Параграф22 Weekly

§22 Анализи

На косъм

Отстраненият от длъжност следовател Христо Станчев тази седмица беше на косъм от това да го възстановят на работа. На пръв поглед - рутинна процедура след отпадане на дисциплинарна санкция или оправдателна присъда. Но за какво става дума.


Преди близо десетилетие Станчев е задържан, докато взима от адвокат 4500 евро и 1000 лв., за да оправи(всъщност да прекрати)разследване срещу негов клиент - бизнесмен. Предвиденото в закона наказание е до шест години затвор, но едва през 2009 г. Софийският градски съд осъжда следователя на две години условно. Апелативният съд потвърждава наказанието, като се позовава на това, че подсъдимият е тежко болен. Касационният обаче решава, че наказанието, за което законът предвижда до шест години затвор, е твърде тежко и го заменя с 3000 лв. глоба. Аргументите: долните инстанции не оценили изключителните смекчаващи обстоятелства - освен болестта, делото се проточило прекалено дълго и единственият начин Станчев да бъде компенсиран е присъдата да бъде още намалена.


В резултат на деветгодишното дело Станчев излиза почти изпран и подава молба за възстановяване на работа. И чак тогава във ВСС се усещат, че макар и осъден преди две години, той всъщност не е уволнен и срещу него изобщо не е водено дисциплинарно производство. Та съветът сега тепърва ще решава как да постъпи със следователя. Присъдата му не е причина за уволнение, защото не е лишаване от свобода. Придобил е и статут на несменяемост. Остава ВСС да прецени тежко ли е нарушението му, след като съдът вече е казал, че не е.


Междувременно адвокатката на Станчев и бивша негова колежка в следствието Ани Крулева почина. Дано поне той е жив и здрав да чуе окончателната истина за деянието си. В родната съдебна система истини много, а от правосъдие на косъм косите ти побеляват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във