Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НА МУШКАТА!

Колкото и да е странно, войната между видинския кмет Иван Ценов и бившия областен управител Мартин Дончев роди и нещо... относително хубаво. През октомври 2004 г. Клуб - Журналисти срещу корупцията спечели едногодишен проект Публичен и медиен мониторинг върху дейността на администрацията и осъществяване на граждански контрол в областите Видин и Монтана, финансиран по програма ФАР на Европейския съюз.
Уговорката, че случилото се е относително хубаво, не е случайна. От една страна, представители на всички видове власти в Монтана и Видин - областните и общинските администрации, съдебните органи, двете РДВР и т. н. - се включиха в проекта и осигуриха на контрольорите си всички необходими условия за работа. А от друга страна, неколкостотин жители на Видин и Монтана сякаш забравиха за страховете си и написаха истинските си имена под сигналите за корупция, които подадоха в приемните, разкрити по проекта.
Оттук нататък обаче започва... относителното в резултатите от проекта. Оказа се, че проблемът корупция във Видин и Монтана е много по-сериозен, отколкото някой си го е представял, защото... никой на местно ниво не желае да се занимава с него. Над 50% от жителите на двете области смятат,че местните общинари са най-корумпирани, следвани от обичайните заподозрени - лекари (48%), горски стражари и лесничеи (40%), полицаи (32%) и учители (26 на сто). А отрицателните резултати в борбата с корупцията (според 40% от жителите на двете области) се дължи единствено на финансово мотивираната пасивност на магистратите.
Най-изненадващо обаче в класацията на чиновниците с меки сърца и широки пръсти бяха включени и професии, за които по принцип досега не се говореше кой знае колко. Става дума за служителите във военните окръжия и инспекциите по труда. А попадат в списъка защото в условията на пълен икономически крах, тотална беднотия и безработица в тези райони военните окръжия и инспекторите по труда се явяват неочаквани помощници. Срещу 200-250 лв. синът заминава войник, а срещу 300-350 кинта могат да се наемат колкото си иска човек работници без договори и без да им се плащат социални и здравни осигуровки.
И още два начина за борба с безработицата откриха журналистите -антикорупционисти. Единият, локализиран в Моната, е сравнително познат: кмет на малък град, чието име засега ще спестим, е назначил на държавна и общинска работа почти цялата си рода: съпругата си, двете си дъщери, двамата си зетьове и двамата си сватове. Длъжностите им не са кой знае какво за София или за областния център, но в дълбоката провинция вършат прекрасна работа: ритуалчик, физкултурник, готвач в детска градина, шофьор в социалния патронаж...
А вторият начин е видински патент. Всяка сутрин 20-30 безработни роми нарамват метли, лопати и кирки и плъзват в различни посоки, за да облагородяват общината и околностите й по програмата От социални помощи към заетост. Някъде около 10 часа обаче всички те се събират в историческата местност Рациария и до мръкнало се отдават ударно на иманярството.
Тъжно е, че отчитането на подобни проекти трябва да се прави в сбита форма, защото голяма част от информацията, описваща истинското състояние на нещата, остава за... вътрешна, българска, консумация. И понеже в Брюксел рядко четат български вестници, европейските чиновници едва ли ще научат, че през декември 2004 г. например видинските общинари получиха от правителството дотация в размер на около един милион лева. С тези пари те трябваше да покрият няколко най-неотложни свои задължения, едно от които е да пуснат тока по улиците в няколко села. Вместо това обаче успяват - през месец декември - да похарчат само 700 000 лв. за... озеленяване.
Какво толкова са озеленили видинските чиновници, че да профукат 700 бона през зимата, засега не е ясно. По-интересното обаче е, че точно една година след фундаменталното решаване на най-острия социален проблем във Видин - тревата и храстите, общинарите доказаха, че отново са на своя пост. В петък (2 декември) стана известно, че Видинският общински съвет се е загрижил за финансовия просперитет и е решил да икономиса малко пари от сметките за ток. За целта ще бъдат купени 60 климатика, които ще бъдат монтирани в стаите на общинарите и на подопечните им чиновници, които досега са се топлили с електрически печки. Хвала, на такваз пестеливост!

Facebook logo
Бъдете с нас и във