Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР закова Наглите

Традиционният конкурс Полицай на годината, състоял се в четвъртък (17 декември), съвпадна със зрелищните и шумни фоейерверки около МВР-операцията на годината, носеща кодовото название Наглите. Гърмящите една след друга информации за развитието на мащабната специализирана операция на вътрешното министерство най-сетне изпълниха със смисъл една рутинна церемония, позагубила през годините блясъка си.
Йожи, Културиста и Хамстера са тарторите на групата за отвличания, която заради това че дълго време лазеше по нервите на МВР, бе наречена Наглите. Общо 25 души са арестувани при мащабната акция в столицата, Велико Търново, Горна Оряховица, Враца и Монтана, съобщи с видимо задоволство министър Цветан Цветанов. Операцията е извършена под ръководството на Главната прокуратура, съвместно с ДАНС.
За първи път от години главният прокурор Борис Велчев не бе лаконичен и щедро нахвали МВР и лично шефа му. Макар и със закъснение, бе постигнат един много добър резултат. Отвличанията няма да бъдат такива, каквито бяха до преди няколко дни, като мащаб. Не гарантирам, че никой повече няма да извършва отвличания в България, но тази организирана престъпна група повече отвличания няма да прави. Просто беше извършена една изключително мащабна и много задълбочена полицейска работа. Днес е редно да се отдаде дължимото на цялото професионално ръководство на МВР, което последните месеци е работило много задълбочено. Поздравления трябва да приеме и вътрешният министър, който лично е поел на контрол цялата операция и я ръководил, каза обвинител №1.
Нервната бледност, белязала доскоро лицето на вицепремиера Цветанов, отстъпи на руменина, особено след похвалните думи на премиера Бойко Борисов. Операцията е проведена след месец и половина задълбочен анализ на всички отвличания и магистрални грабежи и в резултат на това стигнахме до хората, които са ги извършили. Смея да го кажа - по простата причина, че операцията се проведе много дискретно, много точно нито едно лице не се измъкна, обяви Борисов.
За първи път МВР е категорично, че има достатъчно доказателства за групата. Имаме ги и къщите, имаме и доказателства, ДНК, че там са рязани уши, пръсти, кръв на жертвите, свидетели, които казват и обясняват как точно е станало. Те съвпадат с това, което преди това жертвите ни бяха казали... Бие му инжекция, дава му хапчета, слага му памук, реже му пръста - по същия начин и жертвите го обясниха, разкри детайли от операцията министър-председателят.
Пробит съучастник - изглежда, това е тайната на успеха на операцията Наглите. Както самият премиер разкри, хората от бандата са много добре подготвени, много конспиративни, едно с едно звената не се познават. Разплитането на кълбото, което от няколко години МВР се чудеше откъде да подхване, започна от логистиката на бандата похитители - крадените автомобили, с които жертвите са били отвличани. Така се стигна до 27 ноември вечерта, когато след екшън с преследване по улиците на София беше заловен автокрадецът Иван Иванчев-Дебелото. На следващия ден пък в родния град на премиера Банкя беше задържан и колегата на Дебелото - Иван Райков-Патицата. Оказа се, че при екшъна от 27 ноември Дебелото и Патицата са се движили в пакет с два джипа. Патицата изоставил своя и избягал с друга кола. При разпитите на двамата е изяснено къде е бил изоставен джипът, както и цялостната дейност на организираната им престъпна група. По всяка вероятност тогава са били извадени на бял свят подробностите около откраднатите автомобили, поръчани им от групата за отвличания.
Логично беше и самите похитители да влязат в капана на полицията. Така се стигна до задържането на известния в столичното подземие Христо Георгиев-Хамстера, гравитиращ някога около Антон Милтенов-Клюна. Около Хамстера се разшумя през 2001 г., когато беше пребит и ограбен от друг виден представител на криминалния контингент - Илиян Варсанов. По случая беше образувано дело, което така се влачеше през годините, че през това време Варсанов успя да превъзпита дознателката от Четвърто РПУ Радост Караиванова, която от любов към него напусна МВР и му стана адвокат. А самия Илиян пък се превърна в добро момче и обикновен асансьорен техник.
Всички тартори на групата по отвличанията са осъждани за тежки знакови грабежи на територията на страната, обяви министър Цветанов. Вторият от тях Прокопи Прокопиев, известен с прякора си Културиста, наскоро е бил освободен и е на облекчен режим. Третият Ивайло Евтимов-Йожи, пък бил с 12-годишна присъда от 1993 г. за магистрални грабежи. Освен 25-те задържани МВР издирва по фоторобот и още четирима, които са наемали имоти в районите около София, където са били държани отвлечените. От вътрешното ведомство призоваха хората, които са ги забелязвали, да сигнализират в районните управления или на тел. 982 83 63, като им се гарантира анонимност.
В хода на операцията е открита и къща край столицата, оборудвана със шумоизолирана стая, където са били държани заложниците. Престъпниците започнали да оборудват и втора стая в сградата, предназначена за същите цели.
Похвалите, изречени от обвинител №1, изглежда, се базираха на категорични факти за престъпната дейност на заловените, с които явно разполага МВР. Доказателствата са достатъчно солидни и прокуратурата ще ги представи, когато съдът гледа мерките им за неотклонение, заяви той.
Успехът на Цветанов и компания беше признат, макар и с половин уста, и от опозицията. Честито на служителите на МВР, те имаха нужда от този успех, обяви на всеослушание в телевизионно участие бившият министър на вътрешните работи Михаил Миков. И изрази надежда, че доказателствата срещу заловените престъпници са годни да издържат в съда. Ден преди успешната МВР-акция той скочи срещу внесения от мнозинството проект за промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-високи наказания за отвличания, подготовка за убийство, както и за сексуални престъпления. В сряда (16 декември) депутатите гласуваха на първо четене текст, според който ако отвличането е рецидив или ако престъплението е извършено по особено жесток начин, престъпникът следва да получи доживотна присъда без право на замяна. Според измененията всеки, за когото се докаже, че участва в банди за отвличане на хора, ще лежи зад решетките между 15 и 30 години. Депутатите гласуваха и по-високи наказания за подготовка и подбуждане към убийство и блудство. Те приеха и предложението на кабинета със затвор да бъде наказан и всеки, който опетни или повреди полицейската униформа. Според текста всяко опетняване, противозаконно повреждане или унищожаване на униформено облекло и служебни знаци на полицията и армията ще се наказва със затвор от една до шест години.
Социалистите обявиха, че няма да подкрепят промените. Мотивите на бившия вътрешен министър Михаил Миков са: Промените няма да намалят отвличанията и дори по-лошо - след като наказанието за отвличане и убийство се изравнява, става по-голяма възможността отвлеченият да бъде убит, за да бъде заличен като свидетел. Ние имаме проблем с разкриването на отвличанията. Сега приравняваме отвличането с умишленото убийство. Това ще даде възможност на престъпника, като получи откупа, да премахне основния свидетел, тъй като ще носи една и съща наказателна отговорност. Не може приготовлението за убийство да е по-леконаказуемо от приготовлението за отвличане, каза Миков. И додаде, че промените се правят, за да се плашат гаргите.
Ако доказателствата срещу Йожи, Хамстера, Културиста и останалите от групата са такива, каквито ги представят премиерът Бойко Борисов, МВР-шефът Цветан Цветанов и главният прокурор Борис Велчев, и промените в НК бъдат приети, със сигурност някои ще се уплашат. Предстои ни да го видим - за първи път, може би.

Facebook logo
Бъдете с нас и във