Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР удари хората на Баретата

Мащабна операция на МВР срещу хора от групата на Златомир Иванов-Баретата беше проведена в четвъртък (16 април) в София, Перник, Варна и Бургас. Прокуратурата участва в операцията по задържане на лица, участвали в престъпна група за разпространение на наркотици и извършване на повече от три убийства, ръководена от Златомир Иванов, съобщи по този повод градският прокурор на столицата Николай Кокинов. Според обвинителя в страната се издирват 22 души, но до момента са задържани четирима.
Сутринта в четвъртък спецполицаи са претърсили 14 адреса в столицата. Още толкова са адресите в страната, където ченгетата са тършували. По време на операцията във Варна са били задържани 49-годишният Петър Стоянов и 59-годишният Валентин Луков. В Перник е арестуван 39-годишният Мартин Димитров, а в София - 20-годишният Петър Горанов. Всичките са криминално проявени и добре познати на полицията дилъри от по-ниските нива в наркомрежата на Златко Баретата, твърдят от държавното обвинение.
Арестуваният варненец Валентин Луков-Каратиста е известен като човек за мокри поръчки. Както Параграф 22 наскоро писа, Каратиста, заедно с друг популярен бандит с мрачна слава Малин Крумов-Маце, и Данчо Спасов-Вола очакват с трепет решението на Върховния касационен съд. Магистратите от ВКС трябва да кажат последната си воля по присъдата № 8/16.06.2000 г. по дело № 55/1998 г. на Пернишкия окръжен съд, с която Маце, Вола и Каратиста бяха признати за виновни по обвинение в убийство с цел прикриване на друго престъпление (отвличане) и осъдени всеки на по 16 години лишаване от свобода. Тази присъда така и не влезе в сила, тъй като в края на декември 2008 г. Софийският апелативен съд за втори път ги обяви за невинни. По-рано друг състав на апелативния съд обяви, че Маце, Вола и Каратиста не са имали мотив да извършат убийство. През 2006 г. Върховният касационен съд обаче отмени изцяло първото оправдателно решение на Апелативен съд - гр. София, и върна делото за разглеждане от друг състав. До два месеца ВКС трябва окончателно да се произнесе по това дело. Докато това обаче стане, Каратиста ще получи ново обвинение за участие в престъпна организирана група на Златомир Иванов и в три поръчкови убийства, както съобщиха от държавното обвинение.
Близки и роднини на още осем издирвани от хората на Иванов, които не са били открити на адресите им по време на претърсването, са получили призовки. Според данни на МВР преди няколко дни е бил арестуван още един човек на Златко, за когото има данни, че е участвал в организираната престъпна група. При претърсванията в София са намерени две каси. На друг столичен адрес са намерени и иззети две пакетчета със зелена листна маса, която предстои да бъде изследвана. На повечето места полицията е иззела опаковки от SIM-карти с предплатени услуги, както и една такава карта, уточниха от МВР.
Покрай акцията срещу бандата на Баретата полицията удари и наркодепо в столичния комплекс Младост 3. Операцията е проведена след предварително проучване на оперативни сигнали за наркоразпространители в жк.Младост. Задържан е 25-годишният Д.И., който до момента не е залавян с наркотици, единствената му регистрация е за шофиране след употреба на алкохол. При обиск криминалистите намерили у него пакетче с марихуана. Последвало претърсване в апартамент, обитаван от дилъра без адресна регистрация, където ченгетата открили рая на наркоманите. В различни по големина пликове полицаите намерили марихуана с общо тегло 19 килограма. Иззет е и амфетамин на прах и бучки с общо тегло 1.209 килограма. В 12 пликчета били разпределени 2646 таблетки екстази. Намерени са и четири електронни везни за дозиране на наркотичните вещества. Материалите по случая са докладвани на прокурор, а наркопласьорът е задържан под стража за срок от 72 часа.
За Златко Баретата се говори усилено, че е сред босовете, които държат разпространението на дрога в страната. На 7 февруари 2009 г. Софийската градска прокуратура повдига обвинение срещу него за участие и ръководене на престъпна група. Той беше разпитан в Националната полиция и задържан за 72 часа. На 9 февруари 2009 г. при закрити врата Софийският градски съд постанови постоянна мярка за неотклонение задържане под стража за Златомир Иванов. Мотивът за най-тежката мярка на магистратите беше, че Баретата може да се укрие и да извърши друго престъпление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във