Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР СИ ОСТАВА МАЙКА ЗА РОМИТЕ И МАЩЕХА ЗА БЪЛГАРИТЕ

Едва ли има някакъв смисъл днес отново да преразказваме какво се случи след размириците в столичния кв. Красна поляна, избухнали на 11 август през нощта и потушени две денонощия по-късно. По-важното в случая е, че докато представителите на голямото добрутро (начело с президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев) поучаваха и обещаваха, хората в София и страната продължиха да си я карат така, както са я карали винаги. Бледоликите викат и крещят, че ще избият всички цигани, защото те само крадели, нападали бабичките от засада, сеели зарази и превръщали всеки квадратен метър около себе си в зловонно бунище. А мургавелковците викат и крещят, че ще избият всички българи, защото скинарите и другите расисти денонощно тероризирали обитателите на гетата, мутрите непрекъснато зарибявали с дрога невръстните циганета, а пък държавата пет пари не давала за мизерията циганска.
На всичко отгоре блюстителите на реда и слугите на Темида взеха с такова усърдие да си играят на сляпа баба по повод българо-циганските размирици, че в средата на седмицата положението заприлича на... хептен изтървано.
От една страна, органите на МВР светкавично разкриха четиримата пишман скинари, които на 11 август вечерта пребиха жестоко един 19-годишен ром, и в сряда (22 август) Софийският районен съд ги остави зад решетките с постоянни мерки за неотклонение задържане под стража.
От друга страна обаче, същите тези органи на МВР и пръста си не мръднаха, за да идентифицират водачите на ордата, която на 12 август вечерта потроши едно кафене и преби двама-трима случайно озовали се там българи, или развилнелите се бунтари, които на 13 август през нощта потрошиха няколко частни леки коли, една линейка и една патрулка.
А от трета страна... От трета страна е един отдавна забравен (от органите на МВР, следствието и прокуратурата, естествено) инцидент, разиграл се в столичния кв. Захарна фабрика по абсолютно същия сценарий. На 23 май 2005 г. орда от шейсетина побеснели цигани щурмуват кафенето в бл. 29 с бутилки, стъкла, камъни и железни тръби и пребиват всеки, който се изпречи пред погледите им. В мелето най-жестоко пострада проф. Станимир Калоянов, който три дни по-късно почина в болница, без да дойде в съзнание.
В знак на протест срещу бруталното и жестоко нападение жителите на Захарна фабрика създадоха инициативен комитет, който постави пред Столичната община и правителството един-единствен ултиматум: държавните институции да вземат мерки за решаването на проблемите на кв. Захарна фабрика. А след това се опитаха да организират няколко шествия и митинги, но нито някой обърна внимание на ултиматума им, нито полицията им разреши да проведат шествията и митингите си като хората.
Тъкмо обратното. Още щом ръководствата на тогавашната СДВР (днес Столична дирекция на полицията) и на Столичната община разбраха, че на 6 юни 2005 г. мургавите също са създали Цигански инициативен комитет, който да организира ромската съпротива, забраниха митинг-шествието на бледоликите кварталци на 7 юни и... изпроводиха в района над 600 полицаи за всеки случай.
Днес, две години и три месеца по-късно, убийците на проф. Станимир Калоянов все още не са разкрити, защото разследване на инцидента (каквото повеляват на Наказателнопроцесуалния кодекс) просто не е имало. Нещо повече - полицията, следствието и прокуратурата в София дори не са си направили труда да проверят на кой циганин му е отказана бира в заведението, затворено заради абитуриентско изпращане, на кой тартор в гетото се е оплакал той и кои са инициаторите на нападението и погрома.
Оттук нататък започва голямото чудене.
Как така т. нар. органи по разследването не са в състояние да идентифицират най-активните мургави бунтари на 12 и 13 август 2007 г., след като поне десетина фоторепортери са ги снимали и в състояние на афект, и докато трошат коли, и когато обръщат контейнери за боклук?
