Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР срещу Цветанов

МВР предяви в сряда (26 март)граждански иск за 51 000 лв. срещу бившия си шеф Цветан Цветанов. Това е сумата, която според прокуратурата представлява вредата от длъжностното присвояване, в което обвинява ексминистъра на вътрешните работи.


Делото срещу Цветанов започна тази седмица в Софийския градски съд (СГС). По искане на подсъдимия то ще се гледа по съкратената процедура. И ще продължи през април, когато ще трябва да бъде разпитан ексначалникът на ГДБОП Станимир Флоров.


В дъното на обвинението срещу Цветанов пак стои бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Самият Тодоров също има проблеми с правосъдието: през март 2011 г. той бе задържан и обвинен, че е изнесъл секретна информация. Пак по това време срещу Тодоров е образувано разследване, а в полицията - дисциплинарно производство. Въпреки това обаче Цветан Цветанов е допуснал Тодоров да напусне полицията, получавайки всички полагащи му се обезщетения, изплатени са му суми дори и за времето, в което е стоял в ареста в Ловеч.


Орлин Тодоров е същият човек, заради когото Цветанов е подсъдим и по друго дело - вместо да разпореди използване на СРС при разследването срещу Тодоров, министърът написал върху съдебното разрешение шест пъти "Не!". И това дело е висящо в СГС.


На влизане в съдебната палата Цветанов съвсем очаквано определи и втория процес срещу себе си като "политически сценарий".

Facebook logo
Бъдете с нас и във