Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР скочи от черешата право в житата

Нов термин изкова журналист на вестник Ди пресе по повод трескавата дейност на вътрешното ни министерство и неговия шеф Цветан Цветанов. Акционизмът на Цветанов му носи точки пред населението, коментира вестникът ставащото в МВР през тази година.
Словотворчеството на австрийските колеги успешно илюстрира духа на работата на силовото ведомство в последно време. Неща, които всяко вътрешно министерство по света върши по закон и без излишен шум, тук се наричат с гръмки наименования и се лансират като успехи в борбата с организираната и недотам организираната престъпност.
Очевидно в това число влиза и сезонната дейност, с която министерството се захваща през летните месеци. Можем да подпомогнем словотворчеството на МВР - инициативите му по тази линия могат да бъдат назовани Черешарите, Жътварите, Сводниците и Иманярите.
През юни хората на Цветанов се качиха на черешите само и само да опазят сладките плодове от посегателства. МВР командирова за тази цел в столицата на черешата Кюстендил 10 служители от Гранична полиция и още толкова редови служители от Главна дирекция Охранителна полиция. МВР заяви, че командировката е била предвидена в утвърдения от главния секретар на МВР Калин Георгиев план и мерки за прибирането на селскостопанската реколта.
През същия месец в помощ на полицаите от Казанлък бяха изпратени 9 служители от охранителната дирекция, с помощта на които за кратко време са били проверени 66 лица, 48 моторни превозни средства и 18 обекта. В разгара на беритбата в землището на с. Габарево, община Павел баня, съвместен полицейски екип задържа четири микробуса, натоварени с 300 кг череши.
Според плана, подписан от МВР и общината, полицията изгради няколко контролни пункта на трите основни направления към черешовите масиви в района по пътищата за Коняво и Таваличево, Соволяно и Драговищица и за Невестино. Планът предвижда там да се извършват проверки на всички минаващи автомобили, които превозват плодове, като на берачите и прекупвачите без документи не се позволява да изнасят набраната продукция.
Почитателите на среднощните набези из градините също бяха неприятно изненадани от полицията, която разположи в масивите гранични служители с уреди за нощно виждане. В случая акционизмът на Цветанов действително му донесе точки сред местното население, тъй като, както самият той с гордост отбеляза, по време на кампанията били откраднати само две кофи с череши, но извършителите били заловени.
При обсъжданията по време на кръглата маса на тема Икономическата криза - законодателството в подкрепа на бизнеса в края на юни вътрешният шеф Цветанов заяви, че МВР има сериозна роля в това да се спазват държавността и законите. Така се гарантират действително конкурентност и равен старт за всички, които искат да се занимават с бизнес, подчерта той. Основната роля на МВР по време на криза е да не допуска уронването на престижа на държавността, посочи Цветанов и даде за пример организацията, създадена за прибирането на кюстендилските череши.
На същия форум Цветанов обяви, че МВР вече слиза от черешите и рипва в полята, за да осигури спокойствие в населените места, където жътвата осигурява основния поминък. Не закъсня да посочи и пример за добрата работа в тази посока. Благодарение на намесата на полицията в края на юни във Врачанско беше заловена група, която ожъна пиратски 20 декара с рапица. Добивът е бил около 7 тона на обща стойност 4200 лева. Извършителите и поръчителите на незаконната жътва са заловени, иззети са комбайните им, а по случая бе образувано досъдебно производство.
И тъй като за едни е дошло време за жътва, а за други - за летен отдих по плажовете на Черноморието, МВР вписа в приоритетите си през тези месеци и опазването на спокойствието на туристите там.
Още в края на юни МВР заяви, че общо 714 служители на министерството ще бъдат командировани, за да осигуряват реда по Черноморието ни през активния летен сезон. Тази година за опазването на курортите ни дори са сформирани и съвместни българо-румънски полицейски екипи по Северното Черноморие.
От 300-те полицаи от страната, които са изпратени в курорт Слънчев бряг, истинска атракция са велополицаите. Те са и най-натоварени. От опита през миналата година е установено, че дневно навъртат по около 40 километра, докато патрулират. Това се дължи на факта, че голяма част от Слънчев бряг е пешеходна зона, където полицаите на колела се провират сред тълпите по-лесно и по-бързо.
Колелета ще подпомагат и общинските ченгета, които от края на 2010 г. ще патрулират в различните населени места в страната. През май тази година МВР извади на бял свят Наредба за организацията и дейността на звената Общинска полиция, след като беше променен Законът за МВР. Според наредбата всяка община след съгласуване с областната дирекция на полицията ще може да си направи подобно звено. Служителите ще бъдат назначени в МВР, а ще са подчинени на кметовете. Бюджетът на общинската полиция ще се формира от съответната община. За да могат да са по-близо до хората, тези полицаи няма да се возят на патрулни автомобили, а ще ползват велосипеди, предвижда наредбата.
Със или без колелета, по традиция МВР хвърля доста сили, за да пази летовниците по Черноморието. Включително и да не би да тръгнат по наклонената плоскост. През изминалия уикенд в Слънчев бряг беше проведена поредна акция с гръмкото име Сводниците. Бургаската полиция под ръководството на несебърската Районна прокуратура задържа четирима от общо 11-членна група, която се занимавала с предлагане на момичета за секс и пласиране на дрога в курорта. Задържани са сводниците Ж.П. (29 г.) и 35-годишният В.Е. от Бургас. За тях работили две момичета - 21-годишна ямболийка, обявена за общодържавно издирване, и непълнолетно момиче от Бургас. Изяснено е, че момичетата обслужвали клиенти по заявка не само в Слънчев бряг, а и в Лозенец, Китен, Приморско, Созопол, Свети Влас, Елените и на други места.
Двамата сводници разпространили визитки със служебен телефон между таксиметровите водачи, хотелските рецепции и ресторантьорите в комплекс Слънчев бряг и из другите курортни селища. В случай на интерес от страна на туристите предоставяли момичетата или наркотични вещества. Двете труженички обитавали хотелски стаи в Слънчев бряг, а В.Е. ги транспортирал с автомобил до мястото според заявката. Бизнесът се разраснал, Ж.П. потърсил и други момичета, като склонил още три ученички от Бургас да работят за него срещу заплащане. Сводниците заработвали добре, тарифите за българи и чужденци били различни - за час момичето вземало от българин по 150 лв., а от чужденец - 250 лева. За 6 часа българите плащали 500 лв., а чужденците 900 лв. Бизнесът обаче е прекъснат малко преди разгара на сезона на платената любов по Черноморието.
Жежко ще е лятото и за онези полицаи, на които ще им се падне да тръгнат по следите на иманярите. По традиция през този сезон мнозина хвърлят на рамо металотърсачите и поемат към тракийските могили из страната. Тяхната активност се съизмерва с тази на археолозите, които се стараят да изпреварят нелегалните си колеги, но това не им се отдава. Причината е проста - липсват пари за разкопки, за консервация и за опазване на разкритите обекти. Според думите на Даниела Агре, една от хитовите археоложки, в последно време иманярите нанасят сериозни щети на различни археологически обекти в Пазарджишко.
Агре ръководи разкопките край пазарджишкото село Черногорово този сезон. Тя има горчив опит от проучвания в района на пазарджишкото село Смилец, където археолозите работили над един изключително интересен гроб, който е саркофагоподобен. За съжаление целият некропол, който е царски, беше вандалски разрушен с булдозери от иманяри, казва Агре. Надявам се през тази година иманярите да не са ни изпреварили отново, защото предстои проучването на две тракийски могили в землището на село Черногорово. Преди години проучвахме и могили край пазарджишкото село Овчеполци, но и там иманярите разкопаха всичко. И сега може да се види какви шахти и изкопи са направили, разказва Агре.
Миналата есен полицията задържа четирима мъже, които извършват незаконни разкопки на археологически обект Римска пътна станция край с. Христо Даново, община Карлово. Те са копали около зидовете на античните постройки, по-голямата част от разкопките са извършени с багер, собственост на един от мъжете. Римската пътна станция е проучвана в края на 70-те години от археолога Митко Маджаров, необходима е била консервация на обекта, за да бъде опазен. Багеристите - иманяри обаче нанесли огромни поражения на ценния паметник.
МВР едва ли разполага с достатъчно средства да опази хилядите могили и скритите в тях тракийски паметници. Това явно ще бъде вменено като приоритет на общинската полиция. Но тя най-вероятно ще заработи едва в началото на следващата година и това отново дава преднина на иманярите, които вече са захвърлили правата лопата и са подкарали багерите. П22

