Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НА ГОЛ ТУМБАК - ЧИФТЕ ЧИПОВЕ

Прелитайки в началото на седмицата между Лисабон и Хага, вътрешният министър намери време да произведе у нас една добра новина, с която да зарадва европейските си партньори. Вестта е, че до края на годината ще бъде избрана фирмата, която ще прави новите български паспорти с чип за биометрични данни. Шест месеца по-късно ще започне и производството на нови тескерета, обяви на 2 октомври (вторник) на специална пресконференция вътрешният министър Румен Петков.
Документът с електронен носител ще струва около 50 евро, колкото е средната цена в страните от Европейския съюз. Окончателната полиграфична обработка ще бъде в България в печатницата на БНБ, където се печатат ценни книжа. Заявленията за новите тескерета ще се подават както досега, в РПУ по места, а старите ще се използват до изтичането на срока на валидността им, уточниха от МВР.
Вдъхновен от позитивната вест, че скоро българинът ще бъде очипен, вътрешният министър почерпи ден по-рано. В понеделник (1 октомври) той взе участие в неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи в португалската столица Лисабон. Основната тема на форума беше превенцията на тероризма. Присъстващите одобрили използването на нови технологии в тази посока - програми за проверка за наличието на терористични заплахи и атентати в ИНТЕРНЕТ пространството, системи за видеонаблюдение, както и създаването на Европейски форум за иновации в областта на сигурността, който да развива конкретни технически проекти и технологии в борбата с престъпността.
Според официалната информация, разпространена от МВР за срещата, министър Петков подчертал особената роля на полицията и по-специално на стратегията Полицията в близост до обществото в противопоставянето на тероризма. Полицията е сигналният инструмент, който може да идентифицира от самото начало подготовката за терористична дейност, посочил вътрешният министър. По-нататък МВР шефът подчертал важността на обмена на информация между разузнавателните, контраразузнавателните служби и полицията.
Изказването на Петков освен голяма доза истина показва две неща: първото е, че той няма да си остави каруцата в калта, що се отнася до проблема със статута на Национална служба Сигурност. По действащия все още закон за МВР това е структурата, която противодейства на международния тероризъм, като събира и обработва информация по този въпрос.
Както обаче вече е съвсем ясно, скоро НСС ще излети изпод крилото на МВР, за да кацне в премиерския полог на Националната агенция за сигурност. Няма съмнение, че МВР шефът ще използва общата позиция на участниците в лисабонската дискусия като коз в предстоящата му битка за ново структурно звено в МВР, което ще запълни празнотата след излизането на НСС и ще има сходни задачи.
Позицията на вътрешния министър за ролята на полицията в борбата с тероризма, обявена в Лисабон, обаче има и втори дълбок смисъл - ако доскоро се почесвахме ще ли се превърне Национална служба Полиция (НСП) в мегаструктура, или не, сега вече е ясно, че това е любимото голямо дете на МВР. Този път обаче тя ще бъде натоварена и с очаквания да тръшне международния тероризъм, въпреки че не показва кой знае какво в битката с престъпността.
Според информацията от форума в Лисабон сред мерките за ефективно противодействие на тероризма е активната размяна на биометрични данни - т.е. пръстови отпечатъци, лицева биометрия и цифрови ирисови изображения. Както е известно, въпросът за въвеждането на биометрични данни стана актуален именно след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 година.
В началото на 2003 г. Съединените щати поискаха в документите на гражданите от страните членки на Европейския съюз и от страните, с които имат безвизов режим, да присъства чип с пръстови отпечатъци и лицева биометрия. ЕС се обяви против искането, но след натиск от САЩ клекна и до началото на 2006 г. новият документ с чип трябваше да се въведе навсякъде. Този въпрос бе обсъден на срещата на вътрешните министри на страните членки на ЕС през октомври 2004 г. в Люксембург, а със специална наредба на Съвета на ЕС от 29 декември 2004 г. бе решено окончателно, че паспорти с вградени биометрични данни - цифрова снимка и пръстови отпечатъци - ще има.
Честта да събира и въвежда биометричните данни у нас се пада на Главна дирекция Полиция (ГДП) в Национална служба Полиция (НСП), се разбра от думите на вътрешния министър ден след участието му в Лисабонската среща. Централизираното персонализиране на новите паспорти с вграден електронен носител ще се извършва в Национален център към ГДП, който ще се изгради като част от предстоящата обществена поръчка, заяви на пресконференцията министър Петков. Тази система гарантира по-висока сигурност при съхраняването на данните и ще подобри качеството и нивото на защита на новите паспорти, подчерта министърът, сякаш за да разсее съмненията, че натрупването на фонд с подобни данни в полицията понамирисва на полицейска държава.
Да припомним, че дори и в Европейската комисия все още няма единна и категорична позиция по отношение на биометричните данни в паспортите. Според Питър Хъстингс, който е натоварен от ЕК да наблюдава и контролира защитата на личните данни на гражданите на Европейския съюз, сред които сме и ние, въвеждането им е в нарушение на защитата на личните данни. Самата Европейска комисия посочи като краен срок за масовото въвеждане на чиповете в паспортите 2009 г., за да бъдат изчистени както въпросите за защитата на личните данни, така и проблемите около софтуера и хардуера за четене на документи с подобни данни.
Дискусия има ли право Хъстингс, или не, у нас явно няма да се състои. Важното обаче е МВР да отчете пред европейските си партньори, че има готовност да въведе новите документи преди уречения от ЕК срок. Доскоро плановете предвиждаха въвеждането на чип с биометрични данни в документите на българите да започне в края на ноември 2007 година. Избягвайки да коментира кое налага спешното им въвеждане, вътрешният министър се позова на международното положение. Новите паспорти са изискване на ЕС и за да бъдат избегнати евентуални санкции за забавяне на сроковете за изпълнение на евроизискванията, фирмата изпълнител трябва да бъде избрана до края на годината, обясни той.
И окрилен хвана самолета за Хага, където в конферентната зала на Европол на 3 октомври (сряда) трябваше официално да бъде отбелязано присъединяването на България към Европейската полицейска служба. По-подходящо време и място за добри вести - здраве му кажи...

Facebook logo
Бъдете с нас и във