Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НА ЕДНИ ИМ ПОЧЕРНЯ ХЛЯБЪТ, А НА ДРУГИ... ХАЙВЕРЪТ

След разстрела на Косьо Самоковеца в Амстердам (на 6 декември 2003 г.), по данни на МВР Златко Баретата - първия нарочен сега от данъчните, контролира две трети от търговията с дрога в страната, като почти всички хора на картофения бос (Самоковеца), начело с Антон Милтенов-Клюна (убит на 30 юли 2005 г.) и Димитър Вучев-Демби, междувременно започнаха да работят за бившия командос. През годините Баретата е имал поне десетина срещи с органите на реда, но винаги се е измъквал сух от водата, защото негов патрон и колега от Специализирания отряд за борба с тероризма е друга силова легенда - Румен Николов-Пашата.
Вторият в списъка на Столична данъчна дирекция е Цветан Василев - с прякор Цецо Хафти. Години наред той е един от най-доверените хора на Методи Методиев-Мето Илиянски, който изчезна мистериозно на 29 октомври 2003 година. Според оперативна информация, Хафти се занимава с контрабанда, но тясната му специалност е незаконен внос на пропан бутан. През април 2003 г. той попадна в доклада на МВР за организираната престъпност, а малко по-късно неизвестни килъри се опитаха да го разстрелят с автомат, но не успяха.
Бившият борец и бивш застрахователен бос - Димитър Джамов (известен в началото на 90-те години на миналия век с прякора Митко Бобмата), пак по данни на МВР, се е занимавал по принцип с всичко: рекет, контрабанда, организирана проституция, дрога и т. н. През лятото на 1996 г. той бе арестуван по заповед на тогавашния вътрешен министър Николай Добрев (вече покойник) за отвличане и грабеж. Според източници на Параграф 22 обаче Джамов се озовава зад решетките по донос на обединените по онова време сикаджии, защото им бил откраднал контейнер с... пет тона марихуана.
На 16 август 2003 г. Джамов оцеля при неуспешен опит да бъде застрелян в отсечката между хотел Хемус и НДК от двама мотициклетисти, а на 31 януари 2004 г. неизвестни професионални килъри разстреляха в Студентски град с картечница международния съдия по борба Тодор Матов, защото се возел в мерцедес като на Джамов;
Следващият обект на сегашната тематична данъчна проверка е Христофорос Аманатидис-Таки - малко известен на редовия български гражданин. Но прочул се в някои снобски среди чрез футболния национал Даниел Боримиров, който е женен за сестра му. В сряда (16 ноември 2005-а) широката общественост научи, че данъчните са го погнали за скрити приходи от хазарт. Но истината, както винаги, е малко по-различна. През 1997-1998 г. Таки и Красимир Каменов-Къро стават нещо като дясна ръка на Мето Илиянски и на Косьо Самоковеца и се профилират основно в контрабанда и наркотици. Освен това с тяхна помощ и с активното съдействие на вече покойния син общински съветник - Георги Василев (разстрелян на 5 февруари 2005 г.), преди пет години Мето Илиянски приватизира общинската фирма Паркиране и гаражи, която днес се казва Ауто мобайл. След убийството на Георги Илиев се заговори, че Таки е поел подземния бизнес на бившата ВИС, но дали в това има някаква истина тепърва ще става ясно. Личната охрана на Таки е в ръцете на прословутата Бригада на чуковете, създадена преди пет-шест години от Любомир Симеонов и брат му Славчо (разстрелян на 19 август 2004 година).
Погнати за данъчни задължения са и Йосиф Йосифов-Йоско и брат му Пламен. Техните имена нашумяха, след като на 23 срещу 24 януари 2004 г. двамата бяха арестувани в родния им Сливен. На сутринта от МВР обявиха, че братята са наркотрафиканти и сутеньори от международна величина и стоят зад убийството на Косьо Самоковеца. Кум на Йоско е небезизвестният Филип Найденов-Фатик (разстрелян на 19 август 2003 г.), а малко преди да бъдат задържани, двамата са имали дълъг бизнес разговор с Красимир Маринов-Големия Маргин. Ден след операцията МВР съобщи, че личният автомобилен парк на Йоско и брат му струва около 500 000 евро, а двамата имат вила край Сливен, апартаменти в София и селска прогимназия в полите на Витоша.
Единствената загадка в галерията на данъчните засега са братята Янко и Атанас Димчеви, защото справка в информационната система Дакси показва, че те не са съдружници с нито един от по-известните обитатели на подземния свят. В крайна сметка обаче това не доказва нищо, а и не означава, че не може да се прегледа данъчното им досие.
По-интересното е, че останалите шестима са все хора, свързани или с бившата ВИС, или с арестуваните сикаджии Красимир и Николай Маринови. Мнозина може би са забравили, но от погребението на Дмитрий Минев-Димата Руснака (разстрелян на 24 октомври 2004 г.) патронът на Златко Баретата - Румен Николов-Пашата, който по принцип живее от две години в чужбина, си тръгна с колата на Големия Маргин.
А последният жив, свободен и активно действащ сикаджия от епохата на първоначалното натрупване на капитали - Младен Михалев-Маджо, нито отиде тогава да почете паметта на Димата Руснака, нито днес се пече на полицейско-прокурорско-данъчния огън, лумнал след екзекуцията на Георги Илиев. Което хем изглежда странно, хем не е нищо по-различно от поредното потвърждение на българската поговорка Кажи ми кои са ти приятелите, за да ти кажа какъв човек си. Или пък на италианската й посестрима, която звучи така: Приятелите на нашите приятели са наши приятели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във