Параграф22 Daily

§22 Анализи

МВР започна предизборното калайдисване на ромските гета

МВР отново се превърна в кошмара на ромските търговци на гласове, защото - подобно на предизборната кампания през юли - отново засили присъствието си в големите махали. Специализираната полицейска операция стартирала в сряда (3 ноември) и ще обхване... територията на цялата страна. Задачата е позната: превенция на престъпленията срещу изборното законодателство и нарушаването на политическите права на гражданите, проверки по отношение на гражданската регистрация, противодействие на конвенционалната престъпност и установяване на обявени за издирвани лица. Операцията е разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

 

В официалната информация е казано, че спецакцията ще продължи до края на изборния ден - 14 ноември. Но никъде няма дори намек, че основите полицейски сили ще "дебаркират" в големите ромски гета и ще останат там, докогато е необходимо. Уточнено е, че за успешното провеждане на акцията са ангажирани максимален брой униформени от областните подразделения на МВР, от Главна дирекция "Национална полиция" и Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Спестени са ни обаче подробности от рода колко на брой са "обикновените" полицаи, колко са жандармеристите и колко - командосите от бившия Специализиран отряд за борба с тероризма (прословутите барети).

Вътрешното министерство започна похода си срещу изборния алъш-вериш още в последните дни на октомври. Сливен и ромските гета там бяха първи, като униформени служители на областната дирекция,  криминалисти от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" и спецченгета от сектор "Специални тактически действия" обърнаха

с главата надолу квартал "Надежда", селата Селиминово и Тополчане.

"След направения анализ сме преценили, че това са рискови места. Насочили сме вниманието си към търговските обекти, които са без съответните документи. Част от дейностите се прикриват с даване на стоки на вересия, имат данни на жителите на населените места", коментира директорът на РУ-Сливен главен инспектор Димитър Кикьов. Полицията извърши проверки в обекти за установяване на случаи на незаконна лихварска дейност, инспектирани бяха търговски обекти,включително и тяхната регистрация, заложни къщи и къщи за бързи кредити.

Последва друга акция на МВР, този път в ромската махала на Нова Загора. На входа на квартал "Шести" полицията проверяваше всички влизащи и излизащи автомобили, а "вътре" - частни жилища, заложни къщи и търговски обекти с големи финансови обороти. Целта на акцията бе обявена като разследване на престъпна схема за опрощаване на предварително раздадени "бързи кредити" срещу гласуване за определена политическа сила.

В същия ден, когато МВР официално обяви националната спецоперация, бургаската полиция проведе

мощна акция срещу изборните търговци в община Руен,

претърсени бяха и три квартала в Бургас. Два-три дни по-рано бяха "профилактирани" несебърското село Оризаре, община Поморие, с. Каблешково, с Екзарх Антимово, община Карнобат. Жандармеристи и полицаи влязоха в ромския квартал "Комлука" в Бургас , в село Рудник, Средец и Камено, откъдето са иззети тетрадки със списъци с имена и раздавани суми. Установено бе, че на длъжниците на лихварите е обещавано опрощаване на кредити във връзка с гласуването за определена политическа сила. Арестуваните са предизборен алъш-вериш са двама.

Активността на МВР в тези населени места е доказателство, че превантивните удари са насочени към ромски общности, "традиционно" свързвани с покупко-продажбата на гласове. Не е тайна, че на изборите през 2014 г. ромите предпочитаха да гласуват за ДПС, докато през 2017 г. "любовта" им бе пренасочена към ГЕРБ, БСП излезе на второ място по предпочитания, а ДПС остана чак на трета позиция.

"Необяснимото" влечение на ромите беше в основата и на столичния изборен успех на ГЕРБ през април тази година. Борисов и хората му спечелиха

в 25-и МИР - заради прословутия квартал "Факултето",

и в квартал "Христо Ботев", където е второто по големина ромско гето в София.

Освен на софийски терен, на изборите за 45-ия редовен парламент ГЕРБ спечели във варненската махала "Максуда", в пловдивските "Столипиново" и "Шекер махала", в сливенската "Надежда". Колкото до ДПС, те се задоволиха с няколко втори и трети места, печелейки единствено в пазарджишката ромска махала "Изток". 

Трябва да се отчете фактът, че с влизането на Бойко Рашков в МВР, традиционната гореща любов на ромите към ГЕРБ взе да изстива. Това бе отчетено на изборите за 46-о Народно събрание през юли, когато избирателната активност на ромите в тези райони бе по-скоро символична. Във "Факултето" партия ГЕРБ отново остана любимата партия на народа, но ромите в "Христо Ботев" обърнаха гръб на Бойко Борисов и предпочетоха Слави Трифонов. Обитателите на варненския кв. "Максуда" и на пловдивския "Столипиново" също се отрекоха от ГЕРБ и пренасочиха гласовете си в други посоки. 

Очевидно анализите на МВР са точни и Бойко Рашков много добре знае къде да прати подчинените си. Така че с любопитство ще чакаме края на изборния 14 ноември, за да научим отговора на въпроса "Как се казва новият "предизборен" любимец на ромите?"

КАРЕ

Казана дума, хвърлен... лев

Купуването на ромски гласове никога не е спирало

"Минавали са политици, търсили са ни и ние сме помагали. Политиците се въртяха у нас да им даваме гласове. Ние сме магазинът, складът, който почти всеки политик си прави сметка, че трябва да пазарува оттам. Мислех, че от "Атака" няма да поискат да търгуват, но от структурата в град Пещера лично ме потърсиха да купят гласове. Не е редно да давам примери, но когато дойде времето, ще го кажа. Всички партии купуват гласове".

Ангел Рашков - наследник на покойни ромски цар Кирил Рашков, с. Катуница, 2013 година

Facebook logo
Бъдете с нас и във