Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР трепе мафията... с думи

От известно време терминът организирана престъпност сякаш излезе от активна употреба. Допреди няколко месеца дотам се беше враснал във всекидневието ни, че - отваряш хладилника и отвътре за организирана престъпност се говори.... Днес обаче вътре си кротува парче кашкавал от 15 лв. килото и нищо друго. Не се чува нищо по темата ни от висините на държавата, нито от върховете на МВР...
Вместо призрака на организираната престъпност днес вътрешният шеф Цветан Цветанов е затворил в гардероба футболния хулиган, джигитите по пътищата и кокошкарите.
Защо дейността на мафията вече не е популярна и не се будим с тревожни въпроси, отговорите на които спешно да търсим в сутрешните телевизионни блокове? Самият МВР шеф даде отговор на този въпрос преди месец в интервю за информационен сайт. Държавата е преборила най-после тежката организирана престъпност, констатира Цветанов. В подкрепа на твърдението си той посочи, че по време на предишния мандат са извършени 18 отвличания, а при управлението на ГЕРБ групата на похитителите е заловена.
Но в последните дни на март антимафиотите сами отчетоха, че им предстои още повече и по-сериозна работа. Например в сферата на киберпрестъпността, ДДС-измамите, финансовите престъпления, свързани с фалшификации на кредитни карти. Устойчива остава тенденцията липсващи активи и пасиви на фирми да се продават на лица, изпаднали в зависимост или с нисък социален статус, все по-масово става регистрирането на фирми в Гърция и Румъния за извършване на фиктивни доставки за ЕС и така се избягва внасянето на дължим ДДС. С оглед на това предстои да бъде увеличен щатът на сектора в ГДБОП, който се занимава с тези форми на организираната престъпност.
Не са по-леки и задачите на дирекцията за ограничаване на нерегламентираното разпространяване на акцизни стоки. Тази насока ще е основен приоритет на ГДБОП и през тази година. Самият Цветанов заяви тогава, че усилията за контрол и недопускане в търговската мрежа на незаконен алкохол ще продължат паралелно с приоритетното противодействие на контрабандата на цигари.
Въпреки отчетените и в доклада на Държавния департамент на САЩ успехи на службите ни в борбата с наркоразпространението проблемът с трафика, пласирането и вътрешна консумация на дрога също си остава на древен ред. Наркомафията не само че не е мъртва, а непрекъснато дава доказателства за смъртоносното си съществувание. През 2010 г. антимафиотите са преброили цели 195 организирани престъпни групи, занимаващи се с този бизнес. Между тях 93 групи пренасят дрога, 72 са за разпространение, 25 за производство, трафик и разпространение на дрога и пет са се специализирали в отглеждане и разпространение на канабис. В отчета много ясно се казва: разкрита и пресечена е дейността на 68 организирани престъпни групи... Трийсет и осем от босовете на наркобандите и 127 от членовете на 34 групи са обвинени по чл. 321 от НК (за участие в организирана престъпна група). А какво става с останалите 127 банди, с мрежите им от организатори, мулета, наказателни отряди, капитани, пласьори?!
Годишният доклад за състоянието на човешките права по света през 2010 г. на Държавния департамент на САЩ обърна внимание и на традиционния за нашите реалии проблем с корупцията. Според този материал изпълнителната, законодателната и съдебната власт си остават източник на корупционни практики. Въпреки по-големите усилия да се търси отговорност от държавни служители корупцията продължава да е проблем и в трите власти, констатира докладът. Съществува нормативна уредба, която предвижда присъди за корупция на официални лица, но правителството не го прилага ефективно и често пъти висши служители се замесват в корупционни практики безнаказано, се твърди още там. Авторите на доклада подчертават, че твърде формалният подход към процедурите от страна на съдебната система затруднява ефективното съдебно преследване в случаите на организирана престъпност и корупция от висок ранг.
На този фон политическото говорене на вътрешния шеф Цветан Цветанов за края на организираната престъпност е безотговорно. За мащабите в размаха на мафията съдим и от числата в статистиката, изнесени от ГДБОП през март. Общо от наблюдаваните 605 организирани престъпни групи в държавата са идентифицирани 140, чийто криминален потенциал е особено висок. Преброени са и 838 от т. нар. знакови фигури, лидери и активни участници в групите, които създават съществена заплаха и влияят особено за негативната оперативна обстановка в страната. Според данните на ГДБОП са разкрити 66 от викосорисковите престъпни организации, както и 50 на сто от активния им състав. Наложени са мерки за неотклонение на 243 от общо 838 знакови фигури. Осъдителни присъди са постановени за 53 от тях, а 27 изтърпяват ефективно наказание лишаване от свобода.
