Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР в преддверието на ада

Всъщност държавата ни изпитва недостиг от ченгета. В държавата няма достатъчно полицаи, оповести в сряда (9 март) вътрешният министър Румяна Бъчварова в навечерието на 16-ия национален протест на полицаите. Според нея министерството имало нужда от повече хора, което означавало и повече пари. "МВР няма достатъчен ресурс, няма бюджет да осигури допълнително хора. Самият процес на подготовка на служителите е много дълъг", заяви Бъчварова в телевизионно интервю. 

Според последните данни щатът на МВР е 49 752 души, а 4403 са свободните бройки. От личния състав на министерството с полицейски функции са около 28 700, отделно пожарникарите са 6800. Но според актуалната статистика на ООН от няколко години насам страната ни заема осмо място по броя на полицаи на глава от населението - около 398 ченгета на 100 000 души.

Що се отнася до парите, заделяни за сектор "Сигурност", България е на второ място в ЕС по разходи. Както сочат данните на Евростат, пред нас е единствено Словакия. Годишно страната ни отделя около 7 на сто от държавния си бюджет за тези дейности, докато средното ниво за ЕС е 3.7 на сто - пак според данните на Евростат.  През 2015 г. на МВР бяха отпуснати 1.036 млрд. лева, а тази година бюджетът на ведомството е 1.126 млрд. лева.

Според простата сметка излиза, че в МВР хем се наблюдава недостиг на полицаи, хем всяка година парите за министерството скачат нагоре. Логичният извод е, че парите се харчат за заплати на чантаджиите в министерството.

През есента на миналата година вътрешният министър Бъчварова обясни, че за да се спестят някакви пари, ще се наложи всяка година да се съкращават по 500 души. И заяви, че през 2016 г. бройката на служителите в МВР трябва да достигне 46 500, а през 2017 г. вече да е 46 000. Както посочи Бъчварова, от съкращението се очаква да бъдат спестени около 23 млн. лева.

По всичко личи, че МВР вече изостава в съкращаването на излишен персонал. В края на януари с постановление на Министерския съвет щатът в министерството бе намален с 20 бройки. С толкова бройки беше увеличен щатът на Министерството на образованието и науката.

Палиативните мерки за структурни промени, предприети от кабинета и от ръководството на министерството, водят дотам, че Бъчварова все се оплаква от липса на пари. Наскоро по повод заканата на синдикатите в министерството да излязат на протест заради промените в Закона за МВР тя обяви, че ако поправките не бъдат приети, ведомството може да спре да работи. Тя изтъкна, че с подготвената чрез измененията на ЗМВР структурна реформа около 4200 служители на МВР ще преминат към държавната администрация. От това министерството ще пести по около 15 млн. лв. годишно. Бъчварова заяви, че при преназначаването на тези служители те ще си запазят обезщетенията, които до момента са натрупали. А на новопостъпилите ще им се начисляват по Закона за държавния служител - по шест заплати при пенсия.

Намеренията на правителството обаче срещат твърдия отпор на синдикалните организации в МВР. Федерацията им отхвърля около 30 на сто от текстовете в законопроекта, сред които са най-вече онези за орязване на социалните придобивки - 12 заплати при пенсиониране, вместо 20, намаляване на платения отпуск от 30 на 25 дни, създаването на агенция "Пожарна безопасност и защита на населението". В началото на седмицата Красимир Костов, заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), обяви, че първи на протест в края на седмицата излизат варненските полицаи. В тяхната синдикална организация членуват близо 400 души и се очаква половината от тях да се включат в протеста. Към тях освен полицаите ще се присъединят също пожарникари и служители във варненския затвор.

"Противопоставяме се категорично на текстовете, предвиждащи възможност за нарушаване на социални и икономически права на служителите в сектор „Сигурност“, без предварителен анализ и оценка на въздействието от тяхното прилагане, с което се създава реална опасност за понасяне на преки и косвени щети не само от нашите членове, но и в качеството ни на граждани на Р. България", се казва в позицията на синдиката.

Според заместник-председателя на управителния съвет на СФСМВР Илия Кузманов проектозаконът не гарантира промени в състоянието на служителите, които са на улицата. Той предупреди, че тези служители ще бъдат засегнати от намаляването на отпуските. Освен това подчерта, че за пореден път в закона не е предвидена диференциация между "чантаджиите" и хората на терен.

Синдикалистите са категорични, че не може да се предвиди практическият резултат от предлаганата реформа. Една по-спокойна и бавна реформа би придала сериозна устойчивост на промените в периода между 2017 и 2030 г., заяви Кузманов. Той е категоричен, че реформата в МВР е безкрайно нужна, но предложените сега промени се случват без  обществено обсъждане. Реформата е писана от анонимници и на "тъмно", убедени са синдикалистите. 

Очевидно МВР е в задънена улица - липсват полицаи на улицата, бюджетът расте главоломно, в същото време качеството на услугата "сигурност" се влошава, а самите ченгета се превръщат в най-отявлените протестъри заради намерението на правителството да им ореже придобивките. В тази ситуация дори и Господ да слезе, ще побегне с писъци. А на портата на МВР заслужено може да се изпише крилатата фраза на Вергилий: "Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук"...

Facebook logo
Бъдете с нас и във