Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР- тото 14 от 150

Бившият мажоритарен кандидат на ГЕРБ за парламентарните избори 2009 г. в 4-многомандатен избирателен район във Велико Търново Цветан Цветанов, изглежда, таи светли спомени за революционния предизборен кипеж от онези времена.
При последната си визита в началото на март в някогашната престолнина Цветанов гръмко обяви, че МВР и правителството работят по разкриването на 14 знакови поръчкови убийства, извършени през последните 15 години. Разследванията са възобновени с цел да бъде прекратено действието на организирани престъпни групи, които зацапват имиджа на страната и снижават доверието на Европейската комисия към правоохранителните ни органи, въздигна се гласът Цветанов от хълма Царевец.
Новината беше подета от медиите и се разнесе из цялата страна. И никой не обърна внимание на последвалите пояснения на самия МВР-шеф, които като ефект напомняха на затихващи кръгове от хвърлен в блатото камък. Само Килърите ги разследват за пет поръчкови убийства, по три от тях работата почти е приключила и се надявам скоро да бъде внесен обвинителен акт, обясни министър Цветанов. От сметката му всъщност излиза, че като изключим стореното от Килърите, МВР разследва общо 9 поръчкови покушения от старо време. Ако, разбира се, постепенно не ги припишат на участниците от споменатата вече престъпна група.
Новината за ангажимента на МВР и на правителството към разкриването на една малка част от извършените през последните 20-тина години поръчкови убийства всъщност не е толкова прясна. В основната си част тя бе тиражирана още през септември миналата година - пак от вътрешния министър. И това съобщение, както може да се предположи, прозвуча в старопрестолната столица по време на тържествата по случай Деня на независимостта на България 22 септември.
Банкерът Емил Кюлев, шуменският бизнесмен Румен Рачев и великотърновският адвокат Петър Лупов вероятно са разстреляни по поръчка на един човек, а спусъците са натискали Килърите, обяви тогава Цветанов. Не изключвам вероятността те да са участвали и в убийството на Емил Кюлев. Много е важно да се знае, че тази изключително добре организирана престъпна група е извършвала убийствата с различен мотив, заяви вицепремиерът. Поръчителят на убийствата на Рачев и Лупов е един и същ, убеден съм, че и той вече знае, че ние сме по петите му от разследванията, които текат, каза още Цветанов.
Същата информация за разкритията около групата на Килърите МВР-шефът припомни и в края на януари 2011 г. от трибуната на парламента по време на едно от зачестилите напоследък негови изслушвания. Това правителство задържа Килърите и имаше куража да започне разследване за поръчковите убийства в България. Никой от предишните не разследва източването на банковата система от 1997 година, размаха пръст от трибуната вицепремиерът.
Седми месец вече вътрешният министър притопля една и съща информация, но, изглежда, няма тенденция тя да се превърне в доказана топновина. Дори и като става дума за разкритията около дейността на групата Килърите. Срещу нея засега не е внесен обвинителен акт. В началото на ноември миналата година представителят на изпълнителната власт обеща от името на независимата прокуратура обвинителния акт да бъде готов до четири-пет месеца - ще рече вече почти изтича крайният срок за изпълнение на обещанието.
Процесът поне засега, изглежда, е далеч от този етап, а шумотевицата около членовете на групата се дължи единствено на това, че непрекъснато обжалват мерките за неотклонение, приложени към тях в рамките на досъдебното производство. На връх Международния ден на жената задържаният Васил Костов-Васко Кеца обжалва за пореден път мярката си, искайки по-лека под претекст, че е зле здравословно. Варненският апелативен съд обаче го отряза и потвърди решението на Шуменския окръжен съд Кеца да остане в ареста. Според заключенията на три медицински експертизи, поискани от съдебния състав, болестите на Костов могат да се лекуват и в условията на следствения кауш.
