Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР задържа и нагъл полицай

Полицай от Главна дирекция Криминална полиция (ГДКП) беше заловен по подозрение за връзки с бандата за отвличане Наглите, съобщиха от МВР във вторник (2 февруари). Операцията е проведена под ръководството на заместник градския прокурор на София Роман Василев, от служители на дирекция Вътрешна сигурност на МВР и от Главна дирекция Борба с организираната престъпност.
Според неофициална информация полицаят е инспектор Йордан Костов, чиито кабинети в ГДКП и в Трудово поправителното общежитие в Казичене са запечатани. Продължават процесуално-следствените действия за установяване на съпричастността на полицая към групата на Наглите и за злоупотреба със служебно положение. Предстои да бъде поискано задържането му под стража за 72 часа, се казва в съобщението на МВР.
Задържаният е дългогодишен служител на Криминална полиция, който е отговарял за обслужването на местата за лишаване от свобода и е имал контакт с част от хората от Наглите, които са били на по-облекчен режим в затвора, обяви във вторник вътрешният министър Цветан Цветанов. Според шефа на МВР инспектор Костов е съдействал на затворници да получат по-лек режим за пребиваване зад стените на зандана. Смятаме, че там е изградена една добра корупционна схема за подпомагане и за по-облекчен режим на част от хората, които бяха задържани по Наглите и които са лежали с присъди в затвора, каза Цветан Цветанов.
По заповед на вътрешния министър във вторник са били възложени и вътрешни проверки в сектора на ГДКП, където работи инспектор Йордан Костов. Те ще обхванат колеги на задържания, с които той е бил в добра комуникация. При проверките ще бъде изяснено дали Костов и останалите полицаи са били обект на дисциплинарни производства за нарушения, допуснати в пряката им работа. Според вътрешния министър става дума за още четирима служители от сектора, срещу които ще стартират проверки на Инспектората на МВР и на дирекция Вътрешна сигурност. Смятаме, че при дисциплинарните производства, които ще бъдат стартирани от утре (сряда, 3 февруари - бел. ред.), ще можем да търсим и тяхна съпричастност към групата на Наглите, обяви Цветан Цветанов.
Още в средата на януари вътрешният министър съобщи, че върви вътрешно разследване в МВР срещу петима служители от средния ръководен състав за съучастие в организираните престъпни групировки, попаднали в клопката при операцията Наглите. Информацията за протичащото разследване МВР-шефът даде на 15 януари по време на откриването на новия граничен пункт Златоград - Ксанти. От думите му тогава стана ясно, че Инспекторатът и дирекция Вътрешна сигурност на МВР още през януари са били натоварени с извършването на разследването. Правим проверка на служители на МВР, които са имали познанства с част от лидерите на тази организирана престъпна група. Търсим тяхната съпричастност към Наглите в последните 1-2 години, обяви Цветанов при откриването на новия ГКПП. Имаме обаче нужда от време, за да бъдем съвсем обективни и да съберем достатъчно доказателства. В момента, в който се съберат данни за съпричастност, незабавно ще предприемем както задържането на служителите, така и тяхното уволнение от системата, обясни тогава той. Цветанов уточни още, че на разследващите им е известно всичко за въпросните хора, но въпросът е да се докаже по безспорен начин тяхната съпричастност, ако има такава.
Според подадената информация за задържането на инспектор Костов той е отговарял за ТПО-Казичене, където действително са пребивавали част от т.нар. Нагли. Сред задържаните при операцията беше и автокрадецът от Ловешко Павел Петков-Павката, който се заселил в София, преди да влезе в затвора. Още при задържането му вътрешният министър Цветанов разказа любопитна история. Докато Павката почивал на лек режим в Казичене, фирма го наела да работи на обект в столицата. Странно, че обектът се оказал собствената му къща в Бистрица, която Павката ходел всеки ден да измазва. Докато я ремонтирал, Петков дори наел и съседна вила, в чието мазе бил държан отвлеченият футболен бос Ангел Бончев. Така Павката хем работел на обекта, хем прескачал от време на време да хвърля по някое око какво прави отвлеченият.
Още един от Наглите е минал през ТПО-Казичене. Това е Прокопи Прокопиев-Поли Културиста. Той, както бе установено, е роден в ломското село Расово и е смятан за един от основните действащи лица в групата за отвличания. Той излежавал присъда за грабеж, но бил освободен предсрочно за добро поведение. В последните си месеци в затвора бил на свободен режим и поливал тревата на полицейския стадион Раковски в София.
Вероятно като служител в този сектор инспектор Йордан Костов е имал контакти и с третия бивш затворник от групата - Ивайло Милетиев Евтимов-Йожи, от Долни Лозен. През 1993 г. той участвал в грабеж на магистрала Тракия и няколко години по-късно получил ефективна присъда от 12 години. Но според твърдения на близки на Йожката той не е лежал в затвора повече от 1-2 години.
Фактът, че от общо петима служители на МВР, които са обект на вътрешно разследване, за което министър Цветанов информира още в средата на януари, само един е задържан, е красноречив. Изглежда, разследването е доказало категорична съпричастност към Наглите само на инспектор Йордан Костов. Ако останалите четирима негови колеги бяха свързани с групата, и те щяха да попаднат в ареста. По всяка вероятност четиримата ще отнесат строги дисциплинарни наказания, които обаче няма да тежат като улики пред държавното обвинение.
С ареста на полицая сметката на МВР след операция Наглите отново се балансира. Както вече е известно, миналата седмица Антон Петров-Хамстера напусна килията. Към свободата, макар и по медицински причини, се е запътил още един от бандата - Даниел Димитров-Релето. По ирония на съдбата човекът, който изпя на МВР подвизите на бандата Наглите и качи вътрешния министър Цветанов на багера, за да копае труповете на Юлиан Лефтеров-Кунгфуто и Иван Пайнавелов-Сапата по ливадите на Плана планина, вече не може да си отвори устата заради неописуем зъбобол. Релето се оплаква и иска да излезе от килията, за да се лекува. Софийският градски съд трябваше да реши в понеделник (1 февруари) дали да го прати на зъболекарския стол, обаче прецени, че засега не се налага. Все пак магистратите решиха, че ако денталните проблеми на Димитров се задълбочат, с него ще се занимаят зъболекарите от МВР-болница. Иначе следващото заседание по молбата на Релето за промяна на мярката за неотклонение е назначено за 16 февруари. Ако тогава съдът се смили над него и го пусне да се погрижи за зъбния си статус, той ще е вторият излетял от клетката Нагъл след волния вече Хамстер. Релето беше арестуван на 19 декември 2009 г. заедно с Прокопи Прокопиев-Поли Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи, Антон Петров и Любомир Симеонов-Гребеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във