Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР застъпи на езиков пост

Доказателствата, че езиковото творчество напуска прашните кабинети на феодалните старци от БАН и неочаквано намира топъл подслон в потайните коридори на вътрешното министерство, се роят. Тази седмица в различни точки на страната стартираха поредните операции с екзотични имена (виж стр. 4).
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, когото мнозина подозират, че наред с борбата с престъпността усилено работи и над богатството на езика ни, беше видимо доволен: Не мога да не поздравя работата на полицията, защото в рамките на няколко часа разкриха едни от най-мащабните случаи на фалшифициране през последните години, каза той.
Успехът си е успех, но да се върнем към ономастичния* аспект на новината. Няма съмнение, че в МВР здраво залягат над езиковото творчество, само и само информацията за подвизите на министерството срещу престъпността да стигнат до широката публика.
Тук е мястото да изкажем учудването си от факта, че на МВР-върховете все още не им е хрумнало да започнат да издават всекидневник, особено след като ведомството вече има ясно очертана политика в областта на филмовото и видеотворчеството. Със сигурност, както се казва, ще избият рибата със заредените с дълбоко пейоративно значение заглавия на операции като Наглите, Лапачите, Пиячите, Октопод, Недосегаемите и т.н. Разбира се, много важен е въпросът към кого точно са насочени тези заглавия. Тук социолозите имат нелеката задача да очертаят характеристиката на таргет-групата, ширнала се от аудиторията на Биг брадър до излезлите в нелегалност интелектуалци, които по правило размишляват над такива проблеми като смисъла на живота, що е истина, има ли справедливост и прочие главоболни въпроси. Отсега може да се направи предположение, че при наплива от подобни четива философски изкушените ни събратя ще предпочетат дълбоката нелегалност в гарсониерите си, докато друга част от обществото ще потрива ръце от удоволствие.
Но да спрем с предположенията и да се върнем към фактите от суровата действителност. Прави впечатление, че все още
гръмките наименования
се спихват като балони там, когато се стигне до доказателствената част на обявените МВР-операции.
Пример в това отношение е предпоследната акция на вътрешното ведомство, носеща заетото от прочутия екшън на режисьора Брайън де Палма заглавие Недосегаемите. На 15 април МВР, ДАНС, Националната следствена служба и НАП, под ръководството на прокуратурата насочиха удара си срещу - както бе обявено - структури със стройна, йерархическа организация за пране на пари и данъчни престъпления в мащабни размери. Задържаните в операция Недосегаемите бяха 16 души. От всичите недосегаеми на следващия ден с прокурорска мярка бяха санкционирани двама, а други 11 се прибраха вкъщи вече в качеството си на свидетели.
И в крайна сметка в ареста останаха трима - Желяз Иванов, Борислав Христов и Ивайло Йорданов. Три дни по-късно последните двама също напуснаха килията - Христов срещу парична гаранция от 8000 лв. и Йорданов срещу 5000 лева. Съдът отсече, че може да се направи предположение за тяхната съпричастност към тази група и че липсват достатъчно убедителни факти, за да останат в ареста. Софийският градски съд остави зад решетките само Желяз Иванов. В мотивите председателят на съдебния състав съдия Весислава Иванова посочи, че за обвиняемия Желяз Иванов може да се направи обосновано предположение, че е съпричастен към престъпна група. Тя е създала множество фирми, които не са извършвали търговска дейност, но са издавали документи, привидно удостоверявали плащания. Естествено, плащания не са се извършвали. Обявявайки решението на СГС, съдия Иванова подчерта, че обвиняемият Иванов може да извърши и други престъпления, ако бъде пуснат на свобода, и заради това го остави зад решетките.
В случая, както и в много други подобни, отново се сблъскаха представите на МВР за постоянния арест като необходима наказателна мярка и основанията на съда да разглежда всяко предполагаемо престъпление индивидуално, според представените от разследващите органи първоначални доказателства.
Подобно разминаване между МВР и съда се получи още при първата голяма операция - Наглите, при която беше разбита група за отвличания срещу откуп. В ранните часове на 17 декември вътрешният шеф Цветанов обяви, че 23-ма души, от които 6-7 от основните играчи, са задържани при специализираната полицейска операция Наглите, която се провежда на територията на София, Велико Търново и Монтана. Заедно със заловените петима бандити при продължението на акцията общата бройка на наглеците скокна на 28.
