Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР в стрес и без заместник-министри

Пазарлъците между партиите, оформящи парламентарното мнозинство, кой да получи вакантните постове на заместник-министрите в МВР очевидно продължават. Ръководството на вътрешното министерство все още не е попълнено след гафа с предложения от БСП неин депутат и бивш сикаджия Иван Иванов за заместник на Цветлин Йовчев.


Необходимостта от назначаването на заместници на Йовчев, които да поемат управлението на отделните сектори в МВР, е повече от очевидна, особено след като премиерът Пламен Орешарски издигна шефа му и за вицепремиер. Състоянието на вътрешното ведомство след предприетите структурни реформи - преместването на ГДБОП, трансформацията на спецдирекцията ДОТО в самостоятелна агенция извън министерството, също изискват конкретни отговорности от ръководството.


МВР-шефът лаконично призна, че работи трудно без заместници, но се справя. В сряда (26 юни) той каза, че състоянието на министерството е тежко. Имаше предвид най-вече основните инструменти на МВР за ефективна борба с престъпността - секретните сътрудници, специалните разузнавателни средства, делата от оперативен отчет и разследвания, които сътрудниците провеждат. Според Йовчев в момента към всеки оперативен работник в МВР са регистрирани по-малко от 1.5 сътрудници и по-малко от 1.5 дела на оперативен отчет. При антимафиотите, които вече преминаха към ДАНС, ситуацията е още по-тежка, тъй като там има повече оперативни служители, отколкото секретни сътрудници и по-малко дела.


Според Йовчев през последните години антимафиотите безспорно имат успехи в борбата с организираната престъпност. МВР-шефът загадъчно коментира, че тези успехи са в резултат на личните усилия на отделни служители или групи от служители. Позицията му означава, че в ГДБОП предстои и сериозен преглед на работата на всеки оперативен работник и задълбочена преценка за евентуални зависимости. Този процес също изисква доста време.


В това време антимафиотите и домакините им от ДАНС са в ступор, най-вече заради липсата на нормативни актове, регламентиращи новото им съжителство. Вицепремиерът Йовчев обеща, че няма да мести антимафиотите, които си остават в досегашната сграда на бул. Цариградско шосе. Те запазват всичките си материални активи. Ще се промени само подчинеността им - досега ги управляваше вътрешният министър, а в бъдеще - шефът на ДАНС.


Заради обединението в агенцията също се правят промени. Първата засяга правилника за работа на ДАНС, създава се и нова специализирана дирекция за противодействие на организираната престъпност. Звеното дава възможност за преназначаване на антимафиотите в структурата на ДАНС. В момента по текстовете на правилника работи съвместна група от експерти от МВР и от агенцията и се очаква той да е готов в най-близко време.


Описаното от вътрешния министър дередже на МВР по обясними причини няма как да се оправи в близките шест месеца, че и повече. Първата и основополагаща е, че преди така желаните секретни сътрудници и информатори да се задействат, те трябва да бъдат открити, вербувани, подготвяни, за да бъдат полезни за каузата на МВР. Това е доста продължителен процес във времето и изисква доста работа от оперативните работници в ГДБОП, които в момента едва ли са в състояние да си вършат работата заради нормативния вакуум, с който започнахме.


До дни се очаква да бъдат обявени и кандидатурите за председател на ДАНС. Вицепремиерът Цветлин Йовчев обеща, че ще бъдат извършени всички необходими съгласувателни процедури. След скандала с избора на Делян Пеевски, довел до невиждани протести в страната, управляващите очевидно узряха за идеята шефът на агенцията да е професионалист. Засега в публичното пространство се завъртя единствено името на заместник-председателя на агенцията Владимир Писанчев. Ако се стигне до обществено обсъждане на кандидатурата му, със сигурност Писанчев ще бъде разпънат заради участието му в разработката за подслушване на журналисти Галерия.


Що се отнася до реформата в звеното на МВР за прилагане на спецсредства СДОТО, тя все още е в проект, тъй като промените в закона за СРС са минали на първо четене и чакат депутатите да се произнесат повторно след направените предложения на главния прокурор Сотир Цацаров. Докато спецдирекцията изчаква, ръководството на МВР се постара да попълни празнотата в ръководството й, останала, след като бившият й шеф Сергей Кацаров беше уволнен покрай скандала с цецомобилите и мобилното подслушване. Новото попълнение е Цветан Китов, досегашен началник на дирекция Технически операции в ДАНС. Параграф 22 прогнозира още през септември 2011 г., че Китов ще акостира в СДОТО, тъй като е неин бивш кадър. Тогава името му излезе напред, тъй като тогавашният директор на СДОТО Цветан Иванов бе пенсиониран. Той така и не можа да се порадва на спокойни пенсионерски дни, тъй като прокуратурата го подреди сред обвиняемите по скандала с цецомобилите.


Съдбата на тримата бивши шефове на дирекцията Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров със сигурност е пред очите на новоназначения директор на СДОТО. От него ще се очаква поверената му дирекция да измине гладко пътя към самостоятелна и независима специализирана агенция, без да хлътне в ямата на поредния скандал с подслушване.


nbsp;


МВР, ДАНС и прокуратурата разбиха наркогрупаСътрудничеството между прокуратурата, МВР и ДАНС дава плодове въпреки структурните реформи в силовите ведомства. Заместник главният прокурор Борислав Сарафов обяви в четвъртък (27 юни) на пресконференцията във ВКП , че в резултат от съвместна разработка за противодействие на наркотрафика са задържани 35 кг амфетамин . Към момента тече структурна промяна към МВР и ДАНС, но това по никакъв начин няма да възпрепятства нашата съвместна работа и активно сътрудничество.Наркотикът е бил в автомобил, в куфар, опакован в пакет по един килограм. Трафикантите са задържани на две места в София - бензиностанция на ОМВ и на бензиностанция на Лукойл . Разследващ екип от прокуратурата работи по случая от април, а операцията е проведена съвместно със СДВР, разкри директорът на ГДБОП Валентин Трифонов. Допълнително е разкрита и лаборатория за производство на канабис. Част от задържаните са осъждани за наркотрафик и са излежавали присъди в затвори в Република Турция, свързани с трафик на хероин и трафик на амфетамин. Работата по случая продължава. Ще се извършват и допълнителни действия, в резултат на които да бъдат установени и други престъпни действия, обяви Трифонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във