Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР умора няма

В МВР умора нямат. Специализираните акции следват като водопад, откакто вътрешният министър Цветан Цветанов е поел този пост, и няма никакви изгледи темпото да намалее, напротив. При главозамайващата динамика на спецакциите всяка новина за тях е предпоследна. Създаде се даже пиар технология: подгряването за поредната операция в ефир започва още в ранни зори. Човек не може да изпие едно кафе преди работа, без то да е гарнирано с поредната полицейска офанзива.
Преди няколко дни дори се появи съобщение в пресата, че заради бума от задържани лица следствените арести са се препълнили и вече няма къде да затварят новите попълнения бандити. Правосъдният министър Маргарита Попова опроверга тези слухове в сряда (28 април) след заседанието на Министерския съвет, като заяви - спокойно, места има.
Същия ден се разбра, че през нощта службите са провели ударно три операции, озаглавени съответно Терористи - срещу трафиканти на оръжие, Регистраторите - срещу фалшификатори на регистрации в КАТ, и Сладури - срещу и търговия с резервни части на завишени цени.
Пред нощта на 27 срещу 28 април бе ударено средището на незаконното оръжие - районът на Казанлък. Там задържаха престъпна група от 7 души, занимаващи се с незаконно производство и търговия с оръжие, сред които и купувачът на сегашния арсенал, 42-годишният иранец Л. Садег. У него са намерени и 7500 лв., с които е трябвало да плати стоката. Арестите са били извършени при осъществяването на сделката край язовир Копринка. Иззети са били пет автомата Калашников със сгъваеми приклади и пълнители. Те са изяснени от казанлъшкия оръжеен завод Арсенал, където тече проверка за съучастие на вътрешни хора в незаконната търговия с пушкала.
Във всяка нормална държава това би било окачествено като терористична дейност - да бъде въоръжена престъпна група с такова мощно оръжие като автомат Калашников, разясни името на операцията директорът на МВР- Стара Загора комисар Алекси Алексиев. Четирима от групата и иранският гражданин са закарани в Националната следствена служба (НСлС). Срещу тях са повдигнати обвинения по чл.321 и чл.339 от НК - за организирана престъпна група, занимаваща се с незаконно производство и търговия с оръжие. Продължава работата по установяване на съпричастността на останалите арестувани към престъпната група. Сред арестуваните се откроява името на Румян Топалов. Той бе задържан през 2005 г. с
голям оръжеен арсенал
В дома му в центъра на Казанлък беше открита невиждана по онова време модерно оборудвана нелегална работилница за производство на оръжие. Иззети бяха автомати, пистолети, карабини с оптически мерници, голямо количество боеприпаси. Оръжията бяха предназначени за Италия и Испания и се предполагаше, че с тях се извършват поръчковите убийства у нас. За това престъпление Топалов получи условна присъда. Задържането му при сегашната операция - Терористи, става, докато той все още е в изпитателен срок. Акцията ръководеше заместник градският прокурор на София Роман Василев, нашумял с ареста на бившия военен министър Цонев, когато се отнесе непочтително към него и го нарече абсолютен престъпник.
Акция Терористи бе новина само за няколко часа в сряда сутринта. След това министър Цветанов вече мина на вълна Сладурите. Малко преди това ранобудният гражданин бе подгрят от съобщения, че в района на Раднево и Стара Загора също има засилено полицейско присъствие. Отново лично от МВР-шефа научихме, че Сладурите са група от хора, търгували с резервните части на специализирани трактори, с които се работи в района на мините Марица-изток, Раднево и Гълъбово. Задържани са били общо пет човека. Нарушителите са извършвали доставки и ремонти на завишени цени, а с помощта на свои хора във Варна пак чрез завишените цени източвали ДДС от държавата. При провеждането на операцията са установени 20 договора на стойност 1 млн. лв. без ДДС, разбити на малки поръчки, за да се заобиколи Законът за обществените поръчки - традиционна практика във въгледобивното дружество, при това присъща и на предишното, и на сегашното ръководство на дружеството, коментира комисар Алексиев. В престъпната схема са засечени и две длъжностни лица в Мини Марица-изток, които са се занимавали с доставките на резервни части. Убеден съм, ще достигнем и до по-високи етажи в дружеството, тъй като тези лица заемат изпълнителски длъжности, но действат по нареждане на своите ръководители, каза директорът на МВР - Стара Загора.
Проверките в дружеството продължават. Срещу тримата задържани е повдигнато обвинение за организирана престъпна група, занимаваща се с данъчни и документни измами. Електронен сайт избърза с ентусиазма и обобщи в заглавие Удариха октопода в енергетиката!.
