала. И в двата случая никой няма интерес истината да излезе наяве. Ето защо наказанията изглеждат немотивирани, а наказаните... избрани от немай къде. Какво да се прави - ритуал, в който на големите виновници за плачевното състояние на СДП - директора й Румен Стоянов, шефа на националната полиция Валентин Петров и ресорните им заместник-министри - Камен Пенков и Румен Андреев, отново не бяха поканени да участват...

Facebook logo
Бъдете с нас и във