Костов беше задържан при акцията Килърите 2 през август миналата година. Той Янко Попов, Георги Вълев, Петър Стоянов-Сумиста и Райчо Стойнев бяха арестувани за съпричастност в убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев, извършено на 3 юли 2009 г. пред централния вход на многопрофилната болница в Шумен. Според съда има доказателства, че Костов е участвал в престъплението. Сред тях са видеозаписи,СИМ карти, от които се установяват разговорите, водени между него и предполагаемите преки извършители Владимир Филев и Георги Георгиев след убийството. Установено е, че Костов е пребивавал в Шумен в деня на престъплението, а според свидетелски показания той е бил заедно с Филев и Георгиев в автомобил, спрян за проверка от КАТ в курорта Златни пясъци дни след покушението. Но и до днес полицията издирва безуспешно и Владимир Петков Филев (37 г.), и Георги Трифонов Георгиев (25 г.) от Червен бряг, което прави доказването на вината на тримата доста трудна работа.
Във вторник (15 март) варненските апелативни магистрати оставиха в ареста и хижаря Райчо Стойнев, при когото са се крили убийците на Румен Рачев. Той е в ареста от август миналата година, когато Областната дирекция на МВР в Шумен започна досъдебно производство срещу него като помагач в организацията на покушението. Според адвоката му Марин Марковски фигурата помагачество към подбудителство за убийство не съществува в правния мир. Освен това няма нито едно доказателство, което да подкрепя обвинението към Райчо Стойнев, че е подбудител към убийство. Въпреки това Апелативният съд констатира, че събраните до момента доказателства обосновават предположението, че Райчо е съпричастен към престъпните деяния, за които го разследват. Ще видим дали същите доказателства ще са достатъчни и в предстоящия съдебен процес.
Засега единственият член на групата Килърите, който има обвинителен акт, е Георги Петков-Дачи. Той е внесен на 14 януари 2011 година. Дачи беше задържан в последните дни на юли миналата година, като човекът, дръпнал спусъка при опита за убийство на самоковския бизнесмен Юри Галев. Обаче обвинителният акт срещу него не е за нито един от разследваните от МВР поръчкови разстрели, а за опит за убийство на плевенския бандит Камен Балбузанов-Куката през ноември 2009 г. Каква е ролята му в покушението над Юри Галев тепърва ще се доказва.
Зад решетките продължава да се намира и соченият за организатор и ръководител на престъпна група сумист Петър Стоянов-Вожда. През януари тази година Варненски апелативен съд го остави в ареста. На 22 септември 2010 г. окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова задържа Стоянов за 72 часа, като го обвини в три деяния: че е подбудител и помагач за убийството на Борислав Георгиев, извършено в София на 5 април 2008 г.; като подбудител за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев, извършено на 3 юли 2009 г. и като организатор и ръководител на организирана престъпна група, действала на територията на София, Велико Търново, Пловдив и Шумен в периода от 2006 г. до юли 2010 година.
Великотърновският бизнесмен Георги Вълев също не излиза от ареста, тъй като съдът, който гледа последната му молба за освобождаване през януари тази година, реши, че между събраните доказателства по досъдебното разследване срещу Килърите-2 са налице заплахи към свидетел и за финансов натиск.
През септември миналата година във Велико Търново вътрешният шеф Цветан Цветанов не пожела да каже кой е поръчител на разстрела на Румен Рачев, но заяви че стрелбата срещу него и срещу адвокат Петър Лупов е заповядана от един и същи човек. Ако имахме адекватна политика, адекватно разкриване на подобни престъпления, нямаше да се стигне до убийството на Румен Рачев, което беше само три-четири месеца по-късно от убийството на Петър Лупов, заяви Цветанов. Той посочи, че разследването на групата Килърите е започнало от поръчковото убийство на Рачев. Направихме изключително задълбочен, адекватен криминален анализ след събитието и оттам тръгна разплитането на всички тези поръчкови убийства, които са извършени точно от тази група, посочи министърът.
Кои поръчкови убийства в крайна сметка е разплело от МВР? Оставяме настрана покушенията срещу Румен Рачев-Пъпката, Петър Лупов, Юри Галев и опита за убийство на Камен Балбузанов-Куката от Плевен - тепърва предстои изясняване на истината за тях в съдебен процес. Включително и доказване на вината на поръчителите Георги Вълев и Петър Стоянов.
