Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НА МИТЬО ОЧИТЕ ПАК МУ ОТКАЗАХА

Босът на т. нар. несебърско-поморийска мафия Димитър Желязков-Митьо Очите и ортаците му (общо дванайсет на брой) остават зад решетките. Това реши късно вечерта в четвъртък (12 април) състав на Бургаския апелативен съд с председател Емилия Нашева. Поради изтичане на работното време магистратката не пожела да прочете мотивите за това решение, с което си навлече гнева на защитата, представлявана от Илиян Василев. Да бяха проявили професионална доблест и да кажат мотивите. В други случаи дела срещу Желязков са се гледали и до полунощ, обяви той в кулоарите на Съдебната палата. За разлика от своя адвокат, Митьо Очите запази хладнокръвие и обобщи ситуацията съвсем лаконично: Това е справедлив процес.
В бургаския храм на Темида членовете на престъпната група се появиха във видимо добро настроение. До един те бяха закичени с по една лентичка Не сте сами и, с малки изключения, тонусът им не спадна по време на цялото заседание.
Точно на другия полюс бе емоционалното състояние на служителите на реда, длъжни да осигурят сигурността и спокойствието по време на заседанието. За разлика от първото дело в Бургаския окръжен съд, когато Съдебната палата бе отцепена с мощен кордон и на журналистите им бе отказан достъп до залата, сега ситуацията бе далеч по-човешка: двайсетина души от Съдебна охрана, още десетина служители от Областна дирекция на полицията - гр. Бургас, сравнително рехава верига от полицаи около Съдебната палати и... толкоз. Едновременно с това обаче униформените блюстители на реда седяха като на тръни, а мерките за неотклонение на Митьо Очите и хората му бяха взети в Бургаския окръжен съд в специално изградена зала с решетки и специален режим на охрана.
По време на заседанието прокурор Иванка Козарева от Бургаската апелативна прокуратура поиска от съда да потвърди мерките за неотклонение задържане под стража на 13-имата. Тя обясни, че предстои да бъдат извършени още доста процесуални действия по досъдебното производство - експертизи, разпити, очни ставки, следствени експерименти и т. н. Събраните до момента доказателства обаче са категорични, че именно задържаните са извършили престъпленията, в които са обвинени: създаване на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Освен това прокурор Козарева не скри и опасенията си, че ако бъдат освободени, Митьо Очите и хората му ще направят опит да възпрепятстват работата на разследващите така, както си знаят: чрез психическа и физическа обработка на свидетелите.
Според адвокат Илиян Василев, който постепенно се открои като неформален лидер на защитата, досъдебното производство издиша отвсякъде. Освен че клиентът ми е бил някаква емблема, досега не сме видели нито едно конкретно доказателство по обвиненията срещу него. Днес също пристигнах тук с надеждата да науча как Желязков е създал и е ръководил престъпна организирана група, но напразно. Не чух и аргументи, които да подкрепят тезата, че тази група е създадена през 2000 г., заяви той и поиска мярката за неотклонение на неговия човек - Димитър Желязков, да бъде променена в по-лека.
Останалите петима адвокати, ангажирани по делото, също поискаха клиентите им да напуснат предварителния арест. Те обявиха, че на голяма част от свидетелите не може да се вярва, защото са наркозависими, а пък свидетелят Генади Добрев преди броени дни е бил осъден за грабеж.
По време на заседанието, за първи път откакто Митьо Очите и хората му бяха изловени, станаха известни подробности от полицейската операция, проведена на 3 април. Мутрите на Желязков са били задържани в различни фитнес зали, магазини и кафенета, а самият биг бос е бил задържан във вилата му в Сунгурларе.
Досущ като преди две седмици обвинението продължава да разчита на двама анонимни свидетели, но, според осведомени, в техните показания става дума предимно за Янко Гюров-Помориеца, докато за Митьо Очите те или мълчат, или говорят с недомлъвки.
По време на предварителните разпити един от обикновените свидетели е заявил, че двама от структурата на Очите - Георги Джендов и Димитър Стоянов Желязков-Муката, контролират търговията с дрога в Созопол като представители на несебърско-поморийската групировка. Освен това той си е признал, че е поддържал директни контакти с още няколко души от групата, от които се е снабдявал с амфетамин и хероин. Друг свидетел (пак явен) пък е обяснил механизма, по който е ставало зареждането на по-ниските нива в престъпната йерархия с дрога: чрез предварително уговорени тайници и трети лица, към които полицията не изпитва никакви подозрения.
Ти си Очите в Стара Загора. Отивай там да колиш и бесиш. Говорил съм с Митьо. Ти си човекът. Не ме интересуват Маронки-паронки. Отивай там и ги мятай! Тези наставления са част от подслушан и записан разговор между лице, наречено Янко (явно става дума за Янко Гюров-Помориеца), и човек от обкръжението на Желязков, към когото Янко се обръща с екзотичния прякор Дон Кроче. По време на разработката са прихванати и записани стотици подобни разговори между членовете на групировката. Техните стенограми, под формата на няколко хиляди страници, са приложени към делото срещу несебърско-поморийската мафия. Това обаче в никакъв случай не носи някакво успокоение, защото в тези няколко хиляди страници името на Митьо Очите се споменава само в два разговора, които са водени... в негово отсъствие.
Трима от обвиняемите вече имат издадени и излежани осъдителни присъди по различни обвинения, един е с висящо дело. Но в протокола на прокуратурата всички задържани се водят под общ знаменател, защото е приложен принципът на колективната вина и колективната наказателна отговорност, извади най-силния си коз адвокат Илиян Василев, имайки предвид изричните разпоредби на Наказателния кодекс, според които наказателната отговорност е лична. Съдът обаче възприе тезата на държавното обвинение и в четвъртък привечер остави Димитър Желязков и ортаците му зад решетките.
След края на заседанието шестимата адвокати споделиха пред медиите, че най-слабото място в досъдебното производство са двамата анонимни свидетели, върху чиито показания е изградена обвинителната теза. И двамата са наркомани, но до момента не са подлагани на съдебнопсихиатрична експертиза, която да установи дали те могат да носят отговорност за думите и действията си. По всяка вероятност техните показания няма да издържат в съда, когато процесът започне, обобщиха адвокатите.
Всъщност дали Димитър Желязков и компания ще получат по две-три петилетки затвор след седем-осем годишно пълзене на делото към Върховния касационен съд, в момента не е толкова важно. По-интересното е защо, след като от 2000 г. Южна България е пропищяла от Митьо Очите, прокурорите в Бургас решиха точно сега да се направят на мъже? И обещаха пред медиите, че Желязков непременно ще да изгние зад решетките?
Да-а-а, лесни въпроси, трудни отговори. Така че вълненията около Очите продължават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във