Пробивът в наложената вече в обществото
представа за бандата
постигната с експресивни видеокадри на МВР и с информации към медиите, дойде в последните дни от първия месец на новата 2010 година. На 28 януари Софийският апелативен съд пусна Хамстера под гаранция от 20 бона. Така прокуратурата получи здрав ъперкът, изпускайки шанса да натика първия (според МВР) убедително закован организатор и член на бандата за отвличания Наглите. Софийският апелативен съд реши, че няма достатъчно доказателства, уличаващи Хамстера като извършител на престъпленията, в които е обвинен. Затова и мярката за неотклонение, приложена към него - задържане под стража, беше изменена в парична гаранция. Както е известно, основният коз на МВР и прокуратурата срещу Хамстера беше една 100-левова банкнота, открита в портфейла на съпругата му. Според разследващите банкнотата е била част от белязаните пари, с които е бил платен откупът за Румен Гунински. Колкото до размера на гаранцията, той е бил преценен след анализ на доходите на Хамстера. След ареста му стана ясно, че той единствен от членовете на групата има активно участие в няколко фирми. Тогава излезе и информацията, че фирмената му активност стига и до Лев инс. Това бе повод да го свържат и с бившия съветник в ДАНС - Алексей Петров.
След като Хамстера се изтърча на воля, в ареста останаха двама от групата, сочени за тартори - Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопи Прокопиев-Културиста. Двама от 28...
Въпреки отрицателния баланс МВР остана на езиковедския фронт и продължи с творчески устрем да реди кое от кое по-екзотични заглавия на операции. Връстниците на демокрацията например едва ли помнят италианския телевизионен сериал Октопод, събрал овациите на родната публика през 80-те години на миналия век. Но може да се направи обосновано предположение, че сегашното ръководство на МВР в лицето на министър Цветанов и особено на главния секретар и професионалист №1 във ведомството Калин Георгиев със сигурност са следели със затаен дъх подвизите на комисар Катани. И тайно са мечтаели да борят бандитите като него. Нормално беше онзи прочут сериал да осени МВР-ръководството с идеята категорично да напише с червен флумастер Октопод върху папката с разработката срещу бившата барета Алексей Петров и приближените му. С почти стопроцентова сигурност можем да кажем, че това е сторил лично професионал №1 на ведомството Калин Георгиев.
Ако някой не вярва в това предположение, нека да си припомни емоционалните му изяви около операцията. Любовта към образците на киното и телевизионните филми на такава тематика проби стегнатия МВР-изказ на главния секретар, за да прозвучат истински трели за неразривната връзка на МВР с културното ни битие: Разпространените от МВР видеоклипове от арестите при операции Наглите и Октопод са
най-гледани в Youtubе
а фотороботите на Ивайло Евтимов-Йожи, и на Прокопи Прокопиев-Културиста са станали по-популярни от Джокондата на Леонардо Да Винчи. Мисля, че бием филмовите компании много сериозно, обяви Георгиев след залавянето на Алексей Петров и тиражирането на клипа с ареста му. По думите му това допринасяло културата да стане по-масова в МВР. Това изказване беше направено при посещението на главния секретар в НИМ, където при засилени мерки за сигурност беше върнато Режанското монетно съкровище. Там той добави още, че МВР и културата вървят ръка за ръка и не иска повече да чува, че културата няма нищо общо с вътрешното министерство.
Стремежът на силовото ведомство да установи тясна и неразривна връзка с културата обаче не бе приета благосклонно от съдебния състав, който трябваше да гледа мерките на задържаните в Октопод. В крайна сметка от арестуваните членове на организираната престъпна група Йордан и Пламен Стоянови - Дамбовците, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, Николай Велков, Антон Петров-Хамстера, Лозана Славчова, Христо Николов, Валери Гълъбов, Юлиан Николов, бившия офицер от контраразузнаването Николай Начев, както и лицата с инициали Б.М. и Р.К., в ареста с постоянна мярка засега остават единствено Алексей Петров и Марчело Джотолов.
И друга операция, озаглавена сполучливо от МВР, приключи печално сред тишината на съдебните коридори. Факирите започна на 23 февруари и продължи до 26 същия месец. Тя беше насочена срещу известни автокрадци. Зад решетките първоначално попаднаха Стоян Дългия, Цветомир Синигера, Енота, Пуйко и Жоро Турчина, а впоследствие министър Цветан Цветанов обяви прякорите на още трима - Беззъбия, Младежа и Мечката, които са част от т.нар. Люлинска бригада, ръководена от Стоян Дългия. Софийският градски съд обаче разпореди Стоян Дългия, сочен за тартор на бандата, да остане в ареста, а останалите да бъдат пуснати срещу гаранции. Соченият за съучастник на Дългия Александър Щилянов трябваше да плати 15 000 лв. за свободата си, Богдан Кютукчиев-Младежа и Цветомир Василев-Синигера - по 10 000 лева. И така в крайна сметка, като в номер на известния Худини, повечето факири изчезнаха от ареста... Остава ни все пак утехата, че културата и МВР са свързани навеки и всичко хубаво, родено от тази връзка, тепърва ни предстои.

* Ономастика - наука за имената.
* Пейративен - който се употребява заради отрицателна оценка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във