Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР в следизборна треска

Дойде време дискредитираното по времето на Цветан Цветанов вътрешно министерство да бере горчивите плодове от неговото ръководство. Скандалите с незаконното подслушване, в основата на които стояха звена и служители от МВР, се отразиха пагубно на ГЕРБ и партията на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов изпадна в малцинство, макар и с най-много депутати в новото 42-ро Народно събрание.


Истерията със СРС-тата наистина наля вода в мелницата на политическите опоненти на ГЕРБ. А сега в очакване на новото ръководство слухове като пепелянки пълзят из коридорите на министерството. Сред служителите от силовото ведомство се тиражира упоритата мълва, че ще го оглави Младен Червеняков, някога правосъден министър в екипа на Жан Виденов. Най-притеснени от сбъдването на този слух са служителите в специализираната дирекция Оперативно-технически операции, откъдето тръгнаха повечето скандали с незаконно подслушване.


От досегашните изяви на Червеняков, председател на Съвета по законност, съдебна власт и борба с престъпността и корупцията към БСП, става ясно, че той наистина има позиция по отношение на дейността на СДОТО. Той вече обяви, че проблемът с подслушването е системен, тъй като имало 115 000 разпечатки, а СРС-тата се използвали редовно като доказателство. БСП иска да се възобнови Националното бюро за контрола на специалните разузнавателни средства и Специализираната дирекция Оперативни технически операции (СДОТО) да излезе от МВР и да се превърне в самостоятелна агенция, заяви Младен Червеняков на пресконференция в началото на април. Според него по този начин ще се преодолее системната злоупотреба със СРС, а изваждането на СДОТО от МВР пък ще ограничи политическото влияние върху дирекцията.


Очевидно шефът на Съвета по законност, съдебна власт и борба с престъпността към червената партия отрано е залягал над разработването на идеите си, които при избор на програмен кабинет с мандата на БСП той би могъл да реализира. За готовността на Коалиция за България да извърши промени в сектор Сигурност говори и фактът, че вече се работи върху законопроект в тази сфера.


Идеите на БСП за реформи в сектора, формулирани от Младен Червеняков, обаче не са нито оригинални, нито нови. За изваждането на СДОТО от МВР се говори години напред дори и по времето на управлението на ГЕРБ. Например бившият шеф на дирекцията инж. Цветан Иванов, който се пенсионира при мандата на министър Цветан Цветанов, беше един от най-активните радетели за това дирекцията да стане самостоятелна агенция извън МВР. По ирония на съдбата инж. Иванов за кратко стана пациент на прокуратурата покрай скандала с незаконното прилагане на спецсредства от мобилните екипи на СДОТО.


Тази идея се завъртя в публичното пространство по-рано, след скандала със записите с участие на шефа на митниците Ваньо Танов. На същото мнение бе и подкомисията по контрол на СРС в 41-вото Народно събрание, която дори препоръча да се потърсят възможности специализираната структура за прилагане на спецсредства да излезе от рамките на МВР и да премине под управлението на Министерството на правосъдието. А бившият главен прокурор Борис Велчев дори предложи прилагането на разузнавателни способи като подслушване и видеонаблюдение да се обвърже с финансови нормативи. ДОТО обаче нито излезе от МВР, нито стана агенция, а скандалите с нерегламентирано подслушване продължиха.


Независимото Национално бюро за контрол на СРС също е родено на Позитано 20. Идеята бе анонсирана още през 2008 г. и то трябваше да бъде учредено с новите поправки в Закона за специалните разузнавателни средства. Предвиждаше се бюрото да е независим държавен орган, който да наблюдава процедурите по разрешаване, прилагане и използване на СРС-та, както и съхраняването и унищожаването на получената чрез тях информация. По замисъл бюрото можеше да изисква информация от съответните органи и структури, да проверява дали редовно се водят регистрите, както и на исканията, разрешенията и разпорежданията по използване и съхраняване на СРС-та, да има достъп и до помещенията, в които се съхраняват документите във връзка с използвани СРС-та, както и достъп до помещения, в които се съхранява и унищожава придобитата чрез тях информация. Освен това бюрото можеше да сезира прокуратурата и ресорните органи и структури при неправомерно подслушване и следене.


