Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР ЗАВЪРТА НОВ АНТИКОРУПЦИОНЕН КЛИП

От 10 януари до 10 февруари 2008 г. МВР ще отцепи националния ефир за нуждите на поредната си антикорупционна проява. В сряда (19 декември) вътрешният министър Румен Петков представи на ресорните репортери новия видеоклип, реализиран съвместно с Клуб Журналисти срещу корупцията. На пресконференцията присъстваха и първите дами на Би Ти Ви, БНТ и Нова телевизия (от ляво на дясно) - Вики Политова, Уляна Пръмова и Силва Зурлева, които имат задачата посланието на МВР да достигне до максимален брой зрители.
Искам да изкажа най-сърдечни благодарности на Клуб Журналисти срещу корупцията и на трите национални телевизии за доброто досегашно взаимодействие в превенцията и борбата с корупцията, заяви Румен Петков, след което обобщи резултатите от съвместната дейност на МВР с трите национални телевизии и с клуба през 2007 година.
Първо, през отиващата си година се получиха над 8000 сигнала за корупционни практики, което показва, че гражданите вече имат друго усещане за волята на държавните инстутиции да водят съзнателна и методична политика в борбата срещу корупцията. И второ - качеството на сигналите, които се получават в МВР и в Инспектората на МС, вече е различно. Докато в първоначалната вълна се усещаше известна острота в оценките, по-малко конкретика и анонимност, сега промяната в качеството на сигналите е коренно различна. Хората вече застават с имената и адресите си зад изпратените от тях сигнали, включително и за обратна връзка, обясни вътрешният министър, след което... отдаде заслуженото и на главните виновници (според него) за антикорупционното възмъжаване на българина:
Трите национални телевизии и Клуб Журналисти срещу корупцията направиха много за промяната на обществената атмосфера, за промяната на отношението на отделния гражданин и за възприятието на понятието корупция. Убеден съм, че методичното налагане на тази политика и в бъдеще ще даде необходимите резултати, защото взаимодействието между институциите, медиите и неправителствени организации е изключително ползотворно.
Председателят на Клуб Журналисти срещу корупцията Ренета Николова (на малката снимка) разказа за неотдавнашното представяне на проекта Превенция и злоупотреба с еврофондовете чрез медиен контрол в Брюксел. Тя цитира изключително позитивната оценка на гененалния секретар на ОЛАФ - Франц Херман Брюнер, за приноса на медиите в антикорупционната дейност и противодействието на измамите, както и думите на президента на Международната федерация на журналистите Айдън Уайт в подкрепа на доброто сътрудничество между институции и медии: Това, което България прави, може да бъде добър пример не само за съседните й страни, но и за всички европейски страни.
Ренета Николова разказа, че от началото на 2007 г. в Клуб Журналисти срещу корупцията са получени общо 190 сигнала от граждани, които са се подписали под четивата и са оставили телефони и адреси за обратна връзка. Според професионалната антикорупционна карта, съставена от клуба, най-проблемни сфери на корупционно поведение са здравеопазването, органите на местното самоуправление и предстоящото усвояване на средствата от европейските фондове.
Големият въпрос обаче: Защо в антикорупционните мероприятия на МВР не са включени и националните всекидневници и седмичници?, отново не получи отговор. Не за друго, а защото нямаше кой да го зададе...
Е, сега ние го задаваме. И дано доживеем да получим смислен отговор от министъра!

Facebook logo
Бъдете с нас и във