Паралелно с тези подробности същия ден научихме за засилено полицейско присъствие и в столицата, и в околностите й. По-точно в кв. Мусагеница, в Студентски град, в село Негован. Оказва се, че по тези места се провежда операция Регистраторите. Това се оказаха лица, които при регистрацията на автомобили са
избягвали плащането на екотакси
обясниха от вътрешното министерство. Арестувани са петима - непознати досега на полицията. По този случай работел и отдел Вътрешна сигурност в министерството, защото дейността на Регистраторите била подпомагана и от служители на столичния КАТ. Докато трае тази операция, друг служител на същата служба бе хванат край Видин да прекарва камион, пълен с контрабандни цигари. Каръкът бил засечен по една случайност, след като катастрофирал.
И няма свършване - четирима души са били задържани при полицейска операция в четвъртък сутринта във видинския квартал Нов път, събуди ни още на следващия ден отново лично министърът на вътрешните работи. При акцията, озаглавена Лихварите, са били иззети два лаптопа с конфигурации и схеми за раздаване на незаконни заеми, документи и скици за земеделски земи, документи и нотариални актове на имоти в квартал Нов път. Намерени са още гаранционни карти за всякакви уреди, заложени в заложните къщи на задържаните, между 30 и 40 хил. лв. в брой, един килограм злато. Иззети са две полицейски униформи на служители на КАТ с всички отличителни знаци.
При специализирана операция на полицията през нощта срещу четвъртък в района на Сточна гара в столицата с половин килограм амфетамини в багажника на колата е бил задържан регистрираният за грабежи, рекет и изнудване Владо Комара, който някога е бил бодигард на Киро Японеца. Наркотиците са били скрити в кутия за обувки в автомобила на криминално проявения. При последвалия обиск в дома му близо до Илиянци са били открити още 100 грама амфетамини...
Междувременно - докато течаха многобройните полицейски екшъни, някак встрани от общественото внимание мина съобщението, че
в ареста остава само един
от групата на така наречените Недосегаеми. Това стана с решение на Софийския градски съд от вторник (27 април). Магистратите оставиха в килията само Желяз Иванов, а освободиха съучастниците му - Ивайло Йорданов и Борислав Христов, които ще платят парични гаранции съответно от 5000 и 8000 лева. Тримата мъже са обвинени за участие в организирана престъпна група за източване на средства от държавния бюджет и за данъчни престъпления. Те бяха задържани на 15 април, когато бяха обискирани 36 адреса в София, а общо арестуваните тогава се оказаха 16 човека. Впоследствие обвинения бяха повдигнати само срещу трима от задържаните, въпреки че след акцията Цветанов обеща още арести. Обяснено бе, че групата има връзка с енергийния бос Христо Ковачки, който е подсъдим за източването на ДДС в големи размери. Подобна връзка обаче на този етап си остава хипотеза, тъй като не е доказана в съда. Това, че ги пускат от ареста, не значи, че са невинни, коментира този и подобни случаи вътрешният министър Цветанов.
Тази седмица се разбра, че общо на четирима от членовете на друга организираната престъпна група - Фалшификаторите, занимавала се с изработка на автомобилни винетки менте, на бандероли, лични документи и пари, вече са обвиняеми. Това заяви пред Параграф 22 в понеделник (26 април) наблюдаващият прокурор по случая Красимир Сариев. Акцията бе проведена преди десет дни от ГДБОП и от великотърновската полиция. По време на операцията бяха обискирани 10 адреса във Велико Търново и Севлиево и бяха задържани 12 лица. След това в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража остана само обявеният за тартор на организираната престъпна група софиянец Мирослав Станков. Няколко дни след акцията прокуратурата повдигна обвинения и срещу двамата компютърни специалисти - Радостин Н. и Бисер И. Двамата работели за Мирослав, като извършвали предпечатната подготовка на матриците за ментетата. Тъй като след задържането им са оказали пълно съдействие на полицията, те са получили най-леката мярка за неотклонение подписка.
В края на миналата седмица Благоевградският окръжен съд остави на топло петима от общо шестимата задържани в Гоце Делчев при акция Тотаджиите, проведена едновременно с Фалшификаторите. В мотивите си съдия Маргарита Коцева заяви, че ако бъдат пуснати, петимата задържани Борислав Мавродиев, Димитър Диамандиев, Ангел Ценкин, Витко Запрев и Николай Камбов могат да извършат и други престъпления.
При този интензитет на полицейските акции може само да гадаем докога ще има свободни арести. Това зависи както от темпото на тяхното задържане, така и от темпото на тяхното освобождаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във