Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР, Темида и Великите пости

От началото на седмицата вече сме във Велики пост - най-строгия и най-продължителен, който трае чак до Великден. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но към него се присъединява и седмицата на Христовите страдания, в която се поменуват последните събития от земния живот на Исус, най-вече неговите мъки, гибел и погребение.
Тъй както човекът е мнително същество, трябва да се обърне внимание на факта, че Великият пост не е измислица на лекуващ подагра древен доктор. Самият Христос е първопроходец в тази област - и той постил 40 дни. А хората започнали да го вършат по негов пример и подобие, отдавайки се на покаяние и пречистване на душите и телата си пред най-великия християнски празник Възкресение Христово.
Днес, разбира се, не си даваме сметка за библейските събития, предхождащи и съпътстващи великия пост, тъй като сме ги пречупили през всекидневието и бита си. А битът ни все е тясно свързан с прочутата от близкото минало фраза хранътъ праи борбътъ.
Как днес хранътъ се отразява на борбътъ с престъпността и на правораздаването - това е въпросът, който, естествено, изниква, стане ли дума как практикуват Великите пости борческото МВР и суровата Темида.
Още от самото начало на този непосилен анализ трябва да припомним няколко изисквания, съпътстващи постите. През всичките 40 и повече дни месо не се консумира, въздържанието започва веднага след Месопустна неделя. След Неделя Сиропустна пък спираме да ядем мляко, млечни продукти и риба. Рибка можем да си позволим единствено на Благовещение (25 март) и на Връбница.
Най-важното изискване е да сме наясно, че в основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна. И тук древните книги са категорични - именно въздържанието е целта, а не изнемогата на тялото. Както препоръчват библейските диетолози, всеки трябва да съизмери своите сили, своята подготовка и готовност да пости с правилата за спазване на постите, записани в църковните канони.
Да се насочим към конкретните герои от съвременността, които също трябва да извършат този аскетичен подвиг, изискващ подготовка и постепенност. Що се отнася до тия две условия, най-навътре в изпълнението им е МВР. От няколко години вътрешното министерство получава все по-голям бюджет - тази година е над милиард лева. Парадоксът обаче е, че все по-големият бюджет прави служителите на министерството все по-аскетични.
По повод подобен парадокс Уди Алън беше написал за един свой герой: той носеше обувки с висок ток, които, колкото и да е странно, го правеха да изглежда по-нисък. Кубинките и униформите на полицаите ни също имат подобни магически качества: вместо родните ченгета да са високи и стегнати в тях, те изглеждат пълни, нисички и разпуснати.
С оглед на препоръката, че постът цели въздържание, а не телесна изнемога, наложително е МВР да се впусне в това начинание много внимателно. То и без друго изнемогва - например в състезанието с битовата престъпност. За организираната не говорим - сами виждаме, че всичко наоколо е хаос, само престъпността е организирана. Така че в случая вътрешното министерство трябва да се отнася внимателно с хората от този кръг - както с малолетните и бременните. А каноните повеляват трудните жени, децата и пътешествениците да са на облекчен режим по време на 40-те дни пост.
Темида също трябва да подходи предпазливо към Великия пост. Преди да се захване, трябва да си даде сметка, че въздържанието не е само от храна, а от всички грехове - греховете на езика, на сърцето, на мисълта, на волята... В тази посока Темида вече има няколко предписания за действие, последното от които от Брюксел.
Ако зависеше от шефа на МВР например, богинята на правосъдието щеше да бъде оставена на пост и молитва целогодишно, тъй като не спазва неговите канони. Според тях Темида трябва да съди бързо и безусловно всички грешници - като се започне от автокрадците, мине се през тройната коалиция и най-накрая да накаже и онези, които... не обичат гербери.
Ако Цветан Цветанов определяше менюто на правосъдната богиня по време на пости, то би изглеждало така: сутрин задължително дренки - те придават устойчивост и издръжливост на характера и доставят желязо за кръвта. На обяд картофи, защото те правят човека доволен и от малкото. Вечер - пак дренки. Или варена ръж. Тя според някои древни вярвания помага на хора, които не устояват на своите задължения. Ръжта култивира високи идеали. И повече киселко, защото тази храна усилва волята.
Грахът е особено полезен пък за хубавия тен на МВР, който напоследък е избледнял. Срещу физическо неразположение библейските диетолози препоръчват сок от 2-3 лимона, с малко захар. След това задължително орехи, които влияят добре на мозъка. Вечер - боб, за твърдост и здраве. За разнообразие и срещу сприхавост - варена царевица. Срещу хипохондрия - жито.
Каквото и да правят, Темида и МВР не трябва да докосват ябълка - този плод прави човека мек, снизходителен, благ, сочат древните книги. Особено правосъдната институция трябва много да внимава с ябълката - и без нея тя е достатъчно блага и снизходителна, особено с мафиотите и политиците. Ако прекали с този плод, накъде повече благост?!
Накрая да споменем - никакви шопски салати или краставици вечер. Ракия, вино и жени - също. Най-добре е никаква вечеря. Ако това ви изнервя, накиснете вечер 100 гр. жито в чиста вода и на следващия ден го изяжте на три пъти. Полезно е за нервната система. Ако пък няма жито, защото е изнесено зад граница, приключете деня с една чаша чай. Или гореща вода. Така след 40 дни наистина ще ви светне пред очите...

Facebook logo
Бъдете с нас и във