Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР заработи като фондация

Неясните финансови отношения между МВР и фирмите, които под една или друга форма го подпомагат, започнаха да изплуват като мръсна пяна на повърхността. Това става на фона на публикувания тази седмица отчет за изпълнението на бюджета на МВР през първото тримесечие на 2011 година. В приходната му част фигурират 6 512 714 лв., събрани от спонсорство и дарения. Сборът със сигурност би предизвикал нездрава завист във всяка фондация или в друга неправителствена организация.
Потаен обаче остава механизмът за набиране на дарения. Най-вече заради тоталната липса на граждански контрол върху заприходяването и харченето на парите, получени от отделни спомоществователи или организации. След като тази седмица избухна скандал заради тв репортаж, разкриващ съществуването на списък с недосегаеми за пътни проверки автомобили на спонсорски фирми, данните за нерегламентирани финансови отношения между областни дирекции на полицията и местни фирми се нароиха.
Любопитно е например как една от големите застрахователни компании у нас, свързвана с някогашната силова групировка СИК и братята Красимир и Николай Маринови - братята Маргини, се е окопала в коридорите на ведомството, което по закон се бори с престъпността и корупцията. От началото на тази година въпросната компания предоставя услугата сключване на застраховка Гражданска отговорност на служители на МВР. За тях се прави отстъпка от 30 на сто от цената й извън стените на ведомството на ул. Шести септември №29. А в момента стойността на гражданската отговорност в тарифите на различните застрахователи варира от 170 до 190 лева.
Всеки може да си направи сметка каква е отстъпката и колко заплаща един редови служител на МВР за застраховката. На фона на ниските заплати в министерството, както и на факта, че от отпуснатите 20 489 094 лв. за допълнително материално стимулиране са раздадени като бонуси едва 416 893 лв., отстъпката за застраховката идва като балсам за душата на всеки полицай. Въпросът е как тази компания е била допусната да извършва дейността си сред служители на МВР и при какви условия е била предпочетена пред останалите застрахователи.
В сайта на МВР няма и думичка по този въпрос, въпреки че има линкове за договори за обществени поръчки и търгове. Например миналата година задължителната за МВР групова рискова застраховка Живот на служителите му е била сключена със ЗАД ДЗИ АД. В сайта на МВР има информация кога е бил обявен конкурсът, при какви условия, кога е сключен договорът. За детайлите около предлаганата на служителите задължителна застраховка Гражданска отговорност обаче няма нито дума.
В петък (27 май) вътрешният министър обяви, че получаването на дарения не е укоримо и че няма някакъв ангажимент към никой, направил дарение към МВР. В немалката си част мотивацията за подобни дарения е добре свършена работа от страна на полицията. Трябва да се прави разлика между спонсорство и дарение, заяви Цветанов. Той обеща, че ако се установи наличието на списък на дарители, чиито автомобили са толерирани, ръководството на МВР ще бъде безкомпромисно.
Това означава, че някой местен шеф на Пътна полиция ще изгори заради това, че е разпоредил на подчинените си да не проверяват определени автомобили на фирми, отпуснали гориво или пари за някой банкет. Знае се и друго - комисионите от потайните и неясни финансови отношения се въртят нависоко. И далеч от любопитни погледи. Обаче, за да отпаднат съмненията за нечисти връзки, може би не е зле МВР да се пререгистрира като фондация. Тогава всичко ще е ясно - кой плаща и за какво...

Facebook logo
Бъдете с нас и във