Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР стегна колана, затваря стола

Реформата във вътрешното ведомство започна от стомасите на служителите му - от есента столът, в който се изхранваше администрацията на МВР, хлопва врати, твърди неофициалната информация. Вместо ведомствения стол най-вероятно изхранването им ще бъде поверено на външна фирма за кетъринг, след като мине процедурата, предвидена по закон.


Ако досегашното помещение се отдаде на търг под наем, както направиха във военното министерство, цените на предлаганите ястия ще скочат значително, опасяват се служителите. По този повод в коридорите на министерството зрее брожение, а служителите събират подписка в защита на евтината храна, на която се радваха до момента.


Затварянето на стола на МВР навярно е част от мерките, които ръководството на министерството ще предприеме, за да икономиса средства от бюджета. Както е известно, преди време вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че в портфейла на министерството има дупка, от която са изтекли 93 млн. лева.


След стола вероятно ще дойде ред и на специализираното звено в МВР, което отговаряше за тази дейност. Това е дирекция Управление на собствеността и социални дейности. По щат в нея се водят общо 1000 души, които отговарят за изхранването, поддръжката на сградния фонд за доставка на резервни части и прочие. Към дирекцията са и почивните бази на ведомството - в Китен, в Несебър, в Дружба, в Боровец, Долна баня и Пампорово. Предполага се, че МВР ще се отърве от стопанисването на базите, като ги предложи на търг под наем или като ги разпродаде. Огромната почивна база в Пампорово продължава да е пуста и буквално е оставена на произвола на съдбата да се руши. Продажбата й е просто наложителна, но едва ли ще се намерят купувачи.


Една от стъпките за реализиране на икономии е преразглеждане на щата с оглед на новите задачи на тази и на сродните й дирекции. Сред мастодонтите по щата си в администрацията на МВР са дирекциите Комуникационни и информационни системи - с 958 души персонал, Национална система 112 с 433 щатни бройки, Миграция с 398 души.


Когато представяше програмата на МВР за идните четири години, министър Йовчев заяви, че администрацията в МВР представлява 30% от целия му личен състав. Според официалните данни на МВР той е 58 745 души. Ако се изпълнят намеренията на Йовчев, това означава, че в МВР трябва да останат приблизително около 41 000 щата. Каква ще е съдбата на останалите не е ясно. Те са под закрила на Закона за държавния служител и би трябвало да бъдат пренасочени към съответните на длъжността им работни места в системата на МВР. Досегашната практика обаче сочи, че в подобни случаи със заповед на министъра се закриват щатовете и се разформирова звеното, подлежащо на структурно и организационно реформиране.


Освен това онези, които ще напуснат системата - по този или по друг начин - ще трябва да получат полагаемите им се по Закона за МВР възнаграждения при прекратяване на служебните отношения - те получават толкова заплати, колкото години трудов стаж имат в системата. Във времена на мизерия сумата за покриването на тези задължения е огромна.


Министерството и сега се задъхва, без да е стигнало до мига на раздялата, а тогава ще трябва да се бръкне и за обезщетения на напускащите. Протестите, които вече прехвърлиха 40 дни, направо изпиха и малкото финансови силици на ведомството, тъй като за охраната им МВР дължи над 3 млн. лв. за извънреден труд на униформените си служители. Тази седмица стана ясно, че правителството ще даде 1.5 млн. лв. допълнително към бюджета на МВР за 2013 г. за охрана на продължаващите вече втори месец масови протести срещу кабинета Орешарски.


Мизерията души МВР, но то се стяга да води тежка битка със сивата икономика и с контрабандата. Това стана ясно във вторник от регионалното съвещание на министерството във Варна. МВР ще вземе мерки за ограничаване на сивата икономика и на контрабандата, но тя не е институцията, която самостоятелно и единствено може да реши този проблем, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той даде за пример като една много добра стъпка в тази посока промените в Закона за обществените поръчки. Тези промени са вече готови и са стъпка именно в посока, която ще ограничи възможностите за корупция, особено при обществените поръчки - чрез процедури. Единственият правилен начин е да имаме правила и процедури, които всички спазваме, каза Йовчев.


Що се отнася до контрабандата и до финансовите престъпления срещу бюджета, ситуацията е в ръцете на МВР, на прокуратурата и ДАНС. Вицепремиерът Йовчев очаква в скоро време комплексът от начертани мерки да даде и практични резултати в тази посока. Едва ли ще съумеем изцяло да решим този проблем, но се надявам, че резултатите, които ще дадем, и то в най-кратки срокове, ще подпомогнат за попълване на събираемостта на бюджета, заяви той. П22


nbsp;


nbsp;


МВР-шефът Цветлин Йовчев положи венец пред паметника на Никола Вапцаров по повод на 71-вата годишнина от неговата гибел. Това стана на церемония във Висшето военно училище във Варна, което носи името на поета. Там се проведе и регионалното съвещание на МВР. Преди това Йовчев се срещна с новия кмет на Варна Иван Портних. В разговора участва и директорът на Областната дирекция на МВР главен инспектор Чавдар Нанков. Тримата са обсъдили мерките за сигурност, които полицията предприема във връзка с туристическия сезон, възможностите за доразвиване на проекта Safe city за интегрирано видеонаблюдение, което позволява по-добър мониторинг на централните градски зони, както и организираните допълнителни дежурства на полицаи в район Приморски и в комплексите Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и Камчия.


Facebook logo
Бъдете с нас и във