Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР ЗАДЕБНА СЕБЕ СИ

Метафизични, изглежда, са причините, които само в един ден, четвъртък (3 юли), ни струпаха на чугунените глави взрив, наводнение, пожар и земетресение. Ако живеехме в Средновековието, със сигурност щяхме да свържем станалото с изнасянето на поредната чудотворна икона на Богородица от храма.
Понеже сме в ХХI век обаче, ни е трудно да хвърлим всичко върху невидимата мощ на незнайни нам сили. Ето защо трябва да се обърнем с лице към реалността и да погледнем истината в очите. А тя е твърде горчива и се изчерпва с няколко думи - липса на доверие към заобикалящото ни, и най-вече към държавата.
Като заклинание прозвучаха в емоционалния четвъртък на изминалата седмица словата на вътрешния министър Михаил Миков, казани при откриването на националното съвещание на ръководния състав на министерството. Предстои ни да върнем доверието и уважението към министерството във всички сфери, на всички нива. Това ще бъде продължителен процес, но съм уверен, че ако сме достатъчно упорити, ще имаме добри резултати, с тези думи, според съобщението на пресцентъра на МВР, Миков е дал старта на обсъждането. Как обаче е продължила срещата, на която е трябвало да се чуят мненията на присъстващите за промените в Закона за МВР, какви думи са си рекли, как са посрещнати и оценени нововъведенията - за това в съобщението не се говори. Националното съвещание продължи с работна дискусия, се казва лаконично в него.
Някак изобщо не се връзва желанието на министъра да върне доверието на хората към поверената му институция с информационната пелена, която беше хвърлена върху съвещанието. Ако намеренията на Миков са искрени, то националното съвещание за новия закон можеше да бъде открито за обществото или най-малкото министърът и ръководството на МВР можеха да разкажат за дебата на специална пресконференция. Вместо това те предпочетоха формата на информационно съобщение - жанр, който, както и да погледнем, си е форма на дистанциране.
Ето защо мотивите на МВР-ръководството да предприеме действия за реформиране на министерството се отдалечават от реалността и стават все по-близки до метафизиката. В този ред на мисли паранормално е поведението на една от службите на МВР, която би трябвало да формира новата политика на говорене там - дирекция Пресцентър и връзки с обществеността (ДПВО). Със сигурност отразяването на второто национално съвещание на МВР с участие на Михаил Миков може да се впише като несполука на новия директор на ДПВО Диана Янкулова като пиар.
Пропускът обаче е напълно в духа на ширещата се напоследък в обществото хипотеза, че с новия закон пресцентърът се превръща в оперативна служба. А както много добре знаем, над оперативните служби е разперила тъмни криле тайната.
Според нароилите се в последно време коментари по повод промените в Закона за МВР, ДПВО става специализирана дирекция на министерството, подобна на звената за оперативно издирване (ДОИ) и оперативно-техническа информация (ДОТИ). Изказаните на глас предположения на депутати и граждани изкараха наяве страховете, че по новия закон пресслужбата вече няма да дава информация, а ще иска информация от обществото и медиите. Освен това тя ще издава задължителни разпореждания, пред които няма мърдане, ще изисква от граждани и фирми информация и достъп до компютри, ще вербува доброволни сътрудници... Нещо, за което дори и Джордж Оруел не би си помислил.
За успокоение на всички, които са чели 1984, ще кажем, че пресцентърът и в момента принадлежи към 14-те специализирани дирекция на МВР, визирани в чл 16.(1) на ЗМВР. Макар и специализирана, ДПВО е с основна задача да организира взаимодействието на МВР със структурите на гражданското общество, да предоставя информация за изпълнението на функциите на МВР и да осъществява редакционно-издателска и културно-информационна дейност (чл.121). Простичко и ясно.
Въпреки това дирекцията се държи като оперативно звено. Да оставим настрана слабото осветяване на функциите на МВР, над които се веят крилете на тайната. Дори методите на работа на дирекцията напомнят някои оперативни прийоми. Достатъчно е да споменем посрещнатата с възторг от вътрешния министър идея, в която и тя (ДПВО) има пръст: в най-популярния сайт за обмен на потребителски видеоклипове да се отвори секция за записи или снимки от мобилни телефони на полицаи, които нарушават закона или служебните си задължения. Ще проверяваме абсолютно всеки сигнал, в който се виждат часът и мястото на записа, закани се министър Миков, когато преди месец тази идея бе оповестена. Според намеренията на МВР секцията трябва да стартира навръх празника на министерството 5 юли.
Новият прийом в борбата с корупцията в полицията се оказва, че ще бъде и част от задачите на друга специализирана дирекция на МВР - Инспекторат. Експерти от това звено ще гледат под лупа всеки кадър на любителските видеоматериали и ще си казват тежката дума има ли наличие на корупция, или не. Като се има предвид мрачното близко минало на дирекцията като изпълнител на мръсни поръчки, тази работа явно ще им допадне. Достатъчно е да си припомним само скандалните проверки на Инспекторат-а срещу шефа на пожарната ген. Кирил Войнов и шефа на Жандармерия Живко Живков, след които бяха образувани разследвания, свършили с пълно фиаско въпреки старанията на инспекторите.
Бедата е, че вместо МВР да насочи поглед върху сигурността най-вече на гражданите, ограничавайки битовата, уличната и тежката престъпност, министерството впери очи в собствените си редици, точейки остър ятаган. Според промените новите МВР еничари ще са от дирекция Вътрешна сигурност, която ще наследи достойнствата и кадрите на Инспекторат-а.
След скандалните разкрития за загнилите върхове на министерството, които тръгнаха от разработки на ГДБОП и доведоха до серия от оставки, явно на новите еничари се възлагат огромни надежди. Укрепването на вътрешната сигурност по отношение на лоялността на служителите - това е акцентът, който министър Миков непрекъснато набива в публичното пространство и в поошашавените мозъци на подчинените си.
Целта е ясна - никакво повторение на скандали от рода на Запалката, Дибича, Куйович, пробили в публичното пространство въпреки желанието да бъдат капсулирани.
А когато МВР се обръща срещу себе си, попипвайки ятагана, резултатът ще е само един - страх сред служителите. За радост и успокоение на белите якички, сивата икономика, уличните бандюги, мафията...

Facebook logo
Бъдете с нас и във