Бюрото се появи след промяната на Закона за СРС през 2009 г. и през май същата година за негов председател бе назначен дългогодишният шеф на Националната следствена служба Бойко Рашков. Но то така и не успя да заработи, защото една от първите законови промени, които направи парламентът, доминиран от ГЕРБ през октомври 2009 г., бе да коригира именно Закона за СРС. Така бюрото бе закрито, а контролът върху спецсредствата бе възложен на специална парламентарна подкомисия към правната комисия, председателствана от Искра Фидосова. Тя обясняваше наляво и надясно, че в подкомисията ще участват на паритетен принцип депутати от всички парламентарни групи, с което ще се осъществи по-независим контрол на употребата на СРС. Доколко това се случи, говорят поредицата скандали за незаконна употреба на спецсредства, гръмнали именно при управлението на ГЕРБ.


Не е сигурно, че ефектът от изваждането на СДОТО от МВР и структурирането й в самостоятелна агенция ще бъде голям. Проблемът на вътрешното министерство е, че устройственият закон за ведомството беше прекрояван толкова пъти, че в края на краищата се стигна до абсурда политическото ръководство на министерството в лицето на министъра да отговаря за оперативните му дела. ГЕРБ в най-голяма степен се възползва от това, но бившият вътрешен шеф Цветан Цветанов май ще опере пешкира, ако главният прокурор Сотир Цацаров образува наказателно производство срещу него заради СРС-скандалите, при които бе констатиран принизен контрол.


Дори и да бъде самостоятелна агенция - било под шапката на правосъдното министерство или под формата на нещо като ДАНС, службата за подслушване пак ще бъде ръководена от човек, посочен от политическото управление на държавата. Това важи и за бюрото за контрол на СРС, ако то бъде възродено от герберското пепелище. Червеняков вече заяви, че по отношение на бюрото е необходим засилен граждански контрол, за да се пресече злоупотребата с прилагане на спецсредства. Практиката обаче сочи, че думите стават на прах, особено след като човек се качи на някой от върховете в държавата.


Любопитен факт е, че малко след заявената от Младен Червеняков позиция през април се извиси и гласът на друг позабравен силов кадър от близкото минало. Седмица-две след пресконференцията на Червеняков бившият шеф на Национална служба Полиция ген. Васко Василев се изцепи, че МВР от 23 години бълва скандали, свързани със службите за проследяване и подслушване, и са необходими промени. Трябва да бъдат променени законите така, че в МВР да няма политически кабинети. То трябва да се води от тясноспециализирани хора, които си разбират от работата. В СДОТО трябва да се сложи ред и тази служба да бъде извадена от МВР, за да бъде извън контрола на политиците. Има две инстанции, за които може да се вярва, че са извън този контрол - прокуратура и съд. На СДОТО някъде там трябва да се намери място, каза бившият шеф на полицията.


Очевидно много малко трябва на политика Червеняков и на професионалиста Василев да си стиснат ръцете за мястото и ролята на СДОТО в сектор Сигурност. Дали заради общата им позиция, но в средите на МВР напоследък името на ген. Василев също се спряга като възможен главен секретар на ведомството, управлявано от Младен Червеняков. Този слух обаче звучи доста странно, ако си припомним как ген. Василев пъргаво подтичкваше след развяващото се черно кожено манто на някогашния главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов.


Наред със СДОТО треска я тресе и Главна дирекция Борба с организираната престъпност, оглавявана доскоро от Станимир Флоров, приятеля от детските години на Цветан Цветанов. Тегне съмнение, че дирекцията е била машата в ръцете на Цветанов при реализиране на нечисти интереси и кражба на проспериращ бизнес. Съдебното фиаско на делото Цонев, Сантиров и Попов, започнало след акция на ГДБОП, ударът срещу бизнесмена Гриша Ганчев и ред други успешни операции на ГДБОП само потвърждават съмненията и ответните мерки едва ли ще закъснеят. Големият въпрос е дали новото ръководство на МВР ще изгражда професионален облик, или ще стане пореден инструмент за политически реванш и чистки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във