Параграф22 Daily

Войната на титаните

МВР срещу ПРБ или кой за кого?

Изключително любопитен двубой се задава около изборите. Главните действащи лица в него не са отдавна омръзналите ни партийно оцветени политици, социолози, PR-експерти, класически медии и фейсбук тролове и орки. Шоуто ще е уникално, защото участниците в него би трябвало да са от една и съща страна на барикадата, разделяща почтената част на обществото от обитателите на задкулисието и подземния свят.

 

Титаните, които ще напрегнат мишци в люта битка, са почти толкова митологизирани, колкото и дванадесетте им аналози от древногръцката митология Океан, Хиперион, Япет, Койос, Кронос, Криос, Мнемозина, Рея, Тея, Тетида, Феба и Темида. В нашия случай те са само двама - МВР и ПРБ, все потомци на Темида, призвани да крепят и бранят устоите на държавността.

Предизвестието за този двубой дойде в мига, когато служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков отхвърли предложението на главния прокурор Иван Гешев да действат съвместно в борбата с изборните нарушения.

Прокуратурата само ще пречи на МВР в разследването на такива престъпления, каза Рашков и обърна гръб на Гешев. Който пък протегна ръка към ДАНС и стисна ръката на настоящия агент №1 Пламен Тончев, в името на общите си действия против изборният алъш-вериш. С това участниците в предстоящото единоборство сякаш окончателно се позиционираха и влязоха в окопите.

Най-нахъсаният от тях - силовият вицепремиер и министър на вътрешните работи - Бойко Рашков, още с влизането си във ведомството преди половин година показа, че

няма да играе игричките предшествениците си,

нито ще върти номерата им в нечия лична и корпоративна полза.

Тъкмо обратното - на бърза ръка смени ръководствата на всички областни дирекции на МВР, на ключовите структури "Вътрешна сигурност" и "Инспекторат", на всеможещата ГДБОП. След това направи така, че Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, Държавна агенция "Технически операции" и Специализираната прокуратура да му се "пречкат" пред очите и в краката само и единствено по законови поводи и процесуални процедури. А накрая се впусна в епичен двубой и с главния прокурор Иван Гешев, обявявайки го за отявлен защитник на задкулисното статукво.

На бял свят тази седмица изплуваха и основните мишени на Рашковия хъс.

"Има много сигнали за купуване на гласове. Тези сигнали са главно за опити и купуване на гласове от две основни политически партии - едната партия е ГЕРБ, другата е ДПС. Пита се защо? Отговорът е елементарен - защото там са концентрирани огромни финансови ресурси. Така че ще имаме идентичен проблем при задълженията на МВР като приоритет да осигури провеждането на честни избори у нас... Българският гражданин е под натиск да гласува за определена партия. Някои наши политически партии са свикнали във времето назад да печелят избори по абсолютно нечестен начин с финансови средства, чиито произход не е много ясен", поясни служебният МВР-шеф.

Рашков обяви, че

ГДБОП има 25 разработки за купуване на гласове,

но всички те са потънали в прокуратурата и няма сила, която да накара обвинението да ги реанимира. "Става дума за разследвания на организирани престъпни групи, а мотивите, с които прокуратурата отказва да продължи работата по тези дела са несериозни", обобщи вътрешният министър, отказвайки за кой ли път да говори конкретно с имена.

Другият, на когото силовият вицепремиер е вдигнал много сериозно наказателнопроцесуалния мерник, също не е изненада - Бойко Борисов и партията му ГЕРБ.

В средата на юли бившият премиер получи призовка да се яви в Главна дирекция "Национална полиция",където да му бъдат снети обяснения по т. нар. "Канибалско дело". А тези дни, съвсем предизборно, Бойко Рашков обяви, че дългогодишен служител на МВР, издигнал се до поста вътрешен министър, е бил на заплата при известен наркотрафикант.

"Служител на по-ниски нива преди 12 г. е бил установен от специалните служби в нерегламентирани контакти с доста известен наркотрафикант. Събрани са материали, според които той е получавал заплата от него, за да му прави услуги. По-късно този човек се е издигнал до поста министър на вътрешните работи по времето на Борисов. В момента не мога да ви кажа името на този министър, както и на наркотрафиканта. Но материалите са в МВР, запознах се с тях лично и скоро ще съобщим повече информация", заяви Рашков.

Очевидно служебният МВР-шеф не се притеснява ако го упрекнат в политизиране. "Аз съм министър на вътрешните работи на Република България и съм длъжен да изпълнявам своите задължения по закон. Ако на някой му се струва, че правя политическа агитация или работя за някой, аз не мога да спра това да става, все пак аз съм министър, назначен от държавния глава", категоричен е Рашков.

Взеха да се провиждат и нишаните в прокуратурата, макар че досега Обвинител №1 Иван Гешев не ги е описвал в пряка реч - нито в прав текст, нито иносказателно. Фактът обаче, че покрай санкциите "Магнитски" гръмна вестта за прекратените 14 преписки от прокуратурата срещу Делян Пеевски, е показателен

#КОЙ? точно се скрил на завет и на сухо в Гешевата ръкавичка.

От няколко дни Бойко Рашков разполага с още един коз в "прокурорския" си ръкав. Става дума за предизвикателството, отправено от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов към държавното обвинение: ако хората на Иван Гешев наистина са свободни и се подчиняват само на закона, нека образуват досъдебно производство срещу Бойко Борисов за провокация и престъпление срещу здравеопазването. В случая става дума за скандалното изказване на Борисов, че

под благия поглед на президента Радев некадърниците от служебния му кабинет

позволяват използването на ваксини с изтекъл срок на годност.

За да си дадем сметка кои са "приятелите" на Гешев обаче ще е най-добре да се озърнем за враговете му. Историята с  гражданството на един от новите политически играчи Кирил Петков е показателна в това отношение: прокурорската проверка е образувана след самосезиране по публикация в "Труд" - медия, традиционно близка до всички главни прокурори, но почти слугински раболепна пред двама от тях - Никола Филчев и Сотир Цацаров.

Така че позиционирането на воюващите титани е следното: Рашков с МВР срещу Гешев на предна линия и ДПС и ГЕРБ в дълбокия тил. Колкото до агентите на ДАНС, те винаги са се изживявали като бойци на невидимия фронт, но никога не са били нещо по-различно от видими пешки в ръцете на уж  задкулисни гросмайстори. С две думи - битката на титаните започна и обещава да е зрелищна...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във