Каква бе оная чутовна сила, която задвижи т. нар. органи по разследването и те само за три-четири дни изловиха белите биячи от Красна поляна, въпреки че никой не им беше запомнил физиономиите и те не са били разпознати от потърпевшите?
По какви причини убийците на проф. Калоянов все още не са разкрити, а пък в сряда (22 август), само петнайсетина часа след поредното кърваво сбиване между българи и роми в Самоков, завършило със смъртта на 17-годишния Аспарух Атанасов-Сали, неговите убийци бяха арестувани?
Всъщност дори цяла седмица от ОДП-София (за смъртта на професора) и от РПУ-Самоков да обясняват, че никой не толерира престъпниците от ромски произход, едва ли някой ще им повярва. И затова са си виновни полицаите и техните началници, защото никъде и никога в нормативната ни уредба не е имало текст, който да гласи: престъпните посегателства срещу ромите се разследват и доказват с предимство.
А в случаите с проф. Калоянов и Аспарух Атанасов са точно такива. Единият е замотан по необясними причини, а другият е решен светкавично. И още - в случая Станимир Калоянов, докато близките и приятелите на професора искаха да научат поне част от истината за нелепата му смърт, де-що имаше полицейски началници в София се разсейваха и се оправдаваха със следствената тайна. Докато във вторник срещу сряда бащата на пребитото момче - Сали-Александър Методиев, е... изкарал цялата нощ в РПУ-Самоков, заедно с всички дознатели и полицаи, които през минута-две го осведомявали докъде е стигнало разследването.
Може да прозвучи грубо, но това очевадно подмазване си има своята мотивация: таткото на покойния Аспарух Атанасов (мир на праха му) е циганският барон на Самоков и е заместник-председател на втората регистрирана етническа партия в България (след ДПС) - Евророма. И поради тази единствена причина небезизвестният Цветелин Кънчев-Дон Цеци не само цъфна в Самоков още на 22 август сутринта, но демонстрира такава скръб, че чак обеща да поеме разноските по погребението на Аспарух.
И още нещо обеща Дон Цеци, но то прозвуча по-скоро като последно предупреждение към полицията, прокуратурата и съда: Добре е, че МВР задържа убийците, но аз искам да се съберат годни за пред съда доказателства. Ще събера най-добрите адвокати, за да може убийците да получат най-високите присъди, обяви на всеослушание Цветелин Кънчев и... не пропусна да клъвне своя смъртен враг - националистите от Българския национален съюз и техния лидер: Цялото българско общество боледува от отслабена имунна социално-политическа система. А Боян Расате е бацил, който може да предизвика епидемия....
Е, в типично негов стил, около мъката и гнева на събратята му, Дон Цеци успя да посвърши и малко предизборна работа, но... той винаги си е бил такъв - ако може, покрай сухото да палне и малко сурово.
Както успя да забележи репортерът на Параграф 22, след като убеди излезлите на протест около 200 роми да се приберат по къщята (някъде около 11 часа), лидерът на Евророма се затвори в едно кафене с 50-ина сурови на вид мъже и прекара там почти целия ден. По време на сбирката, явно посветена на предстоящите местни избори, по заръка на правозащитника и демократа Дон Цеци заведението остана затворено за две категории хора - за български посетители и за ромки.
Малко преди заник слънце, приключил с оперативните си ангажименти в Самоков, Дон Цеци изпрати хората си да изкарат на мегдана в циганската махала де-що ром видят. Винаги верни на най-личния цигански барон, глашатаите за нула време събраха около 1000 души, пред които Цветелин Кънчев дръпна прочувствено слово, завършило с горестната му молба всички да се разотидат и да не дават повод на българските екстремисти за нови изстъпления.
За първи път от много време насам самоковските роми послушаха гласа на своя народен трибун, но така, както те си знаят и могат: вместо по къщите, те се разотидоха по кръчмите и го удариха кои на обикновена веселба, кои на дивно веселие по повод кръщенето на едно новородено ромче.
Прочие... избори идат!

Facebook logo
Бъдете с нас и във