Както се вижда от статистиката, числата описват една крива, която разкрива всичко друго, но не и че организираната престъпност е овладяна. Не утешава и новината, че от всички образувани в дирекцията досъдебни производства върнатите от прокуратурата и съда са вече със 17 на сто по-малко, отколкото предишната година. Според МВР това се дължи на повишения административен капацитет на службата чрез продължаващото обучение на служителите в дирекцията й за тънкостите на Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс.
Затрудненията, пред които се изправя Темида по време на т.нар. знакови дела, обаче говорят, че въпреки добрия си капацитет МВР и прокуратурата продължават да страдат от отколешната си слабост - недъгави доказателства. Делата срещу Маргините, срещу Златомир Иванов-Баретата и Килърите, перипетиите около съдебните процеси срещу всички тях доказват това.
Така че, обявявайки края на организираната престъпност, МВР-шефът викна хоп, преди да е скочил в дълбокото. И напразно очакваше да чуе от устата на френския си колега Клод Геан в началото на седмицата, че френската позиция относно приемането ни в Шенген се е променила. А тя, както и тази на Германия, остава условна: ще видим Шенген, ако имаме напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията. Министър Геан заяви дипломатично само: ще следим цялостната организация, законододателство и инструментите за действие на страната в тези области. Явно г-н Геан остави конкретността за немския си колега...

КАРЕ
Прокуратура и МВР търсят отлетели косми
Седем години след убийството на Милчо Бонев-Бай Миле и охранителите му на 30 юли 2004 г. делото отново е на кръстопът. Процесът може да приключи, а може и да се проточи още.
На поредното заседание в понеделник (18 април) Софийският градски съд реши на 20 юни да бъдат призовани още свидетели. Дотогава държавното обвинение трябва да е представило и едно важно доказателство, което може да определи финала на процеса. Става дума за липсващи косми, иззети от маратонка на единия от подсъдимите. Ако космите се намерят, ще им бъде правена ДНК експертиза и така процесът може да приключи в края на юли. Ако, разбира се, ДНК-експертизата докаже, че подсъдимите Анатолий Мънков, Тихомир Дочев, Стилиян Георгиев и Георги Стефанов наистина са стрелците от ресторант Градина зад стадион Славия.
Скъпоценните косми са се изпарили още през 2007 година. Според неофициалната информация тогава те били изпратени за изследване в НИКК на МВР. Това е станало във връзка с дело, заведено през 2006 г. срещу бившата следователка Весела Василева, заподозряна за изчезването на скъп часовник, два златни пръстена със скъпи камъни, дебел ланец и гривна, свалени от трупа на Милчо Бонев. През април 2007 г. Василева бе обявена за невинна.
На заседанието в понеделник (18 април) част от изчезналите по делото Весела Василева доказателства бяха донесени в тежък черен куфар и представени на съда. На мястото си бяха скъпият часовник Картие, писалка Монблан, няколко мобилни телефона, две бронежилетки, синя лампа, пистолет-играчка, международен паспорт на Бай Миле, бележниците му, документи за ФК Славия. Даже бяха открити и 10-на евро на дребни монети в портфейла му.
Липсваше обаче около грам и половина марихуана. И скъпоценните косми. От 2006 г. досега от тях - ни вест, ни кост. Затова прокурорът по делото Нелчо Неделчев поиска допълнително време, за да се разнищи съдбата им. Обвинителят се закани, че ще пише лично на главния секретар на МВР Калин Георгиев с молба за проверка как са се съхранявали веществените доказателства по делото.
Според адвокатите на подсъдимите прокуратурата вече четири години е наясно, че има проблем с веществените доказателства, но до този момент не е направила нищо по въпроса. По всяка вероятност изчезналата коса така и няма да се появи в съдебната зала. Това ще изправи МВР и прокуратурата пред поредния провал - категоричната според тях вина на четиримата подсъдими остава да виси на много тънък косъм. Според адвокатите делото вече е излязло извън законните регламенти за бърз и справедлив процес. Ако и този косъм се скъса, краят е очевиден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във