снимки
параграф фото 29 брой pol-velo2.jpg
1. Велополицай готов за работа.

параграф фото 29 брой pol-velo3.jpg
2. По улиците на Балчик вече патрулират униформени служители на МВР с велосипеди.

параграф фото 29 брой rimska stancia.jpg
2. Римската станция, преди да я разкопае иманярският багер.

В КАРЕ
снимка:
параграф фото 29 брой tonkova.jpg

Ст.н.с. д-р Милена Тонкова от Археологическия институт с музей при БАН посочва входа на гробница в Момина могила. Тя представлява голямо възвишение в източната част на село Братя Даскалови, върху което преди 2500 години е издигната тракийска гробница, вероятно от елинистическата епоха. Тя е затрупана с голям могилен насип с височина 7 метра и с диаметър над 50 метра. Гробницата е изградена в централната част на насипа. Разположена е много дълбоко, затова разкопките са доста трудни.
Гробницата е открита през 2008 година. Могилата е пробита от иманяри, които са направили около 4 метра изкоп и след няколко неуспешни опита са проникнали вътре в коридора, а след това и в камерата. Изровили са тунел, дълъг над 5 метра.
Разкопките са по проект, финансиран от програма Финансов механизъм на европейското икономическо пространство и стартира тази година. Стойността му е над 300 хиляди евро. Бенефициент е Община Братя Даскалови. Направена беше една по-широка програма за проучване, която включва и реставрация, консервация и социализиране на гробницата. В рамките на програмата ще бъдат проучени и още няколко други могили в общината, както и едно тракийско и едно римско селище, и други обекти. Програмата е за по-обширно проучване на античното културно наследство в района на Чирпанските възвишения на територията на община Братя Даскалови.

Facebook logo
Бъдете с нас и във