На сметката на Килърите се пише и разстрелът на 41-годишния Борислав Георгиев, директор на фирмата Атоменергоремонт - един от лидерите на енергийния бизнес в България. На групата се приписва и покушението срещу шефа на Софийска баница Александър Занев през май 2009 година. От МВР дойде и версията, че следите около убийството на банкера Емил Кюлев също водят към групата. Най-екзотичното твърдение обаче принадлежи на заместник главния прокурор Бойко Найденов, който през лятото на миналата година обяви, че Килърите приели и поръчка за покушение срещу самия премиер Бойко Борисов.
Обвързването на покушението над Емил Кюлев с Килърите звучи невероятно. Според МВР-шефа мотивите за убийството му и тези за екзекуциите на адвоката Петър Лупов и бизнесмена Румен Рачев се крият в споровете за милиони левове на фалиралата Тракия банк, която беше закупена през 1998 г. от ДЗИ (собственост на Емил Кюлев). Банкерът обаче беше застрелян в джипа си през октомври 2005 г. на столичния бул. България. А едва през 2006 г. (след смъртта на Кюлев и малко преди гръцката Юробанк да придобие ДЗИ) част от 120-те акционери на несъществуващата вече Тракия банк решиха да си потърсят правата и да се намесят в предстоящата продажба на ДЗИ. Сред тях са Таньо Вълев, брат му Георги Вълев. Представлявани от адвокатите Пламен Луков и Петър Лупов, те предявяват претенции от името на част от акционерите към Весела Кюлева и към наследниците на убития през 2005 г. банкер.
Георги Вълев признава на всеослушание: Румен Рачев беше медиатор на акционерите във връзка с едни споразумения с Весела Кюлева. Срещали сме се.
Действията на този тим водят до успех - в края на 2006 г. и началото на 2007 г. районните съдилища в Горна Оряховица, Девня, Никопол, Габрово и Гълъбово запорират имущества на ДЗИ банк като обезпечение за бъдещи дела срещу трезора. По-горните съдебни инстанции обаче ги отменят като незаконни. Битката се пренесе в полето на Темида.
Откъде обаче на вътрешния министър му се привиждат свързани мотиви за убийствата на Рачев и Лупов, за които на всичко отгоре е задържан като поръчител Георги Вълев? Който пък има интерес да вземе някой и друг лев от убития вече Кюлев, тоест от наследниците му? Всичко, което е свързано с убийството на Рачев и на Лупов, е само и единствено водено от един мотив - разпределяне на остатъци от пари, които Кюлев е имал като задължение към бивши акционери на банки обяснява Цветанов. Според него Рачев е бил натоварен със събирането на вземанията. Логиката обаче сочи друго: по-мотивиран е сблъсъкът на интереси не между Вълев, Лупов и Рачев, а между тях и хората, от чийто джоб са искали да вземат парите...
Както и да е, нека оставим водещите досъдебното производство, да си блъскат главите над този въпрос.
По-интересно обаче е друго - защо извън интересите на правителството и на МВР за разкриването на поръчковите убийства от минали години остават цяла поредица от убийства - кое от кое по-важно и знаково?
Ако се върнем само 15 години назад - както МВР-шефът твърди, че министерството и правителството правят - ще открием не 14, а над 150 поръчкови убийства, които стоят и чакат успешно разследване. Великотърновският възторг на Цветанов и политическите му изявления обаче не са достатъчни, за да раздвижат работата, дори само по едно от тях, за което толкова често споменава - това на банкера Емил Кюлев. Не е имало разследване, защото се говореше, че Кюлев е президентски съветник, заяви неотдавна вътрешният министър. Недейте да смятате, че тези, които са оперирали и са организирали да функционират банките, са останали бедни, както останаха българските граждани. Просто българските граждани бяха потърпевши, за да може една прослойка от обществото да има едни пари от определени икономически субекти, които имаше в държавата с подкрепата и на съответните политически партии. Защото за мен липсата на политическа воля за реалното разследване на всичко това, което се случи тогава, е предпоставка да смятаме, че има някаква симбиоза, която е изградена, мъгляво обясни Цветанов.
Е, Кюлев е в небитието, президентът е същият, а цялата власт да разкрие макар и частица от симбиозата уж е в ръцете на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Народът обаче е казал, че лозето не ще молитва, а мотика. Общо взето, същото се отнася до политическото говорене и оперативното действие. Другото е тото - 14 от 150...

Facebook logo
Бъдете с нас и във